usg

(45 wyników)
  • Witam! Chciałabym zapytać czy ktoraś z was miała robiona tomografię i jak wam ją opisano.Prawdopodobnie mam nawrót endometriozy i na usg jest jajnik powiększony na tylnej ścianie macicy a na tomografii wyszła zmiana cystyczno - lita właśnie na tylnej ścianie a nic nie wspomnieli o jajniku.Czy może lekarz odczytać ten jajnik jako taką zmianę w przypadku endometriozy.Nadmieniam że usg mam robione co miesiąc więc jest obraz,a tu nagle takie rozbierzności.Marker spadł z 35 do 28 bez...
  • Kochane kobiety, jeżeli moje pytanie jest głupie - to przepraszam. Nie krzyczcie;-) Od prawie roku bezskutecznie staramy się o dziecko. Przyczyny na razie nie znaleziono - hormony OK, mąż jest zdrowy. Teraz moje pytanie - czy gdybym miała endometriozę (niestety moje @ są często bolesne, a przed nimi zdarzają się plamienia) to na usg byłoby cokolwiek niepokojącego??? Miałam to badanie robione wielokrotnie i wychodzi idealnie. Ale dalej szukamy przyczyny niepłodnosci...
  • moglabym prosic o interpretacje wynikow z badania dopochwowego usg, ob i posiewu poniewaz nie dostalam opisu a tylko wynik, byly robione w szpitalu ale ciezko sie dowiedziec od lekarzy czy jest ok czy nie. *usg dopochwowe Trzon macicy o wym : 3,6 x 3,31cm jajnik prawy o wym: 2,14 x 1,9cm jajnik lewy o wym: 2,19 x 1,87cm *posiew wymazu z kanalu szyjki macicy: Lactobacillus spp. Staphylococcus coagulase - negative poj.kolonie *OB 11mm1/h, 29mm/2h
  • witam jestem tu nowicjuszem,powiedzcie mi czy mając regularne @ i owulacje? mozna mieć endo.? czy gin na usg to powinien widzieć? mój gin. juz 4 miesiąc robi mi tylko usg 10dc jest jajeczko, 12dc. pękło jajeczko a ciąży jak nie było tak nie ma?? czytałam dużo o tej chorobie i jej objawach mam wszystkie...proszę odpiszcie>
  • Odebrałam wynik usg oprócz mięśniaka 3,6 na 3cm jest na wyniku coś takiego :trzon macicy w przodozgięciu prawidłowej wielkości endometrium 10mm. lekarka nic nie powiedziała, kazała przyjść za rok...Czy coś jest nie tak? Napiszczie proszę . mam 39 lat i raczej nie zamierzałam mieć jeszcze dzieci. Okres w normie, chociaż od jakiegoś czasu bardziej obfity, ale lekarz podejrzewa zespół jelita drażliwego, bo mam biegunki i pobolewania brzucha. Jeśli możecie mi pomóc będę wdzięczna...Cz...
  • słuchajcie poszłam do ginekologa. napisałam wątek o moich kłopotach. zbadała mnie i powiedziała mi że nie mam endo bo badanie mnie nie boli, i nic nie widac na usg. co o tym myślec???? dziś dostałam miesiączkę a ostatnią od 28 marca :( co ja mam robić??
  • Czy można stwierdzić endometriozę tylko na podstawie objawów bez laparoskopii. U mnie właśnie lakarz postawił taką diagnozę. Zrobił mi tylko usg które było prawidłowe. Będę wdzięczna za wszystkie odpowiedzi.
  • Hej kobietki.jestem na skraju wyczerpania nerwowego a mianowicie...wszystko zaczeBo sie 8 miesiecy po urodzeniu dziecka,trwa juz 2 lata.okresy regularne ale bardzo bolesne do tego migrenowe bole glowy,bezsennosc,uczucie jakby "pobudzenia' skurczow w macicy,jakby cos ja caly czas stymulowalo..szalu dostaje : (((Mialam wkladke domaciczna,przy niej bylo gorzej,potem plastry- porazka teraz mam 2 miesieczna przerwe bo braBam Yaz,bylo lepiej i teraz chyba dochodze do tego co mi dolega.....
  • Mam nietypowy problem, lekarze patrzą na mnie jak na debilkę, więc piszę tu. Może mi coś podpowiecie. 2 lata temu przed ciążą miałam ostre bóle podbrzusza między owulacją a okresem oraz bolesne współżycie. Wszelkie badania wyszły w normie (USG narządów rodnych, badania w kierunku zakażenia pęcherza moczowego). Nie wyjaśniono co to. Potem zaszłam w ciążę, i pół roku karmiłam piersią. W tym czasie - okaz zdrowia i sił witalnych. Przy pierwszym okresie dopadła mnie "grypa żołądkowa"...
