tu

(16 wyników)
  • W wielkim skrócie...Trafiłam do endokrynologa Badanie robione 5 m-cy temu TSH 2,59 ulU/ml norma do 4,640 obecnie TSH 4,224 ulU/ml norma do 4,640 W pławym płacie tarczycy 2 guzki jeden ok 1 mm drugi 5 mm Lewy płat troszkę mniejszy , czysty bez zmian Cieśń niepogrubiona. Endokrynolog przepisala mi po tych wynikach Euthyrox 25 . Zaczynam dopiero przygodę z tym lekiem. 1.Czy wg. Was dawka jest dobrze dobrana ? 2.Czy faktycznie powinnam brac hormony? 3. Czy schudnę/ przytyję p...
  • Witam, po 2,5 miesiącach leczenia metizolem w coraz to mniejszych dawkach, odebrałam dzisiaj wyniki badań (czuję się beznadziejnie) i wyszło że: TSH 1.550 [0.27 - 4.2] fT3 4.64 [2.57 - 4.43] fT4 1.65 [0.93 - 1.7] Nie mam pojęcia co się dzieje, tym bardziej że od początku leczenia już po miesiącu chormony wskoczyły w normy, a tu proszę niespodzianka. Jak brałam 2 tabletki metizolu dziennie to TSH strasznie szybko mi rosło, to zmniejszyli dawke do 1 tabletki i teraz takie wyniki. ...
  • interpretacje wyników. Zbliżam sie do 40-ki. Mam trzy guzy na tarczycy -32 mlm, 19 mlm i 7 mlm. Dwa z nich to stare gruczolaki. O guzkach dowiedziałam się siedem lat temu, gdy rzuciłam palenie i gdy w moim organiżmie zaczęły się dziać różne rzeczy. Zaczęłam wtedy dogłębne badanie całego organizmu. Jedyną nieprawidłowością były dwa "stare gruczolaki" (USG) jak to każdy lekarz określał. Badania hormonów były w normie. Po półtora roku powtórzyłam USG i guzy były w tej samej wielkości co przedte...
  • www.medicus.lublin.pl/2000/08/tarczyca.htm
  • Wiam. Jestem tu nowa, do tej pory odwiedzałam forum niepłodność( miałam in vitro), i forum bliźniaki( mam 2 synków). Po ciaży okazało sie,ze mam powiekszoną tarczyce- jeden płat- bardzo widocznie. byłam dzis po raz pierwszy u endokrynologa, dostałam skierowanie na usg i biopsję.Niestety lekarka stwierdziła,ze niezależnie od wyniku biopsji zalecałaby wyciecie guzka. jestem przerażona- ledwo co uporałam się z niepłodnością, in vitro- setki zastrzyków, podwójną ciążą, a tu taka"nies...
  • Witam wszystkich forumowiczów. Jestem po drugiej biopsji - podejrzenie guza pęcherzykowego. Potrzebuję porady osób z taką diagnozą, bo czuję się bardzo zagubiona. Już wiem, że biopsja nie wieryfikuje co to za twór. Stoję więc przed trudną decyzją - wycinać czy nie. Napiszcie jaką drecyzje podjeliście, co wam pomogło, jakie badania może jeszcze zrobiliście. Jestem jeszcze młoda, więc nie chcę pochoponie podejmować decyzji. Jestem za dwa tygodnie umówiona w Instytucie w Gliwicach, c...
  • dzis odebralem wyniki badan fT3 oraz fT4. endo powiedzial,ze beda zanizone, zwiazku z tym ze mam TSH ponad norme, a tu...... fT3 : 4,58 pg/ml norma do 4,43 wg lab. fT4 : 1,37 ng/dl to jest w normie TSH : 4,310 uIU/ml ktos mi moze wyjasnic o co chodzi z takimi wynikami ? nie mialem robionych jeszcze badan anty TG i TPO, ale czy to moze byc jakies zapalenie czy co? mial ktos takie wyniki ? a co do objawow moich, to jestem szczuply. chudy nawet i nie moge przybrac na wad...
  • Dokładnie dwa lata temu leczyłam się na nadczynnośc przy tsh o,o1 Brałam metizol i propranol Kiedy moje tsh było 4,94 usłyszałam,że jestem zdrowa.Teraz od kwietnia bardzo źle się czuję,najgorzej jest z kołataniem serca Moje tsh cały czas spada kwiecień-1,09 czerwiec-0,83 lipiec-0,65 ,ale że mieści się w normie to znowu słyszę,że to serce to nie wina tarczycy tylko pewnie nerwicy itd,Zrobiłam sobie prywatnie ft3-4,69(4,0-8,3)oraz ft4-14,22(9,0-20,0)ale pojęcia nie mam czy są dobre czy ni...
