usg

(28 wyników)
  • Zabierałyście starsze rodzeństwo in spe na usg młodszego? Już nie długo czeka mnie połówkowe USG i zastanawiam się czy zabrać na nie trzyletniego synka. Młody jest rozgarnięty cieszy się na rodzeństwo ale nie ekscytuje się zbytnio, wszystkie znajome dzieci dokoła posiadają rodzeństwo, więc uważa to za naturalną kolej rzeczy
  • Hej, jestem w 30 tyg., a więc ma juz duży i oswojony przez córcię brzuch i w piątek idziemy na usg. oczywiście mąż też, a ponieważ babcia nam zachorowała wolelibyśmy małej nie zostawiać jej na głowie nawet na chwilę. I teraz nie wiem czy zabrać ją z nami do gabinetu czy jednak wymysleć jej jakąś opiekę. Czy jej to nie przerazi - ma ktoś jakieś doświadczenia? Dodam, że ogladamy razem jak braciszek kopie oraz sama b. długo zastanawiała się jak on wyjdzie z brzuszka i gdy wymy...
  • Witam wszystkich serdecznie i liczę na pomoc Córka ma 5 lat- urodziła się jako wcześniak,jest po wylewie śródczaszkowym i niedotlenieniu.Od urodzenia rehabilitowana ze skutkiem pozytywnym-rozwija się normalnie. Gdy miała jakieś 3,5 roku zaczęły się problemy zdrowotne. Na początku zapalenia pęcherza-robione miała badania moczu czasami wychodziły bakterie czasami nie.Zaczęły się problemy z oddawaniem moczu mała długo potrafi nie oddawać moczu -robi awantury że ona nie chce siku i koniec ...
  • Witam , mam duzy problem z nozkom mojego synka. Maly ma teraz 2,5 latek i ostatni caly tydzien boli go nozka do tego stopnia ze nie moze chodzic. Pierwszy taki atak mial latem, pediatra stwierdzil - bole wzrostowe. Bol wystepowal potem jeszcze ze 4 razy w odstepach okolo miesiecznych zawsze rano po wstaniu czasami mijal po kilku godzinach i panadolu a czasami trwal caly dzien. W miedzy czasie bylam u chirurga dzieciecego ktory wykluczyl problem z biodrami, robilam tez rentgen i ni...
  • Synek ma od półtora miesiąca powiększony węzeł chłonny na szyi (ok.2 cm). W tym czasie miał najpierw przeziębienie, potem ospę, ale już jest zdrowy a węzeł nie zmniejsza się. Wyniki badań podstawowych będą jutro. Ale czy powinnam się martwić?
  • Moją 2,5 letnią córkę czeka USG jamy brzusznej. Wiem, ze musi być co najmniej 5 godzin bez jedzenia, ale co z piciem? Mogę dać jej wody?
  • Idziemy z młodym (16 mies.) na USG brzucha. Czy ktoś z Was zna sposoby, jak oswoić malucha z badaniem? Ostatnio on nie da się dotknąć lekarzowi, nawet "zwykłe" osłuchiwanie nie wchodzi w grę, histeria straszna. Rozumiem go, a jak sprawić, by on zrozumiał, że to nie boli... Nie znoszę gdy płacze tak strasznie...
  • Moja córka ma prawie 2 latka, idzie 25-50 centylem, ogólnie ładnie zjada, ma apetycik niezły, jednak nie jest grubasem, nogi szczupłe, rączki też, natomiast brzuszek jak balonik, od małego tak ma, jednak trochę się martwię, mimo, że ortopeda mówie, że na razie to norma, że mięśnie nie nadążają i na razie nie są jeszcze tak wyksztacone jak powinny być. Czy wasze dzidziochy też tak mają i czy robiliście np. usg? proszę o radę!
  • W sobote bylam na usg z moim malym (z Fundacji Ronalda McDonalda) i okazalo sie, ze oba jaderka ma w kanalach pachwinowych. Lekarz probowal je sprowadzic do workow, ale podobno sie nie dalo. Pytal czy jak sie kapie to mu schodza...no i raz ma a raz nie.... powiedzcie mi czy to znaczy, ze kwalifikuje sie do zabiegu operacyjnego? czy moze Wasi synowie tak mieli i sie jakos samo naprawilo? ew. czy da sie to jakos "naprawic" lekami? na sama mysl o operacji dostaje zawalu serca..... licze na cud "...
  • pomocy!(12)

Za piec tygodni spodziewam sie dziecka, a tydzien temu bylam na usg takim z nagraniem na kasete vhs, no i powiedziano mi, ze budowa dloni mojego dziecka moze byc nieprawidlowa. Moj ginekolog nie mowil o niczym takim wczesniej, takze moja rozpacz jest tym wieksza. Sytuacje pogarsza fakt, ze niczego nie powiedziano mi na pewno - sa to tylko podejrzenia i tak od tygodnia miotam sie miedzy nadzieja a rozpacza... Przy okazji apeluje do lekarzy - miejcie troche wyobrazni i informujcie p...
  • Witam. Mojemu synkowi zdarza sie dość często zwrócić niewielką ilość pokarmu. Wygląda to jak ulewanie u noworodków, ale on nworodkiem juz dawno nie jest!! Byc moze jest to spowodowane tym, że nasz chłopczyk ma dobry apetyt, lubi dużo zjeść i jego organizm oddaje nadmiar pokarmu. Sytuacja ta zdaza sie wg mnie dosc czesto (raz, czasem dwa razy dziennie, bywaja dluzsze przerwy) i niepokoi mnie bardzo. Dodam, że dzieje sie to zwykle jakies 0,5 -1 godz. po posilku. Nasz pediatra...
