usg

(188 wyników)
  • neurolog stwierdził u córeczki asymetrie ułożeniową.. zgina się w rogalik i przekrzywia główke w jedną strone.. nie chce leżeć na brzuszku.. wtedy zwłaszcza widać jak skręca się w jedną strone.. zlecił rechabilitacje i zaproponował nam dla naszego świętego spokoju usg przezciemiączkowe ale prywatnie.. czy warto je zrobić? czy takie badanie dobrze obrazuje ewentualne nieprawidłowości?robił ktoś takie badanie dziecku?
  • miesiąc temu bylismy na kontroli w poradni preluksacyjnej!lekarz kazał na zrobić rtg stawów biodrowych, zakładać szeroka pieluche i przyjśc do kontroli za miesiąc!!Dlaczego nie wspomniał o usg??? czytałam,że rtg jest bardziej konkrente i lepej wyjaśnia sprawe,ale jednak to rentgen,a córeczka ma dopiero 4 miesiace!!Co o tym myslicie???
  • Kurcze byłam z moją 2 miesięczną córeczka na usg bioderek i lekarz stwierdził, że są w dolnej granicy normy i mam przyjść ewentualnie za 2 miesiące do kontroli... zobaczyłam, że na opisie napisał, że zalecono profilaktykę więc zapytałam o jaką profilaktykę chodzi, on odparł, że poprostu zakładanie pampersa (ja mówię, ze to chyba normalne, że takiemu dziecku się zakłada pampersa- on stwierdził,że tak i powiedział, że jest dobrze i że mam nie panikować)...kurcze zdjęcie z usg jaki...
  • Witam.Moje dziecko skończyło 5 tygodni.Na wizycie kontrolnej poprpsiłam lekarza o skierowanie na usg bioderek,lekarz jednak stwierdził że nie da mi go gdyż nie ma takiej potrzeby. Zastanawiam się dlaczego mi odmówił,przecież jest to bardzo ważne badanie,co mam w tej sytuacji zrobić?
  • Podaję to tez tutaj, znalazłam na forum regionalnym. POczytajcie :) wyborcza.pl/1,75476,5911045,Dla_dzieci_rak_to_nie_wyrok.html
  • kiedy sie robi pierwsze usg bioderek, i czy to jest konieczne? profilaktyczne badanie? wybaczcie za poronwanie ale majac małego szczeniaczka, musiałam zrobic usg bioder w kierunku dysplazji, i zastanawiam się kiedy u małego dziecka należałoby wykonać takie usg, moje dziecko ma 3 tyg
  • dziewczyny czy ktoś może powiedzieć mi coś o wodniakach byliśmy dziś u lekarza i powiedziała nam że warto zrobić usg głowy bo to mogą być wodnaki czy ktoś miał taki problem
  • mam prośbę czy któraś z was orientuje się gdzie mozna wykonać w Warszawie takie usg?,nawet prywatnie? znajoma ma dziecko która, już prawie od ponad 6mies. ma bakterie coli, przez ten czas podawany był antybiotyk,zresztą już czwarty z rzędu, dziecko ma nadal złe wyniki, czy w związku z tym moze znacie jakiegoś dobrego specjaliste, który potrafił się z tym uporać?; nadmienię ,ze dziecko urodziło się w szpitalu Dzieciątka Jezus na pl.Starynkiewicza, kilka dni po tej infekcji w ich placówc...
  • j/w
  • Witam. Po raz pierwszy jestem na tym forum. Może znajdę tu kogoś kto miał podobne problemy ze zdrowiem dziecka. Mikołaj ma skończone 4 miesiące. 2 miesiące temu miał robione pierwsze usg mózgu. Wyszły asymetryczne komory. Różnica 2mm. Wczoraj miał kolejne. Nadal sa asymetryczne. Różnica 3 mm. No i okazało się, że są również wodniaczki wielkości 5mm!! Co to jest? Bardzo mało jest na ten temat na necie.Czy to wiąże się z wodogłowiem? Czy o wodogłowiu by mi powiedziano? Wyniki bedą z...
  • Czy wszystkie dzieci muszą mieć zrobione usg bioderek? A jeśli nie,to w jakim przypadku trzeba zrobić to usg?
  • do kogo na to usg ?do pediatry,ortopedy czy radiologa dziecięcego?
  • Mój synek ma 3miesiące. Na ostatniej wizycie pediatra zbadała mu stawy biodrowe i stwierdziła, że nie jest konieczne usg. Pomimo nalegań nie wydała skierowania na usg, twierdząc, żę nie wykonuje się go standardowo. Idę jeszcze raz w poniedziałek, jeżeli znów się nie zgodzi, pójdę prywatnie, choć uważam, że przysługuje mi to badanie w ramach ubezpieczenia. Jak to wyglądało u Was? Co radzicie?
  • Witam ! Mam problem z moją 6miesięczną córeczką. W piątek lekarka stwierdziła,że ma za duży obód głowy w stosunku do obw. klatki piersiowej. Zaleciła usg. Mówła coś o wodniakach mózgu. Generalnie jestem przerażona, przychodzi mi na myśl odrazu wodogłowie itd. Dotąd mieliśmy problem z napięciem mięśniowym a tu teraz jeszce to. A wszystko przez to,że lekarzom nie chcoiało się zrobić cc. Proszę napiszcie jeżeli miałyści epodobny problem.
  • w jakim celu wykonuje się usg głowy dziecka i od jakiego miesiąca można je wykonać?
  • W poprzednim poście pisałam o badaniach dotyczących mojego ośmioletniego syna. Teraz mam konkretne pytania o usg węzłów chłonnych. Na zewnątrz są w porządku, lekarze nie wyczuwają powiększenie, za to zmiany wyszły podczas usg "W okolicy duzych naczyń szyi uwidoczniono liczne powiększone węzły chłonne poczynając od postawy szyi do okolicy wyrostka sutkowatego. Największy na wysokości kąta żuchwy 24x5-6 mm, poniżej płatka usznego 16x5. Największy z węzłow poniżej tt szyjnych -po pra...
  • Czy może któtaś z Waszych małych córek miała robione usg jajników z uwagi na fakt powiększonych gruczołów sutkowych. Moja Mała miała usg sutków, które wykazało tkankę gruczołową. Zdaniem naszego pediatry nie powinno jej tam być i dlatego mamy jeszcze zrobić usg jajników.?
  • Witam, muszę zrobić usg bioderek 3-mcznej córki. Kogo polecacie oprócz prof. Marcińskiego /jest nieobecny w Rentgenie do 2.X/? Będę wdzięczna za pomoc.
  • Witam serdecznie wszystkie mamusie !!! Moja córka dzisaj skończyła 8 tygodni i jest bardzo bardzo pogodnym dzieckiem. Często się uśmiecha, gaworzy i wodzi wzrokiem. Właśnie wróciłam od neurologa i jestem załamana. dał mi skierowanie na usg głowki i rehabilitację.
  • corka ma 7 msc, zawsze miala duza glowe, ur 35cm, teraz 46cm, lekarz nigdy nie widzial problemu ale ja zawsze w koncu wymusilam na niej skierowanie na usg glowy i sie zalamalam wyszlo ze dwie komory mozgowe sa powiekszone, norma to 5 mm, a ona obie ma wielkosci 10mm, powiedzial ze to moglo byc spowodowane niedotlenieniem w czasie porodu, calkiem mozliwe pomyslalam bo ameli amiala bardzo ciezki porod, ale wszystko sie skonczylo dobrze, dostala 10pkt i teraz moje pytanie, co dalej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się