usg

(45 wyników)
  • czy w UK to badanie jest wykonywane u malutkich dzieci??
  • czesc moja corka ma 15m, chodzi od ok miesiaca, pozno sie ruszyla. Mieszkamy chwilowo z tesciowa i ciagle mnie meczy ze corka ma nierowne faldy, fakrt to prawda. Jak mozna sprawdzic czy jest wszystko w porzadku i w ogole jak po angielku powiedziec: nierowne faldy czy usg bioder w takim sensie jaki mam na mysli?:) dzieki
  • dziewczyny bardzo prosze o kontakt i pomoc te z was ktore byc moze mialy podobny prolem, a mianowicie w 12 tyg. ciazy mialam robione usg w szpitalu plus test krwi pappa i niestety wyniki wyszly nieprawidlowe tzn. przeziernosc karkowa 2,8 przy normie 2.5 i nieprawidlowy wynik test pappa to w polaczeniu z moim wiekiem 34 lata dalo rezultat ryzyka ze dziecko moze miec syndrom downa albo inne choroby genetyczne midewife po rozmaowie z nami o ryzyku jak 1;3 ze dziecko urodzi sie chore skierowala ...
  • witam, chcialam sie zorientowac czy mialyscie usg pod koniec ciąży? ja jestem w 33 tyg i wiem ze w Polsce mialabym jeszcze kolo 36 tyg usg, a jak jest tutaj? na ostatnim spotkaniu z polozna zapomnialam zapytac, a nastepne mam dopiero w 36 tyg, wiec wszystko wskazuje na to ze usg nie bedzie. tutaj mialam usg tylko w okolicy 20 tyg, w 29 tyg bylam w Polsce i tam zrobilam badanie. Mam malego stracha bo moj mnaz urodzil sie bardzo duzy (70cm i 6kg), informowalam o tym polozna, powie...
  • [img]https://fotoforum.gazeta.pl/photo/5/la/lf/6kaz/Zrd4kPwfJoxOKxuLxB.jpg[/img]
  • i czy zgadzala sie po porodzie? tak sie tylko zastanawiam bo chcialabym kupic wczesniej wyprawke a dobrze wiedziec dla kogo ma byc :)
  • czy jest mozliwosc zrobienia usg w ciazy prywatnie u ginekologa , tak jak w polsce ?
  • Caly czas placze bo dzisiaj mialam 20 wks scan i po przyjsciu do domu na zdjeciach zauwazylam, ze dziecko ma plaska twarz. Oczywiscie wygooglowalam, ze to moze oznaczac zespol Downa. Na badaniu wiele nie widzialam na monitorze wiec nie moglam zapytac. Oto caly opis badania: The following were visualised and appear normal: head, brain, spine, chest, four-chamber view and great vessels, abdominal wall, gastro-intestinal tract,kidneys and bladder, extremities, skeleton. The following stru...
  • Dzis bylam pierwszy raz w UK w szpitalu w zwiazku z ciaza. Wczesniej chodzilam w Polsce. Wiec moja pierwsza wizyta tutaj wypadla na 22 tydzien ciazy. W liscie, ktory otrzymalam zaprosili mnie na badanie krwi i usg. Polozna jeszcze wczoraj mowila, ze bede miala usg. A dzis w szpitalu odmowili mi tego badania twierdzac, ze sie spoznilam kilka dni, bo oni je robia tylko do 21 tygodnia ciazy... Co radzicie? Jak mam interweniowac w tej sprawie? Do kogo sie udac? Bo nie popuszcze. Nale...
  • Czy usg na przeziernosc karku (nuchal translucency scan) wykonywane pomiedzy 11 a 14 tc to w UK norma czy wykonuja w kazdym szpitalu?
  • usg 3d?(4)

witam chcialam sie zapytac czy sie orientujecie gdzie i za ile mozna zrobic usg 3d i jaki jest koszt. najlepiej londyn i okolice
  • po długeij dyskusji z GP nie udało mi się wywalczyć drugiego USG. w NHS Lothian robią jedno i nie ma dyskusji. to pierwsze miałam w 15 tygodniu i wtedy było wszystko w porządku. dzwoniłam do prywatnej kliniki. detailed anatomy scan, który właśnie chciałabym mieć kosztuje 150 funtów. nie stać mnie na to. spawdziłam bilet do Polski, zamknęłabym się w kosztach 120 funtów, ale lot w ciąży specjalnie na usg... mąż radzi się dostosować do ich prowadzenia ciąży i nic nie robić. czy na pewno nie zas...
