usg

(79 wyników)
  • witam dziewczyny. wczoraj byłam na wizycie, zresztą po raz ostatni u tego lekarza. nie wiem czy pisałam, ale mieszkam w irlandii i tutejszy poziom i podejście do kobiety ciężarnej pozostawia dużo do życzenia i dlatego tak bardzo się cieszyłam, że jest tu polski lekarz, z którego do wczoraj byłam zadowolona :( niestety na wczorajszej wizycie doktorek zjechał mnie strasznie. dlaczego?? nie mam pojęcia, podejrzewam, że był zmęczony i mnie się poprost oberwało, ale już piszę od pocz...
  • Może moje pytanie jest trochę głupie, ale już tłumaczę o co chodzi:) Pierwsze usg miałam robione w 6 tyg +3 dni, niestety ta wizyta była dla mnie koszmarem, bo ginka powiedziała, że pęcherzyk ciążowy jest duży, ale raczej pusty (było widać w środku tylko jedną małą kropeczkę), albo ciąża się już nie rozwija (betę miałam tego dnia 46555). Obok tego pęcherzyka było widać drugi, trochę większy, i lekarka mi powiedziała, że to jest jeszcze jakieś drugie ciałko żółte które się nie wch...
  • ??? czy na 1 usg 5 tydz bedzie juz widac?? pozdr
  • Jak często usg w ciązy bliźniczej? dodam że moje bliźnieta są dwujajowe, a usg zalecają mi robić co 4-5 tygodni, czy też tak mialyście? pozdrawiam
  • Witam wszystkich. Jestem w 17 tc, mam robione usg co 2 tygodnie.Proszę o odpowiedź, czy częste usg może zaszkodzić dzieciom. Jak często miałyście robione to badanie?
  • kiedy usg wykaze ze jest sie w ciazy z blizniakami?
  • Dlaczego forum nie ma galerii zdjęć usg i brzuszków. Takie cudowne przypadki bliźniaków lub więcej aż miło oglądać. Czy będzie?
  • cześć dziewczyny :) moja przyjaciółka jest w 5tc i okazało się, że ma bliźniaki, tylko nie było na usg słychać jeszcze bicia serduszek.. lekarz uprzedził, że dziecko może za 2 tygodnie być już jedno, ale ona martwi się, że jeszcze nic nie biło. kiedy Wy usłyszałyście bicie serca maleństw? który to był tydzień ciąży? dzięki z góry za odp
  • Dziewczyny, jak często przy bliźniakach miałyście wizyty z usg? Podobno częściej się chodzi niż normalnie, ja jestem teraz w 8 tyg i pytam żeby czegos nie przeoczyć. Pozdrawiam!!!!!!!!!!!!!!!!!!
  • Dziewczyny, czy też macie alecone stosunkowo częste usg przy ciąży bliźniaczej? jestem w 20 tc i mam zalecone tak co 4 tyg. to nie za często?
  • Czesc, jestem (juz) w 27. tygodniu i troche sie zastanawiam, bo czesto czytam, ze w ciazy blizniaczej wskazane sa czestsze usg, ok. raz na miesiac; moje blizniaki sa oddzielne, tj. maja oddzielne lozyska, nie ma wiec mozliwosci, by jeden z chlopakow zywil sie kosztem drugiego. Wiadomo, ze za dodatkowe usg musze dodatkowo placic. Podwojne mamy - jak czesto je robicie lub robilyscie, zwlaszcza w drugiej polowie ciazy? Dzieki za odpowiedz!
  • Dzisiaj byłam na wizycie u lekarza i ....wielkie rozczarowanie...ciąza jojk...panie dr robiązca usg daje pisemne wskazanie,że to ciąza bardzo wysokiego ryzyka i po 20tyg należy wykonywać usg co 2 tyg...a lekarz kiedy go o to pytam i czy mi będzie wypisywal skierowanie na usg stwierdza,że to zwykła fanaberia i nie ma takiej potrzeby...odrazu zmieniłam lekarza i na następną wizytę idę do innego ...ale rozczarowanie postawą lekarza jest wielkie...czy może ja zbyt panikuję i nie ma potrzeby wykon...
