usg

(238 wyników)
  • Witam. Jestem nowa na tym forum. Jestem w ósmym tygodniu ciąży i od wczoraj krwawię( nie jest to obfite krwawienie raczej plamienie brązowego koloru) bóli nie mam. Byłam na pogotowiu jak tylko zauważyłam plamę i dziś miałam się zgłosić do szpitala na usg dopochwowe. Na badaniu wyszło, że ciąża jest natomiast zarodka widać nie było. Pobrano krew do badania poziomu hormonów i za dwa dni kolejne pobranie krwi żeby zobaczyć czy rosną czy nie.Pani doktor powiedziała że prawdopodobnie ciąża j...
  • czesc! ja wiem, ze jest lista dobrych ginekologow i ze pewnie temat usg byl juz poruszany wielokrotnie ale mimo to prosze o pomoc. jestem chwilowo w Warszawie a musze wykonac usg. mialam ostatnio plamienia i trafilam na Karowa (we wtorek), okazalao sie, ze wszytsko jest ok ale kazali mi za kilka dni zrobic usg a ja w Lodzi (bo tam mieszkam) bede dopiero za okolo 2 tyg. gdzie w Warszawie moge zrobic usg niedrogo i kompetentnie?
  • mam watpliwosci co do usg. A mianowicie, slyszalam, ze usg robi sie tylko dwa razy w ciazy, bo moze byc szkodliwe... Czy to prawda ? Ja mialam transfer ICSI i cztery dni po mialam pierwsze usg dopochwowe, zeby sprawdzic czy z jajnikami wszystko ok. Nastepne mam miec 21 dni po transferze. Co o tym myslicie, czy tak mozna ? Ewa
  • dzisiaj byłam na pierwszym usg wg OM dzisiaj to już 5 tydzień i 3 dzień Kochane powiedzcie mi czy to możliwe aby widoczny był jedynie pęcherzyk ciążowy (wielkość 9,5mm)? Bez zarodka. Jutro określę poziom beta hcg, ale do tego czasu ... jak znaleźć sobie miejsce? Ela
  • Witajcie, tak się wczoraj denerwowałam , że jak skończyło się usg to się popłakałam.... Ale oczywiście wszystko w porządku. Dr.Garwoliński stwierdził że nie ma sie do czego przyczepić :) Zapomniałam tylko zapytać jak wygląda szyjka.... z łożyskiem i pępowiną wszystko ok a to przy ryzyku zakrzepicy dla mnie bardzo ważne! Maleństwo waży 524 gramy! BPD = 54 mm FOD 71 mm FL 40 mm HC 197 mm AC 174 mm Ilość wód płodowych - prawidłowa, Wad płodu nie uwidoczniono. Łożysko na ścianie ...
  • Byłam 2 tyg na zwolnieniu, bo pracuje w szkole i byłam strasznie zmęczona po paru lekcjach i dyżurach. To moja druga ciąża, po poronieniu(martwa ciąża w 8/9 tyg).Jakby sie pojawiły plamienia , to miałąm wziąć duphaston, pojawiły sie w niedzielę tydz. temu, takie malutkir jasnobrazowe, ale po 3 dniach bylo oki. Wczoraj poszlam do lekjarza bo mial mi zrobic usg(7 tydz.) i po tym usg po kilku godzinach bolał mnie brzuch i mialam plamienia, takie już ciemno brązowe, a wczesniej nie ma...
  • Poszukuję takiego. Teoretycznie znalazłam ale jest kompletnie niekomunikatywny i usg podsumowuje ogólnym "nie ma wskazań do badań nieinwazyjnych" i już. Są rączki, nóżki, serduszko na miejscu, ale nie wiem co badał pod kątem wad genetycznych. Nie da się go zapytać, dostałam parę zdjęć bez opisu. Szkoda gadać.
  • Witajcie! Od poniedziałku przeżyliśmy z mężem koszmar,kiedy na usg połówkoym u poleconego lekarza padło podejrzenie zaburzeń rozwojowych...Młody i nieodpowiedzialny lekarz zasiał nam tyle zamętu ,że o mały włos nie osiwieliśmy.Podejrzewał zaburzenia genetyczne, nieprawidłowości łożyska ale w zasadzie po kazdym podejrzeniu twierdził, że tak na prawde to on nic nie widzi bo sprzęt nie taki a dziecko źle ułożone. Generalnie wiek poszczególnych parametrów różnił sie o 2 tc. Dziś do...
  • Witam wszystkich. Zaczęłam 10tc wczoraj miałam robione usg. Niby wszystko w porzadku saerducho, rączki, nózki są, wymiaty 35mm. Siedzialąm u gina z 45 minut gdyż dużo mi wyjaśniał moich wątpliwości zakładała kartę ciążową itp. I wyszłam z tamtąd wrócilam do was i przypomnialam sobie jak pisałyście ze w tym tc widać juz na usg jak dzidzia macha sobie rączkami. A moja co? Spała?? Troszkę sie niepokoję tym, a następną wizytę mam dopier za miesiąc. Co o tym sądzić? dodam że też jeste...
  • Kochane wczoraj byliśmy na usg. Kubuś waży już 2100, ma stopę wielkości 6,7 cm, nawet dziurki od nosa widzieliśmy. Jest zdrowiutki, moje łożysko prawidłowe, ilość wód w normie, szyjka zamknięta, przepływy pępowinowe w normie czyli jak na 32 tydz i 2 dzień wszystko oki, termin porodu cały czas ten sam. Jedynie morfologię muszę powtórzyć ale tak to super, pozdrawiamy wszystkie brzusie - Hopek.
  • po usg(5)