  • jaka najprawdopodobniej mam moze peknąć podczas okresu?pytam bo mialam nagle w 4 dc krwotok, dosklownie lao sie ze mnie +duże skrzepy, lekarz przepisal cyclonamine i exacyl na krwawienie, bo juz sie balam ze na IP wyladuje. Mam isc na usg po miesiaczce, zeby potwierdzic albo zaprzeczyc istnieniu torbieli endometrialnej, ktora lekarz wykryl na ostatnim usg. i C=zy to ona mogła spowodować taki krwotok? czy one pekaja same? dodam ze staram sie o 2 dziecko juz ponad rok, w tym mialam jedno...
  • Od jakiegoś czasu jestem ciągle zmęczona. Niedawno wykryto u mnie torbiel endometrialną? Czy to możliwe że ta torbiel powoduje ogólne osłabienie? I jeszcze jedno mam pytanie - czy badanie usg wystarczy by stwierdzić że to endo? Bo lekarz od razu po usg powiedział że to endo i konieczna jest laparoskopia. Ca 125 mam w normie.
  • Witam Dziewczyny Dzisiaj wzięłamostatni (tj 3 zastrzyk) mam endo III/IV stopień niestety nie do końca potwierdzony ponieważ jak trafiłam na stół to torbiel już była pęknięta i miałam zapalenie otrzewnej :( więc lekarz do końca niestety mi tego nie potwierdził, bałagan który mi się narobił mógł być równie dobrze pękniętąorbielą krwotoczną. Z rcji tego że nie miałpewności zdecydowałam się na te właśnie zastrzyki. Obecnie chcielibyśmy z mężem starać się o upragnione dzieciątko po ...
  • Witam Kobietki! mam 25 lat i prawdopodobnie mam endo :/ ginekolog nie jest peny na 100%(czy to nie jest nieprofesjonalne??)- twierdzi tak po objawach i o tym że moja mama niestety miała te same problemy. Czy jest jakis nieinwazyjny sposob zeby to potwierdzić?? Co pół roku mam strasznie bolesne miesiączki+omdlenia+wymioty- pomaga tylko zastrzyk. Zazwyczaj spóźnia mi sie okres ok 7dni. Dzis weszłam na to formu i jestem załamana i smutna że my kobiety mamy takie problemy :( pozdrawi...
  • czy powstanie takiej torbieli zawsze musi swiadczyc ze ma sie endometrioze? mam taka torbiel 2,5cm, czy mozliwe jest ze sie sama wchlonie jeesli biore tabletki antykoncepcyjne Yasmin? Oprocz tego mam przepisany Duphaston. Prosze specjaliste o odpowiedz.
  • byłam dzisiaj na kontrolnym usg i okazało się, że tym razem zamiast torbieli endometrialnej mam MIĘŚNIAK NA TYLNEJ ŚCIANIE MACICY jestem załamana!!! siedzę i rycze bo staram się o dzidzie od 5 m-cy i teraz to już chyba w ogóle nie mam szans
  • Witam, wczoraj lekarz, wykonujący USG, powiedział, że podejrzewa u mnie endometriozę. Spadło to na mnie jak grom z jasnego nieba, bo od kilku miesiecy staramy sie z mężem o dziecko. Lekarz powiedział, ze aby potwierdzic to podejrzenie, musi wykonac mi kolejne usg za miesiąc. Jestem załamana, nie moge sie od wczoraj pozbierac, nie wiem, co mam myślec, czytam jakies posty o tej chorobie i załamuję sie jeszcze bardziej. Chciałabym mimo wszystko udac sie do jeszcze innego lekarza, czy może ...
  • Nie wiem co mam robić ani co mam myśleć... Na podstawie usg stwierdzono, że mam torbiel endometrialną (na 90%). Moja pani doktor powiedziała, że nie podejmuje się leczenia farmakologicznego, bo jestem młoda (26 lat) i jeszcze nie rodziłam a leki mogą spowodować duże spustoszenie w moim organizmie. Intuicyjnie ją popieram, zwłaszcza po tym co się naczytałam na temat leków i ich skutków. Zaproponowała mi poczekać jeszcze kilka miesięcy, bo jesli to torbiel innego pochodzenia to się p...
  • O Od ponad tydodnia pojawily sie u mnie krwawe plamienia w ok 12dc , takie cos przydarzylo mi sie pierwszy raz w zyciu , choc endometrioze mam od 17 lat , boli mnie tez pecherz ! Strasznie boje sie isc do lekarza , do glowy przychodza mi najczarniejsze mysli ! Dziewczyny moze ktoras z was miala podobny problem ?!
  • z góry przepraszam weteranki wszelkich zabiegów oraz leczenia jestem zdrowa, mam się dobrze, nie mam dolegliwości, nie mam objawów, mam dwoje dzieci poszłam na kontrolne usg, wyszło, że mam torbiel - 10 cm, do usunięcia czas ucieka.....jeszcze tylko tydzień do zabiegu.... a ja popadam w panikę cała rodzina widzi mnie bagatelizującą sprawę....ale ktokolwiek bliżej mi się przygląda, widzi, że nie jestem sobą.... pocieszcie mnie jakoś....

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się