usg

(119 wyników)
  • Dzień dobry :)Byłam wczoraj w szpitalu z powodu nadciśnienia i lekarz wykonał mi usg. Zaniepokoily mnie roznice w pomiarach kosci udowej ( ponad dwa tyg za mala ) i główki ( dwa tyg wieksza ). Lekarz dokładnie maluszka zbadał i nic niepokojącego nie było. Dodam ,że w 31 tygodniu pomiary wszystkie były odpowiednie co do wieku , bez odstępstw. Skąd nagle takie różnice. Zamartwiam się tym bardzo , mimo iż wiem ,że to i tak jest bez sensu :((Pozdrawiam serdecznie. K
  • witam, dzisiaj bylam na usg i jestem po prostu zrozpaczona. Jestem w 36 tygodniu tzn dzis sie zaczal. Na usg wyszlo ze glowka jest poza granicami normy tzn jest za mala, HC wyszlo 28,58 i wydaje mi sie ze jest to o wiele za malo, boje sie ze moja coreczka urodzi sie z jakimis wadamii wazy tez niewiele bo tylko 2200, prosze o pomoc
  • Chcialabym się dowiedzieć jak działa to usg. Miałam stosunki 2 maja, 11maja i 20 maja, W czerwcu dowiedziałam się, że jestem w ciaży. Moje usg było robione 18 czerwca. Lekarz powiedział, że to 6 tydzień ale zapomniał mi powiedzieć czy ciązy czy od dnia zapłodnienia. Nie za bardzo wiem jak to działa. To kiedy ten facet mógł sie spuścić aby było dziecko. Dodam, że podałam mu orientacyjna date miesiączki 05.05.2012. Teraz już niczego nie jestem pewna. Moja dzidzia miała 5.9 mm. Proszę o odpowiedz
  • Termin z 1 usg mam na dziś. Czy od tego terminu też jest +- 2 tygodnie ? Miesiączki nieregularne, krwawienia w okolicy terminu "normalnej" miesiączki. Dlatego też podałam termin marcowy ostatniej zaznaczając że był to podejrzany okres, krótki, skąpy 2 dni, a normalnie mam z 5-6 dni. Dlatego nie zgadza mi się z teminem 2 najwcześniejszych usg "ten niby okres" 15 marca Beta 30 marca - 5 tydzień ( choć w tym dniu badania lekarz stwoerdził ,że macica mała i twarda, że ten tydzień nie jest ...
  • Kilka dni temu opisałam swój poród - bardzo dziękuję za odpowiedź. Mam jeszcze jedno pytanie - czy na Izbie Przyjęć lub podczas porodu powinni zrobić USG? Mój synek urodził się w "szelkach z pępowiny" i zastanawiam się, czy wykonanie usg pomogłoby mi urodzić go w łatwiejszy sposób. Czy podczas kolejnego porodu warto upominać się o USG? Czy owinięcie pępowiną jest podstawą do cc? Z góry dziękuję za odpowiedź i proszę o cierpliwość - zostały mi jeszcze 3 tyg do terminu i nie wiadomo j...
  • Pani Kasiu, drogie dziewczyny:)! To moja druga ciąża, 33. tydzień dzisiaj skończony. A pytanie i problem następujące - ostatnia miesiączka 16.06.09 r. i według tej daty powinnam być w 36. tygodniu. Jednak według badań, pomiarów usg jest to tydzień, jak wcześniej napisałam, 33. Na ostatniej wizycie wyszło nawet, że dzieciątko jest 3 dni młodsze, czyli oddalamy się coraz bardziej od terminu według ostatniego dnia miesiączki. Wiem, że badanie usg nie daje w 100% precyzyjnych wyników, więc te 3 d...
  • Pani Kasiu, dziewczyny, proszę o radę. Wczoraj byłam na usg, choć mój pan doktor wysyłał mnie za dwa tygodnie. Coś mnie tknęło. Córka waży szacunkowo 2090 i z pomiarów wynika, że jest większa o 2-3 tygodnie. Czyli nie jest to koniec 30 tygodnia, tylko początek 33. Pan dr stwierdził, że w ogóle miałby problem, gdyby był moim prowadzącym, bo ja mam termin porodu tylko na podstawie usg, który to termin przed 12. tygodniem zmienił się - okazało się, że ciąża jest starsza o dwa tygodnie. Po...