  • Mam do Was takie pytanie. Czy wasze dzieci też wyniotują jak zjedzą za dużo lub jak na jedzenie napiją się herbatki? Mój synek skończył dwa latka. Od zawsze jak za dużo wypił mleka lub zjadł miał odruch wymiotny i przeważnie zwymiotywał. Jak miał 4 m-ce to pytałam lekarza ale on nie stwierdził nic złego. Nie dzieje się to często czasami raz na 2 miesiące, czasami częściej zależy co je. Nie lubi papkowatego jedzenia i od razu jest w stanie to zwymiotywać. Myśle, że nie boli go brzu...
  • Moje zdrowe jak dotąd dziecko zaczęło narzekać na bóle brzyszka. Od prawie miesiąca - najpierw sporadyczne co kilka dni "boli mnie brzuszek", czasem bespośrednio po jedzeniu, czasem niezależnie od jedzenia i tego, co się jadło. Doszło do tego "mamo, mam niesmak" i próba prowokowania wymiotów. Lekarz podejrzewa refluks. Ale skąd ten problem? Może to sezonowe - związane z jedzeniem owoców? Już sama nie wiem. Czekamy na wyniki podstawowych badań. Ale przeraża mnie to, że ewentualne...
  • Witam. Synek cierpi na zaparcia od 2 r.ż. Co kilka dni- 3,4,5 robi kupkę raz jest miękka raz twarda. Od trzech tygodni skarży się na brzuszek- ból wokół pępka. Kiedys juz tak miał robilismy usg - wszystko w porządku. Teraz nie robił kupki juz od 10 dni, podajemy mu lactulose 2x5 ml. 4 dni temu nabawił się grypy jelitowej - wymiotował i miał krótką biegunkę. Ponieważ jest osłabiony- nie wymiotuje juz i ma lepszy apetyt- tylko ciągle by spał- pokazałam go pediatrze. Pani dr obadała mu brzusze...
  • MOja coreczka ma 6 miesiecy, od kiedy skonczyla 3 tygodnie nosi majtki otopedyczne.wczoraj bylismy u ortopedy na usg.Okazało sie ze nie ma rozwinięego jądra dużego zarowno w prawym jak i w lewym biodrze.Bardzo się martwie, bo nie wiem co to jest to jądro i jaka spełnia funkcję w bioderkach.Nie wiem tez jakie sa konsekwencje, gdyby ono sie nie rozwinelo.Doktor pozolil siadac mojej coreczce,ale nie wiem czy moze raczkowac lub stawac?Za 3 miesiące znowu musimy powtorzyc usg.Nie wiem ...
  • Mój Mateuszek skończył wczoraj trzy miesiące i prawie wcale nie dźwiga głowy, trzymany w pozycji do góry, na brzuszku tak, ale nieporadnie. Jest bardzo spokojnym dzidziusiem i najbardziej lubi spędzać czas na leżąco obserwując co się da - zwłaszcza po lewej stronie. chodzimy na ćwiczenia z rehabilitantką, bo trzeci z kolei pediatra dopatrzył się wreszcie asymetrii ułożenia, o czym krzyczałam już od 2-ch miesięcy. W czwartek czeka nas usg główki i wizyta u neurologa. bardzo się denerwuję - nie...
  • W listpoadzie, w czasie infekcji zobaczyłam że mój roczny synek ma wyraźnie powiększony węzeł na szyjce ( z obu stron). Mimo, że już infekcja się skończyła węzeł nie znikał. Poszłam do lekarza. Ten mnie uspokoił, tał kropelki homeopatyczne na obrzęki limfatyczne (nazywają się an L...) i na wszelki wypadek kazał zrobić morfologię. Wyniki morfologii wyszły w normie (limfocytów sporo, ale pediatrka - jest dr w katedrze hematologii powiedziała że to normalne u takiego malucha). WIęc w...
  • Witam. Chciałabym się dowiedzieć, jak to jest z tym CRP. Czytałam na tym forum (wcześniej nie wiedziałam, że jest coś takiego jak CRP :-D), że jak dziecko zaczyna chorować, gorączkować - to można zbadać poziom CRP i na tej podstawie wiadomo, czy podać antybiotyk, czy nie. Czy dobrze rozumiem, że przy infekcji wirusowej CRP jest niskie, pomimo gorączki?
  • Witam. Jestem w 14/15 tyg. ciazy. Chcialam spytac czy usg nie jest szkodliwe. Gdyz ja mialam je ju robione cztery razy ale nie dlatego ze cos jest nie tak. Wydaje mi sie ze poprostu lekarzowi jest wygodniej je zrobic niz mnie zbadac. A z tego co mi mowia rozne "ciocie" to moze byc szkodliwe. Wiec jak to w koncu jest ?!? Pozdrawiam :))
  • co zrobic jezeli lekarz rodzinny nie chce skierowac dziecka (2m-ce)na badanie do ortopedy? twierdzi ze jest wszystko w porzadku a ja chcialabym sprawdzic to u specjalisty. czy zna ktos sposob aby zmusic uparta babe do wydania skierowania?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się