usg

(270 wyników)
  • Witam, na dzisiejszym usg stawów biodrowych (córcia ma 7 tyg.) pani lekarz stwierdziła, że bioderka są na granicy prawidłowości i nieprawidłowości. Zaleciła kolejne badanie za 6 tyg. A do tego czasu profilaktykę: unoszenie bioderek za pupę, częste leżenie na brzuszku. Pytania do Mam, których dzieciątka miały podobną diagnozę: - czy konieczne jest zakładanie drugiej pieluszki? - czy mogę córcię kłaść do spania na boku (znalazłam gdzieś informację, że nie i chciałabym to potwier...
  • byliśmy z córcią na usg bioderek - tak jak kazano nam w szpitalu. 6 lat temu tego nie było, teraz podobno wszystkie dzieci są kierowane. Lekarz usg zrobił, powiedział że wszystko ok i że mamy przyjść na kontrolę za 6 tygodni. Rozmawiałam dziś z położną, powiedziała ze widać lekarz miał jakieś wątpliwości. Ale on ich na pewno nie miał, powiedział ze wszystko w jak największym porządku, nic się nie dzieje. Czy wy też spotkałyście się z takim kontrolnym usg? Jak dla mnie to sposób na wycią...
  • Byłam z córką u dwóch lekarzy i każdy z nich ma inną opinię na ten temat. Wizyty kontrolne i szczepienia mamy w przychodni państwowej. Podczas ostatniej wizyty spytałam czy mam córce zrobić jakieś ogólne badania, żeby sprawdzić czy na 100% wszystko jest w porządku i jeżeli tak to kiedy. Dostałam odpowiedź, ze nie absolutnie, nic nie robić, chyba żeby coś niepokojącego zaczęło się dziać. Ostatnio wychodzą zęby i mała trochę się przeziębiła i byłyśmy zmuszone iść prywatnie. Pani doktor wy...
  • ktore badanie jest dokladniejsze i nie szkodliwe dla dziecka? bylam na usg ale mowia ze lepiej na rtg?? nie wiem co mammyslec. Prosze o opinie
  • Kilka tygodni temu byliśmy z synkiem na usg bioderek, lekarz powiedział, że wszystko okey, profilaktycznie kazał ćwiczyć nóżki i wyznaczył kolejną wizytę za równe 2 miesiące. Wtedy mój Bąbel zaczął płakać i zapomniałam się dopytać po co druga wizyta skoro wszystko jest okey. Czy ktoś też tak miał podczas tego badania?
  • mam pytanie dzisiaj robiono synkowi usg bioderek, wyszło IIa, co to znaczy? synek ma 7 tyg. jak mu pomóc czy trzeba już wprowadzać jakieś szelki, czy inne metody?? Co do pieluchowania to jakoś nie bardzo w nie wierze, albo poradźććie jak zakładać te pieluch żeby nie uwierały w plecy i były równo ułożone bo naprawdę nie umiem tego zrobić. Niektórzy piszą że dwie pieluchy tetrowe. jak złożyć, ta babka co robiła usg nie bardzo była zorientowana i taka niepewna dość.
  • Witam; jestem mama miesięcznej Natalki.lekarz po badaniu stwierdził że z bioderkami jest ok ale zlecił żeby wykonać usg bioderek.czy wy wykonywałyście takie usg i kiedy?czy teraz rzeczywiście jest takie zalecenie żeby profilaktycznie robić to usg i czy nie szkodzi to dziecku. Prosze poradzcie coś,pozdrawiam Ulka
  • jutro jedziemy na usg bioderek. byłyście ze swoimi pociechami? jak długo trwa taka wizyta?
