Forum Sport Rowery
ZMIEŃ
      sztywny

sztywny

(18 wyników)
    • Widelec sztywny to klasyka MTB, konieczność opanowania technicznej jazdy. Amortyzator to trzymanie mocno kierownicy i naciskanie na pedały. Czy to nie utrata ducha MTB? Wiem że dziś amory to standard ale mi szkoda sztywniaków i z przyjemnością dosiadam swego od czasu do czasu. Fakt jadę te same trasy wolniej ale mam większą frajdę z konieczności technicznej jazdy. To tak, jak by następnym 'rozwiązaniem technologicznym' był mikronapęd, który można włączyć powiedzmy nie częściej niż 10m...
    • Witajcie, Ostatnio szukajac rowerow w sieci znalazlem kilka naprawde dobrych. Oto one : skiteam.pl/letnia-wyprzedaz-2006/Rowery-2005-i-2004/ oraz www.revor.pl/rowery,0,0,1,10,1,0.html . Co mi polecacie? Mam 180cm i waze 70kg. Niewiem czy warto inwestowac w bujanie pod pupa czy lepiej na sztywnym. Jak wam sie jezdzi? Mieszkam w Warszawie wiec duzo bede sie przemieszczac po miescie ale nie omieszkam rowniez wybierac sie na jakies wypady do lasu czy male wyscigi. Cena tez oczywiscie jes...
    • Dzisiaj zaklepałem zestaw, jutro odbieram Do tej pory w moim góralu dopasowywałem zakresy przełożeń i zakładałem coraz grubsze agresywniejsze opony i szersze kierownice. Teraz całkowicie wymieniłem przód - widelec i koło. Moje trasy to pagórki, leśne korzeniowe ścieżki, piachy jak na plaży.Dotychczasowe zmiany poprawiały jazdę ale luźne piachy zawsze zatrzymywały przód 26", z górki jak odciążyłem przód to nieraz dawało przejechać. Większe koło na piachu powinno jechać jak odciążone ...
    • Nie stać mnie na xxx rowerów :) Dlatego planuje kupić dobry rower, ale taki by dało się jeżdzić po górkach/lasach, ale tez często jeżdzę po 50-100 km po drogach alfaltowych. Wiadomo na sztywniaku nie marnuje się energi na bezsensowne telepanie amorka, całośc idzie w jazdę. Ale amorki przydaja się na górkach. Podobno powstały rowery które mimo że sa fulle, to nie marnują naszej energi. Chodzi mi o takie rowerki jak: Giant NRS Scott Genius specialized epic -czyli 4-zawiasowe...
    • Witam wszystkich. Niestety mam problem, podobaja mi sie dwa rowery ale nie potrafie zdecydowac ktory ma lepsza konfiguracje. Chcialbym wybrac jak najlepiej bo rower kupuje na kilka lat. A wiec pierwszy rower: Widelec: Suntour NEX4110, 63mm Stery: Ritchey Logic OE semi-integrated Pedały: Fasten Alu Łańcuch: Shimano CN-HG53, 114 Links Kaseta: Shimano CS-HG50 11-32T., 9-speed Przerzutka przed: Shimano Deore FD-M510, Top Swing, 34.9mm Przerzutka tyl: Shimano Deore RD-M531 Top normal ...
    • pomógłby mi ktoś doradzić w wyborze? otóż dzieli mnie kilka dni od zakupu roweru crossowego na stołeczne ulice www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=735&fname=Author&mname=Horizon www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=733&fname=Author&mname=Horizon%20SX www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=64&fname=Kellys&mname=COACH www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=61 (result) www.bikekatalog.pl/2008/?ppg=show&baza=rowery&pid=68 (saphix)
    • witam wszystkich :-) od z górą lat siedmiu jestem posiadaczem pojazdu author dallas. Generalnie jeździłem na nim niewiele przez ostatnie lata, natomiast w tym sezonie (a zwłaszcza w okresie wakacyjnym) mocno mnie jazda wkręciła. Śmigam na nim po asfalcie i trochę po wertepach (las, park). Planuję góry, ale... no właśnie. AD ma sztywną ramę, widelec bez amortyzatora, stareńki osprzęt Simano SIS ;- DD, ale jakoś się trzyma drogi. Pytanie: czy włozyć kasę w wymianę osprzętu na lepszy...
    • są jeszcze takie? potrzebne amory do jazdy po mieście i w okolicach? czy bez bardzo boli? można na tym forum czytać, że tanie nie działają więc po co w ogóle są? czy taki rower to anachronizm? taki śliczny www.scott.pl/product.php?UID=77 tyle pytań a wątpliwość jedna z prośbą o rozwianie
    • Przeczytałem wywiad z Gary Fisherem (ostatni Magazyn Rowerowy). Powiedział coś, co mi się bardzo spodobało - że obecne rowery są zbyt wymyślne, za wiele wymagają serwisowania, ustawiania, itp. I według mnie ma rację. Na pewno zaraz zostanę zlinczowany przez tłum wielbicieli nowości, ale.. a) czy hamulce tarczowe są naprawdę potrzebne? Wiem, jak jest mokro to ich skutecznośc jest większa niż V-brake, ale jeżdzę cały rob (deszcz i śnieg) i jakoś sobie daję radę. A stopień skompliko...
    • Witam i proszę o pomoc Szukam rowerku na dojazdy do roboty 10 km dziennie W weekend moze jakiś wypadzik ale nie zawsze Przez zime troszeczke sie przytyło i trzeba auto odstawic w kąt :) W sumie mój niewielki budżet to max 1500pln Czy za te pieniażki jest możliwosc kupienia w miarę dobrego i niezwaodnego sprzęta?? pS Jaka wielkość ramy mam 180 cm i ważę pare kilo ponad 100:D Dziękuje za pomocne odpowiedzi Pozdrawiam
    • mam zamiar z początkiem sezonu przesiąść się (wreszcie) na pedałki zatrzaskowe.w związku z tym mam trzy pytania: - czy trudno się przyzwyczaić przy przesiadce z "nosków"? - czym kierować się przy zakupie w/w pedałków? - w jakim stopniu SPD zużywają się w czasie eksploatacji (czy warto kupować używane?)?
    • chcę zmienić sztyce z alu na karbon.Czy karbon zwiększy sztywność roweru,czy wręcz przeciwnie,czy może nic się nie zmieni ?i jak to wygląda wagowo(karbon chyba lżejszy?)
    • Nudny temat, wiem... Chcę kupić jakiś w miarę dobry rower do jazdy miejsko - terenowej (leśne ścieżki itp.) Jaki rower powinienem sobie kupić? Może jakieś informacje na temat osprzętu - jaki jest dobry, czego unikać? Czy amortyzator przedniego koła byłby wskazany, czy go sobie darować? Z góry dziękuje za rady. Jeszcze jedno, chciałbym się zmieścić w kwocie 1000zł.
    • Jakie są zalety ram tytanowych?
    • Co myślicie o sterach, które Waszym zdaniem są leprze. Zintegrowane, czy stare-nabijane? Chce kupić crosa. Z dwuch modeli, które wbiorę pod uwagę, różnią się tym. Myślą o Meridzie/Author.
    • sztywniak(14)