  • Dziewczyny jestem obecnie prawie w 25 tyg ciaży i dziś mój lekarz doprowadził mnie do stanu osłupienia. Po 25 tyg prowadzenia mojej ciaży stwierdził że są bliźniaki! Nigdy jeszcze nie czułam takiego szoku! Fakt pokazał mi nawet dwa ciałka(niewyraźnie widoczne-jedynie twarzyczki dobrze widoczne),każde po innej str brzucha ale ja nie mogę dojść do siebie. Robiłam usg 4d u innego lekarza i on nie stwierdził w 17 tc że to jest ciąża bliźniacza,a teraz taka niespodzianka! Na początku ciazy o ty...
  • Pytam z czystej ciekawości. Jak płaciłyście/płacicie za badania usg w ciąży bliźniaczej, tyle samo co z jednym dzieckiem czy więcej? Korzystam z abonamentu w prywatnej firmie, raz byłam na specjalistycznym badaniu ale udało mi sie załapać na NFZ, także szczęśliwie ominęła mnie przyjemność płacenia.
  • Mój gin wysłał mnie na USG połówkowe do Genomu, powiedział, że u bliźniąt częściej zdarzają się wady, a tam są najlepsi specjaliści od USG. Na tym USG wyszedł u jednej z dziewczynek ubytek w przegrodzie m/przedsionkowej. Mam zrobić za 3-4 tygodnie echo serca. Twierdzą, że jest to niewielki ubytek 1,8mm. Jednak skoro serduszko ma zaledwie 2 cm, to nie wydaje mi się, żeby to było tak mało. Podobno są szanse, że taka wada się zarasta bez szwanku dla zdrowia. Czy macie jakieś doświadczen...
  • Czesc, to moja trzecia ciaza. Za 5 dni mam miec okres, ale go nie bede miec, to pewne :-) Czuje sie fatalnie: non stop mdlosci, juz wymiotowalam 2 razy, zero apetytu. Stad tez moje przypuszczenia, ze moze to byc ciaza blizniacza. Powiedzcie, czy tak sie wam objawiala? Na usg moge liczyc dopiero za 2 miesiace (mieszkam w uk i tutaj nie robia wczesniej, a moze nawet pozniej niz po 2 miesiacach...), wiec strasznie jestem ciakwa waszych opinii... Dziekuje Wystrachana Kaska
  • lekarz okreslil ciaze na 29-30tc... fajnie, ale powiedzial tez, ze jeszcze jakies 6-7 tygodni i wyciagamy dzieci :O) troche sie przestraszylam! szybko to wszystko minelo!! szok!! ostatnio pisalam, ze nasza Martusia ma dosc spora ilosc plynu (w gornej granicy normy) w komorach mozgu, wczoraj okazalo sie, ze ilosc sie zmniejszyla!! najwazniejsze, ze sie nie zwiekszyla!! znaczy to, ze jest zdrowa! strasznie sie cieszymy :)) trzymajcie za nas kciuki!! :))
  • CZy ktorejs z Was zdarzylo sie tak, ze na USG byly widoczne bliznieta , a potem cos sie z nimi stalo i okazazalo sie ze jest tylko jedno dzieciatko ??? czy to mozliwe
  • Witam koleżanki! Jestem aktualnie w 12 tc. Nie mogłam zajść w ciążę przez 1,5 roku, aż w końcu udało się naturalnie i będa bliźniaki jednojajowe! :) Leczyłam się w Klinice Invimed. Ostatnia wizyta w tam miała miejsce prawie półtorej miesiąca temu. Wtedy też Pani dr założyła mi książeczkę ciąży, zrobiła wszystkie badania (krew, mocz, toxo, ciśnienie, waga itd. itp.) Wpisała wszystko wyniki w książeczkę. Tak więc pierwsza rubryka jest zapełniona. Poleciała mi doktora do którego poszła...
  • witam drogie mamy otóż mam bardzo pilne pytanie..czy któras mamusia urodziła maluszka u którego stwierdzono hipotrofie wewnatrzmaciczna???otóz ja jestem obecnie mama 3 miesiacznych blizniaków urodzonych w 37 tyg.ciąży, córeczki(waga 2500) i synka (waga2600)..u córeczki po porodzie stwierdzono hipotrofie wewnatrzmaciczna..córeczka na poczatku nie objawiała sie zadnymi skutkami tego jednak teraz zobaczyłam ze i u lewej i prawej raczki córeczka ma przykurczone po dwa paluszki..byłam...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się