Nie mogłam doczekać się, aby podzielić się z wami dobrymi nowinami. Wczoraj o 16 byłam wreszcie na usg i widziałam mojego okruszka. Jest śliczny, wszystko z nim w porządku, machał rączkami i nóżkami i wręcz fikał koziołki i oczywiście ma najpiękniejasze bijące serduszko. CRL- 70 mm, a więc to już nie taki okruszek, całe 7 cm + nóżki, cudeńko! Według osttniej OM to 13 tyg i 4 dni, według maluszka 13 tyd. i 2 dni a więc rozbieżnoście niewielkie.Pani robiaca usg, widziała cały mój ...
  • witajcie drogie przyszłe mamusie:) dzisiaj wielki dzień ( jak każdy, w którym idziemy na usg:) jesteśmy w 33 tc i dziś idziemy podglądać Staśka:) tak się cieszę - oczywiście jak zwykle są pewne obawy czy wszystko jest w porządku ale....... jestem ciekawa ile ten łobuziak już waży:) popołudniu zdam relacje pozdr aga+Staśko
  • Po usg(7)

Dziś powędrowaliśmy na podglądanie Niuni, bo jakaś niespokojna jestem, wiecie 8 tydzień... a jeszcze śluz wydał mi się pomarańczowawy... Pan Tata, żeby odpędzić strachy zarządził usg. Poszliśmy we trójkę. Maćko, Pan Tata i ja. Niunia ma 21 mm i piękne serdunio:). Lekarka, pozwoliła Panu Tacie samodzielnie przytknąć głowicę i podsłuchać Niunię. Biedak się rozpłakał a Maćko razem z nim... juz więcej ich nie zabiorę ze sobą. Zresztą obie babcie też wyły w słuchawkę, a ja sobie leżałam i ...
  • po usg(5)