jezdze od trzech lat na góralu, wlaciwie tylko dlugie dystanse po asfalcie albo twardych drogach. chcialbym kupic nowy rower i tym razem wybrac taki ktory bedzie odpowiadal takiemu stylowi jazdy. szukam lekkiego roweru o geometrii zblizonej do crossa, tak zeby mozna bylo siedziec w pozycji w miare wyprostowanej, na duzych kolach, ze sztywnym widelcem i prosta kierownica. ktos jezdzi moze na takim rowerze i moglby mi cos doradzic?
    • Witam. Jeżdżę na sztywnym widelcu, dlatego nie mam wyrobionego zdania dotyczącego amortyzatorów. Proszę więc o opinię wtajemniczonych, jaki amorek do trekinga. Treking jak treking. Koła 28", a moje wymagania niewielkie, ot wystające korzenie lub jazda po naszych pięknych asfaltach. Używam v-breaków. Pozdrawiam i z góry dziękuję
    • widzialem takie "doczepki" dla starszych dzieci, ktore nie dalyby rady jechac z tatusiem/mamusia w jakas dluzsza trase. nie wiem jednak jak to sie nazywa, no i nie moge znalezc w internecie, wiec opisze pokrotce: wyglada to jak normalny rower tylko bez przedniego kola a rama w jakis sprytny sposob polaczona jest do roweru tatusia/mamusi chyba pod siodelkiem. takze dziecko moze albo pedalowac albo zmeczone tylko siedziec i podziwiac, a tata/mama pedaluje za dwoch. mozecie mi pomoc...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się