tu

(8 wyników)
  • Witam Mój synek jest co prawda jeszcze małym dzieckiem (13 mcy) ale postanowiliśmy trzymać rękę na pulsie i już teraz poszukać pomocy. Mały ma opóźniony rozwój mowy. Bardziej należałoby powiedzieć że ma opóźnienia w szeroko pojętej sferze poznawczej (hmmmmm - może "kumatości")? Praktycznie nie wydaje dźwięków, nie rozumie poleceń, nie wskazuje palcem czy rączką. Na początek będziemy robić badanie słuchu - reszta będzie uzależniona od wyniku tego badania. Dostaliśmy skierowanie do ośro...
  • Witam! Mój synek wcześniak ma obecnie niecałe 2 lata ( 22 miesiące ). Słyszy dobrze, rozumie co do niego mówię, ale mamy problem z EKSPRESJĄ MOWY. Na chwile obecną mały "mówi" bardzo często mmmmmmm...,yyyyyyy..,aaaaa....czasem he,ach,le,ma,ne,ba i baaaardzo rzadko usłysze u niego mama. Od 4 miesięcy chodzimy do neurologopedy. Uważam, że jakiś minimalny postęp jest. Spotykamy się raz w miesiącu i dostajemy ćwiczenia do domu. Sa to m.in. 1) WYBÓR : biorę dwie zabawki i każę mu wybrać, któr...
  • Witam wszystkich! Tak przegladam to forum od niedawna i naczytalam sie o roznych problemach,poniewaz szukam odpowiedzi na dreczace mnie pytania....jak zreszta kazdego tutaj. Mam niemowiacego 2-latka( 2 lata i 2 miesiace),ktory nie poszczyci sie ani 70 slowami ani 20 slowami.:( Powie-mama,baba,dziadzia,cia( ciastko),si( na gorace)no i caly szereg echolalii.Kiedys mowil tata. I na tym koniec!!! Doszukiwalam sie wielu powodow dlaczego tak jest- 1.Chlopcy wolniej ucza sie mowic itp.Nie wiem ...
  • Witam, Na tym i zaprzyjaźnionym forum przewijal sie już wątek treninigu słuchowego metodą Tomatisa. Szukam osób, które mają już taki trening za soba. Mieszkam w Warszawie. Mam czteroletniego synka po niedotlenieniu okołoporodwym, z duzym opóżnieniem rozwoju mowy (Michał mówi sporo, aczkolowiek baaaardzo niewyraźnie, w wiekszości zupełnie niezrozumiale). Miał badany słuch, wszystko jest OK. Ciekawi mnie, czy jest tu ktoś, kto już przeszedł trening słuchowy. Jesli tak, to gdzie. Ja...
  • poszłam w końcu z młodym do logopedy ( 2,5 roku, mówi niewiele, głównie słowa jednosylabowe, ewentualnie dwie takie same sylaby) ale mam wątpliwości, czy to tak powino wygladać. Logopedka: pokazuje obrazek konia i czeka na reakcję dziecka Dziecko: nic, zero reakcji Logopedka: zaczyna parskać i każe powtarzać Dziecko: patrzy ze zdziwieniem i nie naśladuje Logopedka: o, zobacz co tu jest? pokazuje obrazek kotka Dziecko: mówi "mlemle" Logopedka: miau-miau, powiedz miau- miau Dziecko: s...
  • byłam z moim 4 latkiem u pani logopedki w szpitalu bo tam są podobno najlepsi pierwsza wizyta raczej organizacyjna dostaliśmy pracę domową w trakcie syn dostał upomnienie że zabawki z półek są dla dzieci które ćwiczą . druga wizyta moje dziecko karnie siada na krześle i pokazuje czego się nauczyło mówi ;u; i ;i; pani prosi jeszcze raz zgoda i wiecie co dostał w nagrodę ;robisz to brzydko niedbale wcale się nie starasz jeszcze raz ;i co zrobiło moje dziecko ? odwróciło się tyłem i ...
  • niedawno trafiłem na tą formę terapii, prosta, do zastosowania w domu ze swoim dzieckiem ( a więc nie wymagająca ponoszenia kosztów finansowych ). w sieci znalazłem taki opis "Kinezjologia edukacyjna - metoda terapii różnych zaburzeń, takich jak zaburzenia ruchowe, zaburzenia uwagi, trudności w nauce czytania pisania, opracowana przez dra Paula E. Dennisona. Określana jest ona mianem "gimnastyki mózgu", według jej twórcy i zwolenników skutecznie uczy i pokazuje w praktyce m...
  • a własciwie drugiej, bo pierwsza pozostawiła tylko niesmak. Pani doktor zostawiła mnie z młodym w pokoju, a sama poszła "podsłuchiwać" do drugiego. Mielismy sobie rozmawiać, ogladać książeczki. Miłosz był rozczarowany, spodziewał sie zabawek jakiś, samochodów a tam nic:(. Ale ja jestem zadowolona. Dowiedziałam się że młody miesci sie z rozwojem mowy w dolnej granicy normy, że ma głeboki zgryz(co to?!), ale to jeszcze nic strasznego. Mamy zalecone ćwiczenia: buziaczki z dziubkiem i...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się