usg

(3174 wyniki)
  • Kochani ,pocieszcie mnie . Byłam wczoraj na usg ,bo testy i beta hcg z krwi wskazują ewidentnie na ciążę .W zeszłym tygodniu w pierwszym badaniu beta wynosiła 146 za dwa dni 480 .Progesteron 38. To druga moja ciaza .W poprzedniej było wszystko ok. Na usg niestety nie było nic widać .Lekarz powiedział ,ze moze to byc za wcześniej . Do zapłodnienia mogło dojść około 20 kwietnia ,ostatnia miesiączka miałam 4 kwietnia .Lecze sie i ta i tamta ciaza była wynikiem leczenia . Bardzo chce byc w ...
  • Witam, dziewczyny pomóżcie proszę bo zwariuje chyba zaraz, martwi mnie bardzo różnica wieku ciąży według usg i OM, u mnie różnica ta wynosi 2 tygodnie, kurcze nie ogarniam tego, lekarz mówi ze najlepiej byłoby gdyby wiek z usg był równy wiekowi od OM, ale czy to jest możliwe, ja prawdopodobnie owulacje miałam 19 dc, wiec licząc od tego dnia wiek ciąży wg usg się zgadza, lekarz mówi ze jak na ten tydzień ciąży wszystko rozwija się prawidłowo, wiec czemu cały czas martwi się tą 2 tygodniową róż...
  • Witam, Ostatnia miesiączke miałam 1.02, miesiączkuje regularnie co 29 dni. Przed zrobieniem testu ciążowego chorowałam na anginę. Pierwszy test zrobiłam 2.03 a następny dzień później, wyszly bardzo blade kreski. 4.03 poszłam na bete i stężenie wynosiło 49.85, na następna poszłam 8.03 i stężenie wzrosło do 213.5. Tydzień później znowu poszłam na betę i było już 2690 czyli według normy 5 tydzień od zapłodnienia. Wczoraj poszłam do ginekologa, pani doktor przed badaniem usg stwierdziła 6-7 tydz...
  • będę wdzięczna za pomoc. wybieram się na usg w 20tc. w 12tc miałam usg z oceną ryzyka w MULTIMED ( multimed.pl/badania-prenatalne.html) teraz chciałabym wybrać się do Centrum Medycznego Bemowo (dr Tarnowska-Mądra)- poleciła mi koleżanka, która była zarówno w multimed 300zł jak i w CMB 250zł (tu była bardziej zadowolona, badanie trwało około godzinę a w multimedzie co 15 min kolejna pacjentka) mój dylemat polega na tym, czy będzie to takiej samej jakości badanie? W CMB nie ma info...
  • Wedlug usg ciaza ma 5 tyg i 5 dni a wedlug usg 6 tyg i 2 dni.Crl jest 3 mm.Czy miala ktoras z Was ze ciaza z usg mniejsza niz z ostatniej miesiaczki?
  • Bylam na USG przezierności w 12 tc, lekarz zapytany o plec odpowiedział, ze jak dla niego to raczej dziewczynka, natomiast odpowiedzilnosci za to nie bierze, bo za wczesnie. Dodam, ze sprzet swietny, lekarz tez cieszacy sie dobra opinia. Ja niestety mimo tego, ze mnie powinnam nastawiam sie na dziewczynkę, czy słusznie?
  • ..."dwunaczyniowość pępowiny". Pielaktazja do kontroli po urodzeniu, co do dwunaczyniowości zrozumiałam tylko, że to największy problem robi jeśli chodzi o przepływy... Czy któaś z Was ma jakieś doświadczenia z wyżej wymienionymi?? Czy ta pielaktazja to poważne schorzenie? Skąd się bierze?? - Przyznam, że całą ciążę było ok, a teraz na kilka dni przed terminem dostaję takie newsy :-(
  • Miałam iść 27 listopada a tu znowu przekładają mi kolejną wizytę na jutro. Zastanawiam się tylko czy dziecko nie będzie zbyt małe. Co jesli nie osiągnie CRL 45mm? Nie da się wówczas zmierzyć NT?
  • Dziewczyny na ostatniej wizycie u gin w 37 tygodniu ciąży pytałam lekarza, czy będę miała jeszcze usg.Ostatnie miałam około 30 tygodnia i z pierwszej ciąży pamiętam, że powinnam mieć teraz pod koniec ostatnie usg, między innymi żeby określić wagę dziecka i ułożenie.Gin powiedział, że na tym etapie ciąży już nie.Czy coś się zmieniło w kalendarzu badań ciężarnej? Jestem zawiedziona, a nawet czuję się niepewnie czy w brzuszku wszystko ułożyło się jak należy.Na dodatek lekarz następną wizytę zapl...