  • jestem stalym bywalcem na niemowlakach i na okraglo czytam o wizytach u ortopedy, szerokim pieluchowaniu i usg bioderek. ok, ale czy w uk robi sie takie rzeczy? czy raczej czeka sie az nadejdzie taka koniecznosc. dodam, ze moj gp to o d.pe potluc, zaden lekarz... wiec na jakiekolwiek tego typu porady nAwet ie mam co liczyc. czy wiecie wiecej na ten temat, jak to sie odbywa tu, w anglii?
  • Droga Gypsi, czy w UK moge wykonać badanie usg takie, jakie wykonuje się w PL około 12 tygodnia ciązy? Chodzi o NT /nuchel translucency/ i NB /nasal bone/. Jesli tak, czy wykonam je wg harmonogramu badań w szpitalu, czy musze szukac prywatnie? A jesli prywatnie to jak i gdzie? Bede wdzieczna za infos :)
  • Ktos robil w UK usg prywatnie? Nie mam juz cierpliwosci do tutejszej sluzby zdrowia:( Kogo pytac, gdzie zadzwonic zeby sobie pomoc, moze ktos z Was wie? Doradzcie cos, prosze, pozdrawiam
  • Dziewczyny, bedac w Polsce poszlam do ginka. Poronilam w maju, przed wyjazdem do Pl. No i nie przeprowadzono u mnie bada ginekologicznego. Dlatego poszlam sie przebadac tu w PL, zreszta nie musze Wam tego tlumaczyc:) Same wiecie o co chodzi. No i lekarz znalazl u mnie w macicy polipa endometrialnego. Dal skierowanie na histeroskopie. Nie jestem ubezpieczona w PL, wiec mam zamiar prztlumaczyc wynik i isc z nim po powrocie do gp. Mam nadzieje, ze mnie skieruja na zaieg. I moje pytanie-czy ktora...
  • Bylam dzis na wizycie u poloznej, jestem w 28 tyg i brzuch mierzy juz 33 cm. Polozna dotykajac stwierdzila ze jest zbyt miekki i zbyt duzy jak na 28 tydz i obawia sie ze moge miec wlasnie ten polyhydramnios czyli za duzo wod plodowych. Mam miec usg za tydzien albo dwa (jak zwolnia sie miejsca) i wtedy zapewne zostanie postawiona diagnoza. Pogooglowalam troche i sie przerazilam- uspokujcie mnie prosze. Czy ktoras miala te przypadlosc i spokojnie doczekala do terminu. Dodam ...
  • Hej moj synek ma 11 tygodni. Wg tutejszych lekarzy i srodowiskowej jest w fantastycznej formie- oczywisie badaja na oko- bo np ne ma przeswietlania czy usg bioderek. witaminy D3 tez nie dostal. pytanko: czy go pieluchwac na wszelki wypadek?bo to chyba nie zaszkodzi? czy podawac mu witaminke D3 mimo ze w UK nie podaja? podpowiedzcie prosze pa-- Bogna
  • Wlasnie mialam wizyte u poloznej. Do tej pory wszystko bylo w porzadku. Poprzednia wizyta 2 tygodnie temu. Teraz polozna zrobila pomiary i powiedziala, ze dziecko jest za male (35 tydz. 2300) Za dwa tygodnie znow zrobi pomiary. Jesli beda odbiegac od normy to wtedy skieruja mnie na usg. Tylko co wtedy? Bo z tych nerwow nie spytalam. Kazala duzo odpoczywac. Do tej pory w ciazy przytylam 6 kg. Dla scislosci na poczatku ciazy schudlam dwa, potem nadrobilam te dwa i te 6 kg. Mowil...
  • Witam Drogie Panie;). Dwie kwestie nie daja mi spokoju. 25 grudnia powinien pojawic sie na tym swiecie nasz synek - mam nadzieje, ze powitamy go troszke wczesniej. Mam nazwisko z samogloska ó... w dokumentach z pewnoscia pomina kreske... Czy bedziemy miec problem ze swiadectwem urodzenia?!? Paszportem?!? Czy ktoras z Was byla w podobnej sytuacji?!? Druga sprawa dotyczy wizyt u midwife. Jak ma sie mierzenie brzucha do rzeczywistej wagi dzidziusia?!? Usg nikt mi nie zrobi, nie ma takiej...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się