Forum Zdrowie Hashimoto
ZMIEŃ
      usg

usg

(26 wyników)
    • Hej:) o tym że choruję na Hashi dowiedziałam się w styczniu po długim lataniu po lekarzach i szukaniu co mi jest bo czułam się strasznie... obecnie biorę 100 euthyrox, czuję się tak nie zabardzo, ciągle zmęczona, bolą mięśnie, ciężko mi wstac z łóżka rano poprostu masakra mimo długiego snu... poza tym strasznie swędzi mnie skóra ale to tak że aż boli i mimo, że byłam u dermatologa przepisał mi specjalne balsamy to one nic nie pomagają:( Ale do sedna, dziś miałam robione usg (ostanie prawie...
    • Witam, może powtarzam wątek, jeśli tak to przepraszam, ale mam jedno pytanie: czy można postawić diagnozę hashi na podstawie samego tylko wyniku przeciwciał tpo? Byłam w czwartek u endo z wynikiem a-TPO 316 (norma 0-35), TSH 3,03 (norma do 5,5) i typowymi objawami niedoczynności. Lekarka obmacała mi tarczycę (która mnie zresztą boli i często mam uczucie, jakby mnie cos dusiło i przeszkadzało w gardle), dotknęła łokci, stwierdziła że suche i powiedziała, że mam Hashimoto. No w sumi...
    • Witam dziewczyny, Jestem trochę w szoku bo kilka dni temu byłam na usg tarczycy-drugim odkąd wykryto u mnie hashi. Choruję od 1,5 roku i moja endo stwierdzila, ze czas zbadać jeszcze raz tarczycę. Generalnie opis badania wygląda jak poprzedni czyli niepowiększone płaty, bez zmian ogniskowych itp. Spytałam się tej kobitki czy to znaczy, że nie mam guzków (bo tego się najbardziej bałam, dużo tu o nich czytałam) a ona na to, że guzki przy takiej strukturze tarczycy nie są widoczne ...
    • gruczoł tarczowy o obniżonej echoniczności - hmmm co to znaczy ? wymiary : prawy płat 17*11*33mm lewy płat 13*13,3*38mm uł (tak pisze, nie wiem co to znaczy) = 6,7cm3 cieśń(również nie wiem co to znaczy, a nawet nie wiem czy dobrze odszyfrowałam lekarza) - 3*15mm z góry dziękuję za pomoc :)
    • Witam wszystkich, Jakieś pół roku temu miałam 2-gie usg tarczycy i okazało się że moja tarczyca to jedno "wielkie" zbiorowisko guzków tzn guz na guzie;p, a miałam pół roku wcześniej usg i stwierdzone tylko "możliwe zapalenie tarczycy", które spowodowało że zrobiłam przeciwciała i dołączyłam do grona Hashimotek. Miałam robioną biopsję wybranych 2 guzów, wszystko wyszło ok. Chciałam się Was zapytac czy trzeba co jakiś czas powtarzac te badanie, czy nic się w nich nie wytworzyło? bo słyszałam...
    • witam do tej pory byłam zdiagnozowna jako hashimoto,w różnych okresach przeciwciała anty tpo zawsze powyżej tysiąca. Rok temu urodziłam dziecko,przez ciążę brałam eutyrox zwększany stopniowo do dawki 62,5. Po porodzie odstawiony eutyrox,była eutyroza,potem nadczynność ,potem króciutko eutyroza i niedoczynność,właczono na nowo eutyrox. Po dwóch miesiącach I znów nadczynność od maja,odstawiono w lipcu hormony nadczynnośc trwa. Pół roku temu trab ujemne. Teraz niestey wyniki z września trab ,2,5...
    • Moja przyjaciółka, ma ostatnio kilka dolegliwośi: -poprzesuwane cykle -puchnie -ciagła senność, a była osobą bardzo aktywną jak dotąd -niska temp ciała wysoki cholesterol i moze cos jescze... zrobiła badania tarczycy i TSH jej wyszło coś ponad 2 a hormonki takie: FT4 18.18% [wynik 11, norma (9 - 20)] FT3 1.63% [wynik 4.07, norma (4 - 8.3)] poradziłam jej zrobić atpo ale wyszło jej ok (chyba?) norma 0- 35 a wynik 7, usg nie robiła. hashi wykluczone ale hormony jak widac niziutkie....
    • Jestem w 7 tc.Po 3 miesiącach powtórzyłam badania i tak :TSH 1,270, wcześniej 0,999 (norma 0,270-4,200), FT4 36,36 procent, wcześniej 63,64, FT3 53,78, wcześniej 74,32, TPO 9,48, wcześniej 12,26, TGAb poniżej 10, wcześniej 24,43. Badania w marcu robiłam, ponieważ zasugerował mi to laryngolog-uznał, ze mam powiększona tarczycę. Badanie usg z marca stwierdziło 2 małe zmiany hypoechogeniczne ok. 4mm. Endokrynolog, u której wtedy byłam, powiedziała, że wyniki mam dobre a usg wykazało nieda...