  • Czy na tym usg sprawdza sie tylko ulozenie i wage dziecka? Czy jest to rownie dokladne i istotne usg jak na przyklad polowkowe i mierzy sie tez wszystko i oglada dokladnie wszystkie narzady? Ktos wie? Nie wiem, czy znow wydawac kupe kasy na specjaliste, u ktorego robilam polowkowe, czy moge sobie to odpuscic i zrobic na szybko i bez ogladania dziecka na wszystkie strony takie usg za darmo w szpitalu u mojego prowadzacego? Bo jesli na tym usg sie tylko sprawdza wage i ulozenie, to zal mi 300zl.
  • Mam 2 różne terminy porodu. Ten z USG wypada o 2 tygodnie później, niż ten wyliczony z ostatniej miesiączki. Mój lekarz prowadzący obstawia jednak termin z om. Z kolei wszyscy lekarze wykonujący USG (było ich 3) zgadzają się między sobą twierdząc, że ciąża jest młodsza. Jak Wam się te przepowiednie sprawdzały? Porody następowały bliżej terminu z om, usg, czy też może te terminy u Was były tożsame?
  • dziewczyny kiedy dobre Usg 3D/4D może najszybciej rozpoznać płeć tzn w którym tygodniu ciązy najszybciej
  • w którym tygodniu ciąży widać serce dziecka na badaniu usg. 1,5 tygodnia spuźnia mi się okres, byłam wczoraj u gina i powiedział ze nie widać serca dał mi luteine i kazał pokazać się za 2 tygodnie.
  • W grudniu zeszłego roku poroniłam ok 10 tyg. ciąży. Pierwszym czytelnym dla mnie objawem, że coś jest nie tak były piersi, przestały boleć i być takie jędrne, nabrzmiałe. Teraz zaczął się 9 tydz. Ostatnie usg miałam tydzień temu i wszystko było w porządku. Od wczoraj jednak mam wrażenie, że znowu znikają mi objawy ciążowe. Nie wiem albo to atak paniki, albo ... Czy po tygodniu od ostatniego usg mogę zrobić badanie ponownie? Sądzę, że na tym etapie lekarz musiałby je zrobić ponownie dopochwo...
  • zrobilam dotad 4 usg (2 panstwowo, 2 prywatnie w mniej wiecej tych samych terminach po to aby ocenic czy lekarze mowia to samo. ostatnie w 21 i 22 tygodniu. i teraz pytanie- jestem w 31 skonczonym obecnie. kiedy jest kolejny termin w ramach nfz? chialabym zrobic prywatnie ale juz nie w tym samym terminie. z tego co wiem w ramach nfz pod koniec ciazy. moja skonczy sie planowym cc w zaczynajacym sie 39 tygodniu lub pod koniec 38.
  • Kiedy robiłyście 1 usg w ciąży. Ja ostatni okres miałam 9 czerwca. W tym tygodniu zrobiłam test i wyszły mi 2 kreski. Zastanawiam się kiedy robi się 1 usg.
  • jak w tytule,w ktorym roku wykonywac zaczeto usg w Polsce? czy byly badania usg ogolno dostepne juz w 1980 roku? googl'owalam,ale nic konkretnego nie znalazlam. Dzieki za info :)
  • czy to możliwe? wg hcg to 5 tydzień a na usg lekarz nie zobaczyła nic, podejrzewa ze to ciąża pozamaciczna czy to może byc to??? Miałyście takie doświadczenia?
  • Zakładam wątek, bo już nie wiem co ze sobą zrobić. Jestem w 31. tygodniu ciąży, wczoram miałam usg, generalnie jest ok, ale wymiary dziecka trochę zaburzone. Wygląda to tak: wiek ciąży wg ostatniej miesiączki - GA(LMP) - 31 tyg 0 dni wiek ciąży wg USG - GA (AUA) - 30 tyg 3 dni BPD - 71 mm - 28tyg 5 dni HC - 281 mm - 30 tyg 6 dni AC - 255 mm - 29tyg 5 dni FL - 62 mm - 32 tyg 2 dni Waga płodu - 1605 g Średni wiek ciąży wg biometrii - 29tyg 6dni Lekarz mówi, że wartości są do p...
  • Ja o ile pamiętam to do tej pory 4, w tym ostatnie przepływowe Doppler w 32 tc. Teraz już mogę chcieć na życzenie i się waham, czy warto jeszcze zrobić. Do tej pory wszystko było ok, a teraz jestem w 37 tc. i nie wiem, robić czy nie robić......

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się