  • Witam, byłam dziś na kontrolnej wizycie, wg usg waga 4,2, w piątek mam przyjść ponownie mam cukrzycę ciążową regulowaną dietą waga tydzien temu wychodziła 3,73 a 2 tygodnie temu 3,6, pytanie czy gdzieś jest błąd, ale dziś lekarka dwa razy mierzyła i nie chciało wyjść inaczej, wiadomo ze to tylko szacunek no ale czymś się trzeba kierowac i teraz moje obawy, jeśli w piątek wyjdzie w granicach 4,5 dostanę na pewno skierowanie do szpitala i co dalej? będą próbować wywoływać? na dzis zero oz...
  • Trochę ponad 4 miesiące temu urodziłam dużego synka przez cc. Przy pierwszych próbach współżycia po połogu był lekki dyskomfort w podbrzuszu, ale tego się oczywiście spodziewałam. Potem wydawało mi się przez chwilę, że jest już prawie normalnie, ale jednak nie jest... w pewnych pozycjach odczuwam za każdym razem ból albo dyskomfort na granicy bólu. Na kontroli u lekarza 2 i 9 tygodni po cc w badaniu na fotelu wszystko było OK. W tej sytuacji jednak wybieram się jeszcze raz i dlatego byłam dzi...
  • Pani Kasiu, bardzo prosze o opinie. W 28tc+6 mialam usg. Wyszly na nim spore rozbieznosci (duza glowa w stosunku do kosci udowej): BPD 31,4 hbd HC 31,3 hbd AC 30,4 hbd FL 27,5 hbd Zaniepokoila mnie rozbieznosc miedzy koscia udowa a glowa, wiec skonsultowalam to u specjalisty od usg prenatalnego i on wykluczyl tak duze rozbieznosci, twierdzac, ze dziecko zdrowe i nie ma sie czym martwic. Zaufalam mu i zapomnialam juz wlasciwie o calej sprawie. Ale... Dwa dni temu mialam robione ...
  • Witam wszystkich, nie wiem czy to wątek na to forum, ale może ktoś mnie uspokoi:) Moje pytanie brzmi- kiedy na usg widać że ciąża jest mnoga? Ja pierwsze usg miałam robione w 6 tyg +3 dni, niestety ta wizyta była dla mnie koszmarem, bo pani ginekolog powiedziała, że mój pęcherzyk ciążowy jest duży, ale raczej pusty (było widać w środku tylko jedną małą kropeczkę), albo ciąża się już nie rozwija (betę miałam tego dnia 46555). Obok tego pęcherzyka było widać drugi, trochę większ...
  • Witam, pytalam juz o to na innych forach, ale wciaz mam watpliwosci dot. badania usg. Konkretnie chodzi mi o roznice miedzy badaniem 2d i 3d/4d, ale nie jesli chodzi o wizualizacje, ale natezenie promieniowania. Poza tym - wiem, ze standardowo wykonuje sie takie badanie 3 razy, ale z drugiej strony niektore dziewczyny poddaja sie mu nawet na kazdej wizycie. Dziewczyny, jak to wyglada u Was? Do tej pory mialam 5 usg (koniec 31 tc), w tym jedno 3d, w przyszlym tygodniu jestem z...
  • Ile dziecko może ważyć przy porodzie? Mam nadzieję urodzić koło 38 tc (lada chwila) i zastanawiam się czy przez te 5 tygodni nie urosło mi ponad 4-kilogramowe "maleństwo" już nie mówiąć o doczekaniu do 40tc (minęło 4 tygodnie od opuszczenia się brzuszka więc mam nadzieję urodzić niebawem).