Chciałam się z wami podzielic swoją radością. Wczoraj byłam na usg i po dokładnym obejrzeniu maluszka lekarz powiedział, że wszystko jest w jak najlepszym porządku, oglądał główkę, serduszko, nerki. Termin z usg na 26.04 z Om 30.04 a więc cały czas ten sam, to juz 29 tydzień.Dzidzia pięknie rosnie. No i dowiedziałam się, że będę miała córeczkę, chyba, tak na 90%.Tak przeokropnie się cieszę, że wszystko ok i powiem wam, ze tak po cichutku myslę moze o jakiś malutkich zakupach, ale ...
  • Kochane, dzis bylismy na isg polowkowym:)) Lekarz powiedzial, ze wszystko jest w porzadku, zmierzyl wszystko nawet malenkie stopki, mozg, serducho, raczki, narzady wewnetrzne, powiedzial, ze jak narazie wszystko w jak najlepszym stanie!!! Jestem taka szczesliwa, ze wszystko dobrze.A moj maly synus wiercil sie jak zwykle, cudownie bylo go zobaczyc, machal raczka, maz mowi, ze to tylko do niego :))) Pozdrawiam Emi i Macius
  • Witajcie, Jestem w 33 t.c, Mam pytanie czy podczas kontrolnego badania usg u któregoś z Waszych dzieciaczków stwierdzono może znaczne odchylenie w wymiarze koścu udowej (FL) w odniesieniu do wieku ciąży? U mojego synka to odchylenie wynosi aż 4 tygodnie :((((( Lekarz twierdzi że to może być taka budowa ciała zdrowego dziecka (ja jestem b.niską osobą), ale nie wyklucza że może to być jakieś schorzenie :(((( Tak naprawdę dowiemy się co się dzieje jak mały się urodzi… Jestem ...
  • dziewczyny, jestem już po i cieszę się przeogromnie, kosmówka prawidłowa, a widać też było serduszko:-))))) oczywiście porównuję wszystko do pierwszej ciąży i wychodzi mi, że to dziecie to trochę mniejsze niby... znaczy szukam dziury w całym, bo dr Garwoliński orzekł, że wszystko jest w porządku...jejku, ale się cieszę:-)))))))) teraz leżenie i odpoczywanie, leżenie i odpoczywanie...
  • dzisiaj mam usg. 10 tc od OM *dokladnie* ten sam dzien ciazy i ten sam dzien tygodnia, co ostatnim razem... ... kiedy to dowiedzialam sie, ze serduszko nie bije, ze dziecko nie zyje... bardzo sie boje zwlaszcza, ze ostatnim razem moj gin byl na urlopie i przyjmowala mnie kobieta w zastepstwie... ... tym razem jest *tak samo* - znow urlop mojego gina i znow ta sama kobieta... wtedy wybieralam sie do polski krotko po badaniu, teraz tez... ja juz nie moge myslec o tych podobienstwach t...
  • usg(6)

W przyszłą środę mam zrobić usg i z wynikami w czwartek zgłosic sie na kolejną wizytę u gin. plus z całą resztą wyników badań. Bardzo chcę tego usg, żeby zobaczyć mojego maluszka, ale strach jest przeogromny, czy wszystko w pożądku, czy bije serduszko. Wiem, że każda z was boryka się się z podobnymi lękami, ale mam wrażenie, że u mnie ten strach poprostu przewyższa wszystko. To pozostałość po niedawnych przeżyciach, cały ten szok. Nie wiem jak sobie z tym radzić, jak wogóle pójść ...
  • W 12tc wybrałam się na usg do dr Kudły (jestem z Katowic) razem z mężem i wrażenia super. Usg trwało 20 min, sprzęt świetnej jakości,dr wszystko nam pokazywał. Mamy nagranego Malucha na kasetę i kilka zdjęć.Karczek wyszedł ok - 1mm, kość nosowa też. Mały ma 56mm, jest cudowny, wierci się i kopie jak szalony, szkoda, że jeszcze tego nie czuję, ma śliczne rączki, nóżki no i siusiaczka!!!!!!! A więc najprawdopodobniej będę miała syneczka.Jak spytaliśmy się dr czy da się określić już ...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się