usg

(42 wyniki)
  • Bardzo proszę o pomoc jestem po badaniu usg przezciemiączkowe wynik: układ komorowy asymetryczny, nieposzerzony, szerszy po stronie lewej. Poszerzenie podtwardówkowe i bruzdy pośrodkowej do 7mm. czy jest się czym martwić. mały ma 12 tyg urodził się w terminie z wagą 3kg na 53cm. nie podnosi główki z pozycji na plecach. Lekarz nie chciał mi wyjaśnić wyników badania zbył mnie kazał zgłosić się do rodzinnego ale ja siedzę i się zamartwiam czy tu może być podejrzenie wodogłowia? błagam dziewczyn...
  • bylam dzis z synkiem na usg , lekarz  niewiele wyjasnil powiedzial abysmy poszli z wynikiem do neurologa , ale zanim bede miec wizyte chcialam poradzic sie Was mamy co o tym myslec ... zmian ogniskowych w tkance mozgowej i nie poszerzonych splotach naczyniowkowych komor bocznych nie stwierdzono.Uklad komorowy mozgu symetryczny , prawidlowej szerokosci .Na wysokosci otworow monrou w plaszczyznie czolowej glebokosc rogow czolowych komor bocznych 6 mm, szerokosc komory III 3,5 mm. Przestrzeni...
  • czy na usg przezciemiaczkowym widac tylko zmiany , ktore wystapily ewentualnie podczas porodu i po , czy widac tez jakies jesli wystapily juz w czasie ciazy ?? mam na mysli np , ze dziecko ma problemy z napieciem moga one byc od urazow w czasie porodu - krwawien dokomorowych itp , ale moga byc problemy z napieciem od czynnikow w czasie ciazy , czy takie zmiany wtedy tez widac ????? chodzi mi o to , czy jesli jakies uszkodzenie w mozgu powstalo np na skutek toksoplazmozy , cytomegalii lub np p...
  • Pediatra na każdej wizycie stwierdza, że młody odwodzi bioderka prawidłowo i kończy temat. Czy mimo tego powinnam pójść z nim kontrolnie do ortopedy i na usg bioder? Maciek ma już 13 tygodni.
  • byliśmy już na pierwszej kontroli bioderek córki w przychodni państwowej .Wizyta trwała krótko , usg nie było wykonywane ( nie było nawet sprzętu w gabinecie) a za kolejne 6 tygodni mamy głosić się do kolejnej kontroli.Przyznam szczerze ,że czuję niedosyt po wizycie. Lekarz zalecił układanie na brzuszku i ewentualne noszenie z szeroko rozstawionymi nóżkami. Czy to wystarczy? czy powinno się jednak usg wykonać?
  • mam pytanie.Mam skierowanie do ortopedy. Czy ortopeda jesli zbada i stwierdzi ze jest ok, to nie musi dawac skierowania na usg stawow biodrowych ? Czy raczej zawsze powinno sie dawac dla pewnosci skierowanie na usg stwow bidorowych?
  • Witam, moja córka ma 3,5 m-ca i właśnie byłyśmy na pierwszym usg stawów. Pani dr dała nam następujący wynik badania:"Obustronne zaokrąglone brzegi kostne panewek stawów biodrowych, głowy prawidłowo, głęboko osadzone w panewkach. Obustronne brak jąder kostnienia. Proponuje szerokie pieluchowanie i badanie kontrolne za 4 tygonie". Jednocześnie pani dr stwierdziła, że wszystko jest dobrze, ale jednak zaleciła pieluchowanie. Jak mam rozumieć ten opis, pani dr nie użyła żadnych ozn...
  • Panie Pawle, moja córka miała wykonane usg bioderek w wieku 8 tygodni. Ocena: "stosownie do wieku" i zalecenie za 2 miesiące. Po tym czasie lekarz stwierdził, że wszystko jest w porządku i zalecił kontrolę, jak mała zacznie chodzić. I tu moje pytanie? Zasadne, jeśli jest jakaś zasada tych działań, bo skąd Pan może wiedzieć, co nasz lekarz miał na myśli ;-) Córka ma skończone 13 miesięcy. Od około miesiąca chodzi przy meblach bokiem, czasem trochę do pzodu, trzymając się jedną ręką, ale samo...
  • witam serdecznie, dziś zrobiliśmy naszej 6 - tygodniowej córeczce usg stawów biodrowych w wyniku w lewym bioderku jest napisane: jądro kostnienia głowy k. udowej jeszcze niwidoczne, obydwa bioderka mają typ Ia wg. Grafa Co oznacza taki wynik i czy powinnam profilaktycznie pieluchować jak zalecił pediatra
  • Witam, potrzebuję odpowiedzi na nurtujące mnie pytanie, czy wykonane wczoraj badanie usg wskazuję na wodogłowie. Było robione prywatnie u pediatry, mamy wziąść skierowanie od rodzinnej do neurochururga i udac się do niego z tym opisem. Ale od poczatku: Córka obecnie ma 7 m-cy, urodzona w 39tc, siłami natury, 10pkt. Ciąża bezproblemowa, poród też. W wieku 6tyg miala robione rutynowe badanie usg, któregoopis brzmiał: "zakręty mózgu dość szerokie, wyrażnie zarysowane, echo środkowe mózgu s...