  • Dzisiaj zrobiłam usg 40 t.c. jestem 4 dni po terminie ,lekarz mnie troszeczkę zmartwił mierzac obwód główki stwerdził ze główka odpowiada 38t.c i maluszek nie bedzie za duzy,ale zeby sie tym za bardzo nie martwić bo to tylko wymiary usg i zasiał niepokój:( reszta pomiarów jest odpowiednia do tego tyg ciąży, suma sumarum oszacowano wage mojej małej dziewczynki na 3800!więc wcale nie tak mało.Martwię się jednak tym wymiarek główki,co moze byc przyczyną i jakie ewentualnie moga wyn...
  • czy na podstawie badania usg obliczony termin porodu jest bardziej zbliżony do faktycznego od obliczonego na podstawie ostatniej miesiączki i trwania okresu?dużo myślę nad tym z tego względu że według obliczeń kalendarzowych wychodzi mi termin na 12 lipca 2010 a pierwsze usg w 8tyg.ciąży pokazało na 17 lipca a drugie usg w 14tyg ciąży już pokazało na 23 lipca?Lekarz niby twierdzi że ciąża prawidłowa,serduszko 4 komorowe ,żadnych zmian na kręgosłupie,więc czy to tylko mniejszy wz...
  • Mam pytanie, czy zdarza się, by lekarz z usg odczytał źle położenie dziecka? Wiem, ż brzmi to dziwnie, ale jakoś nic mi się nie chce zgadzać. Miałam usg w 30 tc i lekarz stwierdził, że maluch jest odwrotnie ułożony. Ponieważ czułam się fatalnie (duży nacisk w górnej części brzucha i na żebra, zgaga i wszystkie dodatkowe nieprzyjemności) przyjełam to bez zastrzeżeń. Tym bardziej, że jeszcze sporo czasu do terminu. W ciągu dosłownie dwóch dni po tym usg uznałam, że maluch wział sobie sprawę "do...
  • Witam dziewczyny:) Mam pytanko- jestem 2 tygodnie przed terminem porodu i ze względu na moją drobną budowę lekarz kazał zrobic mi usg, zeby zobaczyc jak duzy jest dzieciaczek ile wazy mniej więcej, obwód głowki itp ze ewentualnie konieczna bedzie cesarka. Poszlam do innego faceta niż zawsze na to badanie- i on mi powiedzial, że nie da sie sprawdzic takich wymiarów...A bedac 2 tyg temu w szpitalu podali mi przybliżoną wagę z obwodu główki i brzuszka. Nie wiem co robic, czy rzeczywiście t...
  • Moje pytanie jest raczej niemdyczne, chciałabym Was i panią Kasię prosic o radę. Ginekolog do którego chodzę teraz (i poprzednią ciążę) jest świetnym specjalistą do prodwadzenia ciąż i jako ginekolog w ogóle, jestem z niego bardzo zadowolona. Kilka miesięcy temu kupił aparat do usg i zrobił...nie wiem: kurs czy specjalizację. Robi teraz usg sam, nie wysyła do innych, jak do niedawna. Raczej nie jest zadufanum w sobie lekarzem i podejrzewam, że w razie wątpliwości wysłałby mnie na usg do specj...
  • Witam, W tym tygodniu miałam 4 razy robione usg. A to dlatego, że lekarze podają inne wymiary i każdy mówi co innego. Dzidzia ma torbielkę w splocie naczyniówkowym i chciałam dokładnie wszystko sprawdzić czy inne rzeczy są ok. Czy tak częste usg może zaszkodzić mojemu Maluszkowi???? Bardzo proszę o szczerą odpowiedź.
  • jestem przed usg położniczym to to w trakcie którego mierzy się przezierność karkową, tak?? czy badanie usg 3d jest lepsze do oceny płodu czy lekarz widzi na nim więcej dokładniej?? pytam gdyż mam możliwość zrobienia takiego zwykłego lub 3d a może to 3d to tylko taki bajer?? czy nie jest ono bardziej szkodliwe dla dziecka?? mam nadzieje, że mi Pani coś doradzi z góry dziękuję i pozdrawiam

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się