Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      tu

tu

(49 wyników)
    • Hej:) o tym że choruję na Hashi dowiedziałam się w styczniu po długim lataniu po lekarzach i szukaniu co mi jest bo czułam się strasznie... obecnie biorę 100 euthyrox, czuję się tak nie zabardzo, ciągle zmęczona, bolą mięśnie, ciężko mi wstac z łóżka rano poprostu masakra mimo długiego snu... poza tym strasznie swędzi mnie skóra ale to tak że aż boli i mimo, że byłam u dermatologa przepisał mi specjalne balsamy to one nic nie pomagają:( Ale do sedna, dziś miałam robione usg (ostanie prawie...
    • Witam wszystkich. To mój pierwszy post na tym forum, dlatego z góry przepraszam za chaotyczność, ale jakoś muszę zacząć. Przede wszystkim cieszę się, że znalazłam osoby, które mają podobny problem do mojego, bo jest szansa, że w końcu zostanę zrozumiana. Moja przygoda z tarczycą rozpoczeła się od bardzo silnego wypadania włosów. Trwa to już ok. dwóch lat. Początkowo myślałam, że to sezonowe wypadanie, które uda mi się zlikwidować różnymi suplementami diety, specyfikami czy szmponami. Dziś ...
    • heja dziewczyny! Wracam na forum po dluzszej przerwie. Mam pytanie odnosnie stosowania Euthyroxu. Moja endo zalecila mi euthyrox w nastepujacej dawce: pierwsze 10 dni - 50 drugie 10 dni - 100 trzecie 10 dni - 150 zastanawiam sie tylko czy nie rozreguluje mi to hormonow. Mam je w normie (zaraz podam wyniki), ale lekarz mi przepisal Euthyrox ze wzgledu na zmeczenie, suchosc w oczach i ustach, a przede wszystkim na przebyty kiedys stan zapalny tarczycy (podejrzenie hashi) - mi...
    • wiek 29 lat ostatnio trafiłam do endo z powodu uciążliwego trądziku i łojotoku. zlecil badania wyszły w porządku oprócz progesteronu którego było za mało. Pan doktor chyba nie chcą wchodzić w kompetencje ginekologiczne nie podjął tematu - natomiast zrobił ze mną wywiad i bez żadnych badań postawił diagnozę niedoczynność. Rzeczywiscie mam typowe objawy - jestem stale zmęczona i senna , ale zawsze kładłam to na karb niskiego normalnego u mnie ciśnienia 90/60,jestem zmarzluchem ale t...
    • chciałam wszystkich forumowiczów serdecznie przywitać.Na tarczycę leczę się od 3 lat.Moje wyniki są w normie,ale zaciekawiło mnie przeliczanie procentowe.Chciałam się zapytać czy moje wyniki procentowe ft3 i ft4 są prawidłowe.Zanie pokoił mnie bardzo niski stan procentowy ft3.Podaję wynik procentowy ft4 - 71,79% , ft3 - 8,75%. A tak wygląda na blankiecie wyników ft4 - 1,26 norma od 0,70 do 1,48 ft3 - 2,21 norma od 2,00 do 4,40. Bardzo b...
    • bardzo bardzo dziękuje i bardzo mi się taka estetyka i przejrzystość podoba! ktokolwiek to zrobił (proszę się tu przyznać :) jest niesamoty! DZIĘKUJE!
    • mam 10-cio miesiecznego bobasa, mlody jeszcze na piersi i zastanawiam sie czy aby moje samopoczucie nie jest spowodowane takze dlugim karmieniem? wyniki mialam ostatnio w normie, ale na skutek zlego samopoczucia lekarz polecil zwiekszyc dawke tyroksyny. czesc problemow zniknela, ale ogromne zmeczenie pozostalo. zaczynam sie zastanawiac, czy aby nie ma to wiecej wspolnego z karmieniami, zarwanymi nocami anizeli z hashimoto? do tego uprawiam sporo sportu i to wszystko mnie wymecza chyba... dzis...
    • Zastanawiam sie jaki jest wplyw soi i jej produktow pochodnych na osoby z hashi?
    • Witam serdecznie Mam pytanie, moje TSH wynosi <0,05 normy(0,25-5,0) T3 5,69 normy(4-8,3) T4 16,30 normy(9-20,0) i endy skierowal mnie na dodatkowe badanie ATPO, ale z tego co wyczytałam na tym forum to aby ATPO było pozytywne to TSH musiałaby być dużo powyzej normy.Z moiego TSH mozna wywnioskować, iż mam nadczynnośćn tarczycy , ale dlaczego T3 i T4 są w normie ?
    • Mam 40 lat. Dwoje dzieci 21 i 15 lat, brak chęci na cokolwiek, trudności z wykonaniem prostych czynności domowych(stąd przydomek bałaganiara)brak chęci na sex,męczliwość(umycie podłogi powoduje tzw. siódme poty), cienkie i tłuste z natury włosy, skóra ok. tzn gładka i aksamitna, ale na plecach pojawiają się liczne wypryski, waga obecna 85kg(schudłam 9 kg) przy wzroście 173cm, straszna słabość i drażliwość, depresja(stwierdzona),nie chce mi się jeść,miewam migreny, aktywność fizyczna mni...
    • Dziś weszłam na to forum po raz pierwszy. Czytam od godziny i jestem coraz bardziej przerażona, mam coraz wikszy mętlik w głowie i czuję się coraz bardziej bezradna. Mam ochotę opisać historię swojego życia ale postaram się streszczać. W 2001 i 2004 urodziłam wpaniałe dziewczynki. Po drugim porodzie byłam pewna, że mam regularną deprechę. Leczę tarczycę od stycznia 2006, dlatego że szykuję się do operacji na serce. Rutyna - robimy badania. I pierwszy szok: TSH 6,53 (0,4-4,0)- 01.2...
    • Czy tylko ja jestem wybrancem ??
    • chodzi? Niektorzy z hahsimoto maja podwyzszone anty-tpo i anty-tg jednoczesnie , a niektorzy z hashi maja podwyzszone tylko albo anty-tpo albo anty-tg, o czym taka roznica swiadczy? i czy w hashi tez moze byc podwyzszone trab?
    • moje wyniki: pod Novothyralem 100 z 28.06.07: FT3 3.67 (1.8-4.2) FT4 1.36 (0.7- 2.3) TSH 0.21 (0.4-4.0) Pod Novothyralem 100 z 26.07.07: FT3 5.79 (1.8-4.2) FT4 1.17 (0.7- 2.3) TSH 0.09 (0.4-4.0) Pod Thyronajodem 75 z 21.08.07: FT3 3.67 (1.8-4.2) FT4 1.21 (0.7- 2.3) TSH 2.28 (0.4-4.0) Zle sie czuje po braniu Thyronajodu, opisalam lekarzowi moje dolegliwosci, chcialam zmiany spoworotem na Novo, po ktorym czulam sie fantastycznie, ale przepisal mi Thyronajod 100 - po...
    • Witam Wszystkich serdecznie! Jestem zupełnie nowa w temacie i dopiero dziś znalazłam Wasze forum. Próbowałam przeliczać i interpretować(Rostedo czytałam twoje posty)wyniki ale niestety nie daję rady.To ta koncentracja! Trochę się wstydziłam pisać bo czasem nawet przy swoim lekarzu czuję się jak histeryczka(te ich machania ręka i bagatelizowanie)ale moje objawy tak się nasilają że trudno mi normalnie funkcjonować. Bardzo proszę o pomoc TSH:0.70 /0.27-4.2/ fT3:3.50 /1.8-4.6/ fT4:1....
    • Kilka dni temu, stwierdzono u mnie hashimoto. Jeszcze nie do końca wiem "czym się to je". Już od dłuższego dość czasu czułam się dziwnie, ale zwalałam to na nerwy, bo lekarze też tak twierdzili, odsyłali mnie z kwitkiem. Rodzinka się wściekała na mnie, bo nie potrafiłam się wziąć w garść, a nic nie stwierdzali (poza przepukliną w odcinku szyjnym kręgosłupa, i drobnymi problemami z sercem, wypadanie płatka zastawki, arytmia itp.).Nowa lekarka,do której się przepisałam, dała mi skie...
    • moje wyniki to : FT4 - 1,050 ng/dl (norma 0,800-1,800) T3F wolne - 2,82 pg/ml (norma 1,40-4,10) TSH (3generacja) 7,980 ulU/mL (norma 0,400-4,000) przeliczając to na procenty wyszło mi : FT4 25% [wynik 1.05, norma (0.8 - 1.8)] FT3 52.59% [wynik 2.82, norma (1.4 - 4.1)] co to oznacza ?? bardzo proszę o pomoc w interpretacji wyników. moje objawy (niedoczynności jak podejrzewam) to : - wypadanie włosów, zwłaszcza przy myciu - bardzo szorstka i sucha skóra - wypryski na twar...
    • Witam, nie wiem, czy Wam "po próżnicy" głowy nie zawracam, ale... Zaczęło się "niewinnie" - miałam mieć zabieg laparoskopowego usunięcia kamieni z pęcherzyka żółciowego i w czasie rutynowej konsultacji lekarz rutynowo zapytał, czy ktoś się zajmuje moją tarczycą. Jaką tarczycą? Moja tarczyca jest w porządku, zawsze taka była! Hmmm... Byłam w szpitalu, więc rutynowo zrobiono mi a) rutynowe USG i b) rutynowo pobrano krew na poziom hormonów, z których wynikło - a) podejrzenie o przewl...
    • Witam wszystkich, cieszę się, że udało mi się trafić na to forum. Moja historia choroby - postaram się streścić. Od lutego czuję się fatalnie (ogromne zmęczenie, problemy z koncentracją, obniżony nastrój, ciągłe uczucie zimna - nawet latem chodziłam w swetrach). Początkowo nie myślałam o tarczycy, bo choruję na kolagenozę i reumatolog twierdził, że zmęczenie jest od tego. Potem pojawił się 2 lub 3 tyg. okres intensywnych potów - wtedy pomyślałam o tarczycy i zrobiłam badania (myś...
    • Witam was... Ja rowniez mam problem z tarczyca. TSH przy pierwszym badaniu wychodzilo 19mlU/lm potem trafilam do lekarza z racji tych wynikow, dostalam euthyrox50, i w kolejnych badaniach bylo roznie. W maju 5,890 we wrzesniu 16,36 (ft3 i ft4 w porzadku)i dr zmienila dawke 50/75, powtorzylam badanie w listopadzie i wynik 8,34. Zrobilam ATG 51,00U/ml (0,00-60,00) i przeciwciała anty TPO 3821,4 U/ml (0,00-60,00). Nie mieszkam obecnie w swoim miescie i dr mowila zebym pod koniec listopada do ni...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się