  • Ile razy należy wykonywać usg bioderek u niemowląt? Byliśmy na wizycie w 5 tyg. życia synka, kiedy kolejne badanie?
  • Panie Pawle Moja 7 miesięczna córka ma nierówne fałdki pod pośladkami-po prawej stronie ma jakby o jedną fałdke wiecej.Martwie się ,żę to moze być problem z bioderkami.Zaraz po urodzeniu miała usg i było ok-bioderka 1a, w 8 tygodniu miala powtórke i tez wyszło super,bioderka 1a.Kontrole mamy zaleconą między 12-15 miesiącem.Czy martwić się tymi fałdkami???Dodam ,że miesiąc temu pediatra sprawdzała bioderka i mówiła ,żę wszytko jest ok,wtedy nie widziałam tych asymetrycznych fałdek.Co mam robi...
  • synek ma 18 dni. juz w szpitalu po porodzie pediatra wspomnial o koniecznosci konsutacji bioderek malego (slabe odwodzenie nozek) u ortopedy, juz wtedy zalecono szerokie pieluchownie... na wizycie u pediatry kilka dni temu potwierdzono to, rowniez kazano stosowac pieluszke na pampersa... Panie Pawle, wiem, jak obecnie podchodzi sie do szerokiego pieluchowania, wiem, jak stosunek ma Pan do tego... choc zgadzam sie z tym, nie ukrywam, ze - troche przerazona na poczatku... - zakla...
  • Witam Jestem mamą 2 miesięcznej Klary. Poszłam wczoraj z córką na wizytę do ortopedy. Była to nasz pierwsza wizyta, dodam, że na NFZ. Lekarz jeden z lepszych, polecany w moim mieście, posiada w gabinecie Usg. Cała wizyta trwała może 3 minuty. Lekarz przyszedł, pogadał do małej, sprawdził bioderka. Diagnoza: słabo odwodzi prawą nóżkę, założyć poduszkę Frejkę, jest mała to szybciutko się wyleczy. Lekarz wyszedł, ja nawet nie zdążyłam zadać pytania. Myślałam, że do mnie wróci, wytłumaczy wszys...
  • Dziś taką diagnozę przekazał lekarz po usg bioderek. Zalecił szerokie pieluchowanie i "przyciskanie" nóżek do brzuszka ... Czy to wystarczy? Jak prawidłowo "szeroko"pieluchować? Niestety tego lekarz nie przedstawił :(. Niestety wizyta NFZ - zastanawiam się czy iść jeszcze prywatnie bo czuję się niedoinformowana a nie chcę poprzez nieprawidłową pielęgnację zaszkodzić dziecku. Proszę o poradę - co i jak robić przy takiej diagnozie?
  • Witam ponownie, Panie Pawle nasz synek ma już 10 miesięcy. W trzecim miesiące stwierdzono u niego asymetrię i wtedy tez rozpoczeliśmy rehabilitację. Później w diagnozie pojawił się także krecz szyi. Kilka tygodni temu po trzemiesięcznej przerwie ponownie rozpoczelismy ćwiczenia z fizjoterapetą, który nie potrafi zdiagnozować problemu naszego dzicka. Mianowicie synek kiedy siedzi ma zawsze głowę przechyloną, tj, uszko ciągnie do lewego barku a brodę do prawego. Robiliśmy dwukrotnie badanie usg...
  • Jak moj synek mial 4 tyg to mial robione USG bioderek, lekarz stwierdzil, ze wszystko jest w jak najlepszym porzadku i powiedzial, ze ok 4 miesiaca moge przyjsc jeszcze raz na kontrole. Kuba za kilka dni konczy juz 5 miesiecy, a ja o tym zupelnie zapomnialam. CZy rzeczywiscie powinnam powtorzyc to USG??
  • Witam wczoraj byłam z 8tygodniowa córka u ortopedy.Po zbadaniu córki lekarz podejrzewa dysplazje stawu biodrowego i zalecił bez wyniku usg zakładanie poduszki frejka.Moje pytanie czy zakładać córce tą poduszkę i czy udać się wczesniej na usg?
  • Witam, Maja ma 4 m-ce i po kontroli stawów biodrowych (sa prawidłowe Ia wg Grafa) ortopeda zalecił szynę Koszli z powodu mieśniowego ograniczenia odwodzenia stawów. Czytając Pana publikacje nie stosowałam dotychczas szerokiego pieluchowania oraz pozycji żabki, Mam powazne obiekcje co do szyny i przeraża mnie unieruchamianie córki na miesiąc gdy stawy są prawidłowe. Czy prawidłowa pielęgnacja może wystarczyć (staram sie ją praktykować od 2 m-cy)? Szukam kontaktu do dobrego fizjoterap...
  • Witam serdecznie, u mojej 6 tygodniowej córeczki lekarz podejrzewa dysplazję lewego bioderka. Zalecił noszenie takiej specjalnej gąbki rozwierającej nóżki i bezwzględne leżenie na brzuszku przez kolejne trzy tygodnie. Córeczka jednak nie wytrzymuje na brzuszku dłużej niż 15 minut, potem rozpaczliwie płacze:(Po uśpieniu na rekach, albo na pleckach bez problemu można ją przekręcić na brzuszek i potem sobie już spokojnie śpi. Co powinnam zrobić, żeby chciała cały czas leżeć na brzuszku? cz...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się