    • synek przedwczoraj był zaszczepiny p.zółtaczce moge juz zrobic badania na przeciwciała? jego wyniki z przed tygodnia t3f 4,8 t4f 1.2 tsh 3,70 pediatea mowi ze ok ze sa w normie ale wole wszystko speawdzic. wyniki przesiewowych były ok, w 6 dobie zycia tez był badany i było ok tsh 2,3 a teraz ma pół roku i 3,7 jestem przerazona poradzcie cos??? ROBI SIE USG U TAK MALUTKIEGO DZIECKA?ma szanse na prawidłowy rozwoj?
    • najpierw dostałam dawkę eurythoxu 25, TSH spadło nieznacznie bo z 9 do 6, potem dawkę 50 i wzrosło na 7 (wszystko po ok. 1,5 miesiąca odstępu) teraz mam dawkę 75 i utrzymuje się w granicach 5,5. dlaczego to nie spada ? no i kiedy zacznie ? wiem, że najmocniejsza dawka to 200, a jak 200 nawet nie pomoże to co wtedy ? jestem przerażona :( a mój lekarz to taki palant, że szkoda gadać, nawet na podstawowe pytania nie potrafi mi odpowiedzieć, a mieszkam na wsi gdzie ciężko jest się dostać gd...
    • Czy możesz mi podać nazwisko i dane kontaktowe tego lekarza? oraz gdzie przyjmuje. Prywatnie czy na NFZ? Czy w gabinecie ma usg? Ile kosztuje wizyta. Ja byłam u 4 i co kolejny to gorszy. Będę ci ogromnie wdzięczna.
    • Witam.Bardzo proszę o pomoc.Ostatnio,w poszukiwaniu przyczyny swoich coraz bardziej uciążliwych dolegliwości,wybrałam się do lekarki stosującej naturalne metody diagnozowania i leczenia.Powiedziała z przekonaniem,Ze mam Hashimoto.Nigdy wcześniej nie słyszałam o tej chorobie.Tarczyca wydała mi się prawdopodobna w mojej syt.,jednak nie chciałam leczyć się "w ciemno" i postanowiłam zrobić badania krwi.Oto wyniki: TSH 1,004 (0,340-5,6) 12,62% FT3 3,47 (2,5-3,9) 69,28% FT4 O,78 (0,61-1,12) 33,3...
    • Witam! Muszę zrobić pierwsze usg tarczycy. Czy polecacie w Warszawie konkretne miejsce, albo nazwisko? Nie wiem, czy to jest tak samo istotne, jak spotkanie kompetentnego endo?
    • o to opis mojego USG... co o tym sadzicie??? "Gruczol tarczycowy niepowiekszony o objetosci okolo 12,4 ml o wymiarach 51x15x18mm, 51x10x19mm wezina 5 mm. Miazsz gruczolu nie jednorodny o licznych zlewajacych sue pasamch z obszarami hypoechogennymi- obraz jak w stanie zapalnym. Nie stwierdzono cech wzmozonego unaczynnienia. W placie lewym hypoechogenny guzek o wymiarach 10x4 mm- zmiana zapalnna ? Gruczolak?? Okoliczne wezly w granicach normy- jedynie po lewej stronie w okolicy ka...
    • dziewczyny kochane pomóżcie bo naprawde nie wiem o co chodzi a czuje sie fatalnie. Od marca na takiej samej dawce TSH spadło z 4 do 1,30 wiec ok.Ale mimo spadku TSH FT4 w ogole nie rosnie-jest wciąz ponizej normy czyli procentowo na minusie. FT3 jest ok okolo 60 %.do tego okazało sie ze mam ogromny niedobor magnezu. Moja lekarka twierdzi ze to niemozliwe zeby tsh opadalo a ft nie roslo-ale przeciez sobie nie wymyslam-mam pare wynikow z okresu marzec -wrzesien i zawsze to samo.T...
    • Witajcie, w związku z ostatnimi moimi odkryciami śledzę to forum i chyba powinnam się przyłączyć do licznej ostatnio grupy nowych :) Sytuacja wydawała mi się ewidentna, bo ostatnie badania z września 2008 są takie: aTPO 115,6 <0-5,61> czyli 20x norma aTG 412,83 <0-4,11> 100x norma TSH 2,75 <0,25-5> 53% fT3 3,84 <2,6-5,4> 44% fT4 0,97 <0,7-1,55> 32% Endokrynolożka sprawę trochę bagatelizuje, zwłaszcza przy tych wynikach hormonów, ale dała się pr...
    • napisałam też na forum choroby tarczycy, można od razu usunąć ten wątek, jeśli zrobiłam bałagan tsh trzecia generacja - wynik 3,09 ulU/mL / normy- 0.4-4.0 ft 3 - wynik 4,44 pg/ml / normy 1,8-4,2 czyli tu jest podwyższone ft 4 - 1,51 ng/dl - normy 0,8-1,9
    • no to mam powtórkę z rozrywki :( biopsja sie nie udała, bo lekarz nie trafił w torbiel i pobrał krew zamiast płynu z torbieli :( i tu mam pytanie: czy endokrynolog, u którego wizytę mam za tydzień, bedzie w stanie na podstawie usg i badań krwi(ft3 ft4, tsh, anty tg i anty tpo) postawić diagnozę?czy z powodu braku wyników biopsji przełożyć wizytę?
    • jw. bede wdzieczna za opinie
    • dotychczas robiłam w multi medzie na okopowej, ale nie za bardzo mi się to usg podoba. Co powiecie o Pani Beacie Szerstobitow? Dzięki z góry za info. pozdrawiam wszystkich

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się