  • To forum,to jak kompendium wiedzy o tarczycy-chylę czoła. [b]2006 rok[/b]-po opisaniu swoich niedomagań mój bioenergoterapeuta-zielarz radzi mi zbadać tarczycę.Jestem zaskoczona! Czytam w necie o objawach i nie dowierzam zgodności objawów z niedoczynnością tarczycy.[u]Mam kiepską kondycję psychiczną[/u],robię sama TSH,bo nie mam "siły" żeby iść do lekarza.Mieści się w normie,ale górna granica.Znajduję metodę dla siebie-tyrozyna:suplement dla sportowców. Biorę ja przez 2 lata,bo pomaga,a ...
  • Mam prośbe do Was o jaies rady poniewaz juz od kilku miesiecy walcze z opuchlizna juz drugi raz jestem na antybiotyku i nie wiem co jest nie tak. Na codzien biorę eutyrox 100 na tarczyce od jakiegos czasu strasznie puchne (rano spuchniete oczy,twarz,rece,nogi) dostałam skierowanie na badania ale nic tu niby nie ma moze ktos z Was cos znajdzie : Mocz -analiza ogólna Przejrzystosc - klarowny kolor moczu - zołty glukoza - nieobecna bilirubina - nieobecna ketony - nieobecne pH - 6.5 ...
  • Dzis odzczulam takie jakby duszenie na szyji, i guz po lewej sie zmniejszyl widocznie i dotykowo tez....czy to mozliwe ze "rozlalo sie" na prawy plat???? pytam bo nie jestem w PL, a w Szkocji,,,,a tu lekarze to porazka...Bylam, mowilam, widzieli papiery.....i nic:(
  • Wczoraj byłam na usg u lekarza, który do tej pory mnie nie znał. Podał wymiary tarczycy pielęgniarce i stwierdził, że miąższ tarczycy jest w normie. Zapytałam co się stało z obszarami hipoechogenicznymi, które miałam jeszcze w sierpniu. Okazało się że leczenie przyniosło efekt w postaci obrazu tarczycy nie odbiegającego od normy i gdyby nie to, ze zapytałam o przeszłosc to lekarz stwierdził, ze nie podejrzewałby, ze kiedys było cos nie tak. Ze zdumienia wział moje poprzednie wynik...
  • Uuuufff! Pisze szybciutko, bo ten kark tak boli!... Gdyby nie to, byloby nawet znosnie. Na prawde myslalam, ze bedzie gorzej. Dzieki Wam wiedzialam, czego sie spodziewac. Mi wycieli lewy plat razem z tym obrzydliwym guzem, teraz beda to badac i zadecyduja, czy prawy plat moze zostac, czy tez trzeba bedzie usuwac (oby nie!). Jest tak, jak pisalyscie - boli kark, spie na pol-siedzaco, biore tabletki na powstrzymanie kaszlu i powoli dochodze do siebie. W pn ide na zdjecie szwow. A co da...
  • Nie wiem co sie ze mna dzieje staram sie o dziecko, a dzis odebralam wyniki TSH 0,29 i okazuje sie ze zamiast wzrastać po Euthyrox ( na podniesienie TSH) bo miała w lutym 0,54 i lekarz stwierdzil że przed ciążą powinno być powyżej 1.A tu dzis szok, ja juz sie zaczełam starać a czytałam w necie że to jest wtedy niebezpieczne. Prosze o pomoc czy ktoś mial podobna sytuacje? czy sa dziewczyny starające sie z nadczynnością tarczycy, a jezeli tak to na jakich lekach i czy lekarz p...
  • Witajcie, jestem tu nowa, ale chyba zostanę na dłużej.Z powodu odczuwalnego napięcia w szyi, problemów z głosem, zaczęłam sprawdzać, czy moja tarczyca dobrze funkcjonuje.Dopiero tu, na forum, poczytałam o innych objawach, z których wiele mam: senność, potliwość, szybkie przybieranie na wadze, nerwowość, sucha skóra. Na razie zrobiłam badanie poziomu TSH-0,999 i usg tarczycy-i to, niestety, wyszło kiepsko:"Gruczoł powiększony, cieśń do 5 mm, płat prawy 18x23x70 mm,zawiera dwie zmiany ...
  • Jadę do Gliwic we wtorek i zastanawiam sie co tam ze sobą zabrać, zeby jakoś przeżyć. Udzielcie mi jakichś praktycznych porad, proszę. Do domu mam daleko więc nie zadzwonię o ratunek. Jod będę miała podany w piątek 30tego. Kidey prawdopodobnie wyjdę z tej izolatki a kiedy ze szpitala? Czy mogę do tej izolatki zabrać starą komórkę, którą tam zostawie? Ile mam ze sobą zabrać wody do tej izolatki? A i co będa mi robić przez te 2 dn przed tym Wilekim Jodem? Czekam bardzo, bardzo na...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się