  • Byliśmy już z Małą na tej pierwszej kontroli u ortopedy.Powiedział,że wszystko jest dobrze i kolejna kontrola za 6-8 tyg.Powiedział,że usg nie jest konieczne. Słyszałam jednak,że takie ręczne badanie nie daje pewności,że dopiero po usg można stwierdzic,że jest ok. Czy robiliście usg na własną rękę? Ile mniej więcej kosztuje usg bioderek w wawie?i gdzie mozna zrobic? Czy osoba,która wykonuje usg od razu ocenia czy z bioderkami ok czy nie,czy trzeba isc jeszcze do ortopedy,żeby ocenił wy...
  • hej dziewczyny prosze o wsparcie, bylam z moja 5 miesieczna corka na usg glowy bo zalecila mi to pediatra i sie okazalo ze mala miala w czasei porodu badz przed maly wylew, i ze potrzebna bedzie rehabliltacja, czy ktos mial podobnie i powie mi iel ona bedzie trwac jak czesto w tygodniu i czy pomaga, bo na razei wydaje mi sie ze moja corka zachowuje sie zupelnie normalnie, tylko nie chce sie przekrecac na boki i na razei nei podnosi glowki jak sei ja lapie za raczki, prosze o wsp...
  • moj synek ma 3 miesiace, czy wasze dzieci mialy w tym czasie robione usg stawow? jak bylismy na szczepieniu (tydzien temu) pani doktor nic nie mowila, a ja zapomnialam sie zapytac? czy mam isc jeszcze raz do lekarza po to skierowanie?
  • Napiszcie prosze czy ktoras z Was robila usg 3D w 32 tyg tyg ciazy. Mozna robic je jeszcze tak pozno???
  • dostałam dziś skierowanie na usg bioderek...Pani doktor zbadała malucha i stwierdziła że wszystko jest jak najbardziej oki...ale profilaktycznie zawsze wysyła maluchy na usg. Czy to nie jest szkodliwe dla malucha-dzsiweczynki?? Słyszałam przerużne opinie na ten temat i to od lekarzy, ze niby szczególnie dziewczynkom ostrożnie zaleca sie to usg zwłaszcza jesli wszystko jest oki...Co radzicie robić??
  • Nie zrobilam usg bioderek w 6 tygodniu swojej corce bo mi sie cos pomylilo myslalam ze pediatra mowi ze po 6 miesiacach to sie robi. i teraz sie martwie. czy wszystkie robilyscie usg po 6 tygodniach
  • szybko-bez czekania gdzieś w centrum-bo jak brykać z wózkiem dość że pociąg nas czeka. Może uda mi się coś zalatwić szybciej niż w czwartek. A w Lux Medzie-nie-mają też same odległe terminy-dzwoniłam
  • czytam ostatnio, że niby każde dziecko powinno mieć zrobione takie usg we wczesnym okresie niemowlęcym. Moja mała ma juz 13 miesiecy i nigdy z nią na usg bioder nie poszłam, bo żaden pediatra tego nie powiedział, a dowiedziałam się o tym 2 miesiące temu. Czy warto jeszcze teraz iść? Kto nie był i nie zamierza iść? Czy to jest naprawdę konieczne czy znowu jakaś nagonka?
  • Dziewczyny, w którym tygodniu powinno się zrobić usg stawów biodrowych?
  • czy usg stawów biodrowych musi być zrobione DOkŁADNIE w 6 tygodniu?
  • Może któraś z mam wie ile kosztuje zrobienie dziecku prywatnie usg bioderek?
  • Hej, byłam wczoraj u neurologa, mój synek ma 11 m-cy nie raczkuje, nie siada sam i daltego poszłam. Fakt ostatnio kilka dni temu wstał sam w łózeczku chwytając sie za szczebelki, ale i tak poszłam. Lekarz nie stwierdził nic złego, powiedział że nie ma zmian ogniskowych, itd. i ze pewni od razu będzie chodził. Zalecił jednak dla 100 % pewnosci usg przez cięmiączko. Martwię się tym trochę. Czy ktoś miał już takie badanie?? Prosze o odopowiedź.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się