Forum eDziecko ciąża :-)
ZMIEŃ
      usg

usg

(184 wyniki)
    • Niepokoi mnie duża główka mojego dziecka /34ydz. ciąży główka na 39 tydz. pozostałe parametry na 37ydz./, dodatkowo ma nieznacznie poszerzone komory boczne mózgu 11mm.Lekarz wykluczył wodogłowie ,ale sam nie wiedział czy to może świadczyć o jakimś schorzeniu , czy nie...Czy ktoś miał podobne dysproporcje w wymiarach swego dziecka na usg?
    • Mam pytanie, w którym tygodniu ciąży należy robić pierwsze usg. Ja jestem w dwunastym tygodniu i dopiero mój ginekolog umówił się ze mną na pierwsze usg.
    • Byłam dziś na usg,lekarz zobaczył zarodek na 0,8 i jak go zmierzył to komputer mu napisał że to 6 tydzień, i teraz nie wiem czy to szósty od zapłodnienia czy też komputer liczy od OM? No i w dodatku tętna jeszcze nie było! a wg OM to powinien być 8 tydz z hakiem,powiedzcie czy to powód do zmartwień? mam przyjść za tydzień że wtedy powinno być tętno, pozdrawiam
    • Kochane dziewczyny wczoraj robiłam usg, to początek 7 tc (6,1 tc), lekarz zobaczył 17 mm pęcherzyk i nic więcej.....nie zobaczył zarodka. Bhcg 19300. Dał mi czas do soboty, do kolejnego usg, a jeśli sytuacja będzie bez zmian to w przyszłym tygodniu zabieg...Proszę, napiszcie, czy któraś z Was miała podobną sytuację i zobaczyła później zarodek...? Całą noc nie spałam, ryczałam jak bóbr....proszę, pomóżcie....
    • Dziewczyny,proszę,napiszcie! OM 12.01.05, byłam wczoraj u gina (USG) i jescze nic nie widać :( Wczoraj było 5 tc.Testy pozytywne,wczorajsza Beta HCG 1335 mlU/ml. Pozdrawiam, Maszula
    • Dziewczynki kiedy należy zrobić pierwsze usg,tzn w którym tygodniu,żeby potwierdzić ciążę??
    • Praktycznie to będzie 10 tc + 5 dni. Wiem że koło 11/12 tygodnia najlepiej iść na usg, dlatego jutro sie wybieram. Tylko ciekawi mnie czy to usg bedzie normalne czy dopochwowe. Nie wiem czy wejść sama czy z mężem.
    • Chciałam sią dowiedzieć jak często można robić usg w ciąży?Mój lekarz powiedział, że powinno być wykonane 3 razy w czasie całej ciąży natomiast moja znajoma miała robione usg przy każej wizycie czyli średnio co miesiąc. Nie wiem czy usg jest w jakiś sposób szkodliwe dla dziecka?Ja kończę 14tc a pierwsze usg miałam robione zaraz na początku w 5-6tc i następne wypada mi naok20tc a chciałabym wcześniej żeby się upewnić,że wszystko jest ok!
    • umówiłam się na usg, ale to będzie mój 19 tydzień ciąży, coś kiedyś czytałam, że powinno być robione w 20 tym. Czy to prawda? Przekładać na później? Czy wtedy więcej da się podejrzeć?
    • usg(8)

w ktorym tygodniu ciąży robiłyście usg? Ja jestem teraz w 7 tygodniu, to druga ciąża po poronieniu, które miałam trzy miesiące temu. Lekarz kazał mi zrobić usg w połowie grudnia, ale udało mi się zapisać dopiero na 13 stycznia. Nie wiem, czy to nie za późno, bo to już będzie 4 miesiąc. Chciałąbym wiedzieć, czy wszystko w porządku, boję się. Co mam robić??? poradźcie
    • czy ktos wie po ilu dniach na usg ginekolog moze wykryc ciaze? z gory dziekuje za odpowiedzi
    • witam wszystkich serdecznie....pojawiam się jak wiekszość tu obecnych z pytaniem...Mianowicie chodzi mi o to iż...jestem w 12 tym tygodniu ciąży i właśnie teraz powinnam iść na usg.Mój lekarz dał mi adres ośrodka gdzie ponoć bardzo dobrze robią usg.Dziś tam zadzwoniłam i zwaliło mnie prawie z nog;- [życzą sobie za usg 120 zł....z tego co ja wiem to w Łodzi bo tu mieszkam usg jest w granicach 60-70 zł...nie uważacie ,że to żdżierstwo??
    • Jak często mozna robić usg w ciąży? Przy pierwszej wizycie ( planuję w najbliższym czasie )lekarz najprawdopodobniej robi usg. Za dwa tygodnie bedę też robić badania prenatalne i też jest tam usg. Czy taka częstotliwość nie jest szkodliwa? Jak to jest z tym usg?
    • czesc, kiedy powinno zrobic sie pierwsze usg? i gdzie najlepiej je zrobic w w-wie? pozdrawiam wszystkie ciezaroweczki :) magda
    • usg(6)

czy jak za każdym razem chodzicie do lekarza na wizytę kontrolną to macie usg? słyszałam że może to być szkodliwe? choć chyba nie udowodniono tego. Moja koleżanka we francji np miała tylko 3 razy usg podczas całej ciąży!? Ja chodzę do lekarza co miesiąc na kontrolę, jestem w 16 tygodniu i ostatnim razem lekarz tylko posłuchał tętno dziecka i o usg musiałam go poprosić, bo byłam ciekawa jak maluszek wygląda.
    • To jest moje pytanie, mialam usg w 3 tyg i 4 dni, jednak nic nie wykazalo, test tez nic, a luteina na wywolanie miesiaczki nic nie pomogla.Nie mam okresu i ciagle temp powyzej 37,Czy moze jednak to ciaza, moze na usg bylo zbytnio zawszesnie?
    • Udało mi się zapisać na usg do jednego z najlepszych specjalistów w mojej miejscowości. Niestety, ze względu na brak wolnych terminów wizytę wyznaczono mi dopiero na 27 czerwca, będę wtedy w 23 tygodniu ciąży. Czy to nie za późno za usg połówkowe? Słyszałam, że najlepiej wykonywać takie badanie między 18 a 22 tygodniem ciąży.Z drugiej jednak strony, chyba lepiej później niż za wcześnie, prawda? Czy któraś z Was też miała usg właśnie w 23 tygodniu? Czy możecie rozwiać moje wątpliwo...
    • no własnie, czy jeśli zbliżam się do usg połówkowego, lepiej zapisać się tam, gdzie mają możliwość zrobienia usg trójwymiarowego? czy ono jest lepsze, dokładniejsze? Aneta 19 tc
    • Czesc choc to moja 2 ciaza(1 poroniona) nigdy nie bylam na usg i wlasciwie lekarz nic mi na ten temat nie powiedzial oprócz tego ze mam nie sikac przed usg. Wiem ze wy to doskonale wiecie wiec chcialam zapytac jak mam sie przygotowac do usg trzeba cos specjalnego pic, czy moze trzeba duzo wypic nie wiem !!!! powiedzcie mi bo wiecie o co mi chodzi!!!!!!
    • blagam pomozcie juz wszezie szukalam, gdzie zrobic usg w lodzi? i ile to kosztuje? musze sie upewnic czy napewno nie jestem w ciazy lub czy nie mam torbieli, bo okres spoznia mi sie 3 tyg.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się