Dodaj do ulubionych

z noworodkiem do Polski

11.01.07, 15:44
Prosze o pomoc doswiadczonych rodzicow. Kiedy mozna malucha zabrac w dluzsza
trase (1000 km) i jakie dokumenty sa potrzebna dla takiego malucha. Czy
takiemu jedno- dwumiesiecznemu dzieciakowi sie wyrabia paszport?
troche zielona jestem, wiec prosze oswieccie mnie.
Dzieki z gory i pozdrawiam
Obserwuj wątek
    • justyna265 Re: z noworodkiem do Polski 11.01.07, 16:12
      Witam.
      Nie wiem jak to jest tu w Niemczech,ale ja musialam w Polsce wyrobic dla corki
      paszport.Przeprowadzalismy sie do Niemiec.
      Miala trzy miesiace jak pierwszy raz jechala w tak dluga trase.Nie bylo zadnych
      problemow w czasie jazdy.Polecam jechac noca.
      Mysle ze napewno bedziesz musiala wyrobic jakis dokument.
      • katastrofa4rp Re: z noworodkiem do Polski 11.01.07, 22:57
        z jezda noca prosze ostroznie, szczegolnie jak autostrada nieogrodzona. Ja
        jadac ostatnim razem noca z dziecmi spotkalam w czechach dzika. Nie polecam.
        zwierzeta laza szczegolnie nad ranem jak sie spac chce (kolo 3-4 rano). Jak
        masz duzo szczescia to masz przymusowa wysiadke i jakos bedzie. jak masz malo
        szczescia to moze byc niefajnie...
        Pamietaj o sesownym foteliku i ewtl. zaslonce na oknie jak bedzie bardzo
        cieplo. Klimatyzacja mile widziana.
    • noie Re: z noworodkiem do Polski 11.01.07, 18:42
      paszpport albo dzieciecy dowod... niestety warabia...pamietaj ze potrzebujesz
      zdiecie dziecka , akt urodzenia...radzilabym spytac sie jednak w urzedzie...
      a jesli chodzi o wiek...nigdy nie wiadomo jaki czas jest dobry....jedno jest
      pewne...jesli dziecko spokojne...moze przespac ci nawet cala droge .... nie
      zapomnij ze nawet gdy spi pieluszki co jakis czas sprawdzac musisz...
      pozdrawiam
      noie
    • joolka4 Re: z noworodkiem do Polski 11.01.07, 21:35
      musisz zrobić bejbikowi zdjęcie z widocznym chyba lewym uchem i wpisać go do
      paszportu - jak pojawisz się w konsulacie dość wcześnie zrobią to od ręki -
      wcześniej tylko trzeba wypełnić stosowne dokumenty - mnie przysłali pocztą -
      mozna pobrać na miejscu. Ja pojechałam do Polski czyli jakieś 1000 km z
      półtoramiesięczną córeczką - podróż zniosła super - go granicy spała - potem
      krótkie jedzonko, przewijanko odpoczynek na leżąco i w dalszą drogę - bez
      problemu to zniosła - teraz (ma półtora roku) jest dużo gorzej - moja pani
      pediatra nie widziała problemu w jeżdzie do Polski z maluchem.
      Jak masz jeszcze jakieś pytania - chętnie odpowiem - nie pamiętam już ile
      kosztuje taki wpis do paszportu - płacisz na miejscu, w konsulacie w kasie
    • wiki113 Re: z noworodkiem do Polski 11.01.07, 21:45
      A dziecko masz czy rozwazasz teoretycznie? kiedy? to sprawa indywidualna
      dziecka i rodzicow- czasem po prostu rozsadek podpowiada - bywaja rozne porody,
      rozne dzieci i rozne sytuacje zdrowotne dziecka i matki. Nie pytasz czy
      matka "po" moze jechac 1000km w miesiac po porodzie?
      Dziecku mozna wyrobic pasztort, dowod albo wpisac dziecko do pasztoru jednego z
      rodzicow tylko wtedy taki paszport staje sie paszportem dwuosobowym dla teamu.
      Osobiscie zalatwialam ostatnia wersje w konsulacie w Monachium. Do tego
      potrzbujesz umiejscowienia w PL aktu urodzenia dziecka- zakladam ze ma
      urodzi sie w DE.
    • katastrofa4rp Re: z noworodkiem do Polski 11.01.07, 22:54
      Jestem pediatra. Noworodka wozic po siwecie to nie jest zbyt rozsadne. Jak sie
      oboje pozbieracie- tzn ca 8 tygodni mozna w droge. Ja mojemu co prawda 6
      miesiecznemu wyrabialam paszport, bo mam problem ne dluzej z glowy. Ma 6 lat i
      nadal podrozuje ze zdjeciem niemowlecym.
      Karmisz piersia? Bo to jest wowczas o wiele latwiej- jak maly sie stresuje to
      najblizszy parking, jedzonko cieple gotowe, pielucha zmieniona i w droge.
      • monika_tg Re: z noworodkiem do Polski 12.01.07, 11:32
        Mala ma sie urodzic na poczatku marca, wiec na razie planuje i wypytuje. Ciezko
        mi wyczuc jak moze byc :)
        Ostatnie zdanie bedzie mial oczywiscie pediatra.
        Planuje karmic piersia.
      • beniusia79 Re: z noworodkiem do Polski 13.01.07, 19:11
        ja bylam z corcia pierwszy raz w polsce gdy skonczyla 5 tygodni. jechalismy bardzo dlugo. za rada pediatry robilismy przerwy prawie co 2 godziny. masowalismy jej wtedy plaecki, byla przewijana, karmiona, wychodzilismy z nia na zewnatrz (bylo lato). zrobilismy tez dwie dluzsze przerwy na spanie. wyciagnelismy wtedy mala z maxi cosi i spala na tylnim fotelu. gdy skonczyla 10 tygodni bylismy drugi raz w polsce. gdy miala prawie pol roku, byla 3 raz w polsce. ten ostatni raz jechalo sie fajnie, bo te pierwsze wycieczki to byla masakra. paszort wyrobilismy w 5 minut.
    • vikiart Re: z noworodkiem do Polski 13.01.07, 22:24
      My naszej wyrobiliśmy paszport w godzine. Teraz dzieci dostają paszporty bez
      zdjęcia. Muszą być dwoje rodziców lub jedno i wypełniony dokument drugiego.
      Kosztuje 13 euro. .
    • mlodytatus Re: z noworodkiem do Polski 20.01.07, 20:59
      zalezy jakie obywatelstwo dziecko ma.

jak niemieckie to wtedy zalatwiasz to w ciagu 5 minut w Einwohnermeldeamt lub
      Landratsamt. potrzebujesz wtedy wniosek z twoim podpisem i meza. najlepiej isc
      we dwoje. i zdjecie biometryczne dziecka.

jesli jestes polka to trzeba to zalatwic w konsulacie polskim twojego landu.

niby tez mozna przekroczyc granice takim malenstwem z metryka czyli akt urodzenia.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka