Dodaj do ulubionych

100 lat! Sto lat! Niech żyje, żyje nam!

08.01.17, 11:21
Spokojnie! Spokojnie! Keep Calm and Carry On

Wiem, tu nie Forum Jubileuszowe, to Forum Językowe, czyli lingwistyczne po naszemu!

Ortodoksyjni lingwiści nie muszą dalej czytać! Nie ma żadnego przymusu! Mamy globalną demokrację! Chodzi tylko o właściwą interpretację tego pojęcia.

A więc dzisiaj 08. 01. 2017 obchodzimy 75 urodziny niejakiego Stephena Williama Hawkinga (ur. 8 stycznia 1942 w Oksfordzie) – brytyjski astrofizyk, kosmolog, fizyk teoretyk.

https://encrypted-tbn2.gstatic.com/images?q=tbn:ANd9GcQnv49-Tic6YDQst7U_hlOmZcPaGci7Evb14ojbQkhtqzURihvdJw

Gościu ten co prawda nie jest lingwistą, ale rozpisuje się o Czarnych Dziurach i innych kosmicznych stworach.

Aby coś napisać, trza wpierw pomyśleć, aby pomyśleć, trza wpierw użyć języka.

I tu się krąg mego wywodu zamyka. W naturze wszystko ma charakter cykliczny.

Bez matematyki nie mielibyśmy systemu dwójkowego, bez systemu dwójkowego nie mielibyśmy internetu, bez internetu nie mielibyśmy Forum o Języku.

Ot, co...
Obserwuj wątek
    • bimota Re: 100 lat! Sto lat! Niech żyje, żyje nam! 08.01.17, 11:28
      NO PROSZE.. A NIEZLE SIE TRZYMA...

TRZEBA MU PRZYZNAC, ZE MA FANTAZJE I WYJATKOWY DAR PRZEKONYWANIA... NO ALE DZIS LUDZIE W KAZDA BZDURE UWIERZA...
      • the-great-inuk Re: 100 lat! Sto lat! Niech żyje, żyje nam! 08.01.17, 11:40
        bimota napisał:

> NO PROSZE.. A NIEZLE SIE TRZYMA...
        >
        > TRZEBA MU PRZYZNAC, ZE MA FANTAZJE I WYJATKOWY DAR PRZEKONYWANIA... NO ALE DZIS
        > LUDZIE W KAZDA BZDURE UWIERZA...
        =======================================

Z powyższego wnioskuję, że Ty nie wierzysz w Czarne Dziury!
        • bimota Re: 100 lat! Sto lat! Niech żyje, żyje nam! 08.01.17, 12:08
          ZDAJE SIE, ZE W ZADNA JESZCZE NIE WPADLEM, WIEC WYBACZ, ALE NIE... smile

ZA TO NATCHNALES MNIE SLOWOTWORCZO !

I CHYBA WIEM SKAD SIE OSTATNIO TYCH PRZESTRZENI NAMNOZYLO. BO, NIE WIEM CZY ZAUWAZYLES, NIE MA JUZ ZWYKLYCH MIEJSC, SA TYLKO ROZNORAKIE PRZESTRZENIE, KTORE TO ZWYKLE ZWIAZANE SA Z PROJEKTAMI LUB IWENTAMI.

WCZESNIEJ UWAZALEM, ZE PRZESTRZEN TO TAKI MATEMATYCZNY MODEL. NO I POTOCZNIE BYLA PRZESTRZENNOSC W SENSIE PRZESTRONNOSCI.

I TAK SOBIE TERAZ MYSLALEM O TYCH HAWKOWYCH CZASOPRZESTRZENIACH... WG HAWKOW ODLEGLOSCI PLANET SIE ZWIEKSZAJA, A TO Z KOLEI OZNACZA, ZE ROZSZERZA SIE PRZESTRZEN. NO I Z TEGO PEWNIE TO SIE WZIELO...

CHOCIAZ O NASZYCH PLANETACH CHYBA NIE SLYSZALEM, BY SIE ODDALALY, ZRESZTA WYLECIALY BY PEWNIE Z ORBIT... TO MOZE CALE GALAKTYKI.. WIDOCZNIE ONE SIE NIE PRZYCIAGAJA... I TO W DODATKU Z REDKOSCIA SZYBSZA OD SWIATLA ! CHOC SAM MISTRZ EINSTEIN TWIERDZIL, ZE NIC NIE MOZE BYC SZYBSZE OD SWIATLA. CHOCIAZ W CERNIE COS IM TAM SZYBCIEJ POLECIALO, ALE POTEM SIE OKAZALO, ZE TO WTYCZKA USB WYSKOCZYLA. NO ALE WIDOCZNIE PRZESTRZENIE MOGA...
          • the-great-inuk Re: 100 lat! Sto lat! Niech żyje, żyje nam! 08.01.17, 12:27
            bimota napisał:
            CHOCIAZ W CERNIE COS IM TAM SZYBCIEJ POLECIALO, ALE POTEM SIE OKAZALO, ZE TO WTYCZKA USB WYSKOCZYLA.
            =================================

CERNIE jest moją ostatnią ostoją!

W cóż miałbym po za tym wierzyć?

Ot, co...
    • the-great-inuk Smutno tu 09.01.17, 15:24
      Po wielkich uroczystościach jubileuszowych.
      Wszyscy are recovering from a hangover...

Ot, co...
      • the-great-inuk Matysiaki 09.01.17, 17:48
        Poniektórzy haterzy zarzucają mi tu, że moje wpisy na niniejszym forum są nie na temat!

A to wcale nieprawda.

Powyższe było tylko uwerturą do zawziętej dyskusji o znaczenie słów.

Otóż mnie językoznawstwo już w dzieciństwie bardzo interesowało.

Dlatego ciągle jeszcze pamiętam Matysiaków z lat 50-tych z bakelitowego Pioniera.

Otóż do Matysiaków przyszli goście składać gratulacje solenizantowi.

Nie solenizantowi a jubilatowi! Poprawił Stach Matysiak!

Bo chodziło u urodziny, nawiasem mówiąc w Polsce mało obchodzone.

Zaglądając do Guugla , to ja mam obecnie pewne wątpliwości, czy Stach Matysiak miał rację...

Najprzeróżniejsze opinie tam ludziska mają ...

Ot, co...
        • kalllka Re: Matysiaki 12.01.17, 00:09
          No, ale na zdrowy rozum.. uniku, solenizant ma zdecydowanie więcej okazji do świętowania.
    • al.1 Re: 100 lat! Sto lat! Niech żyje, żyje nam! 22.01.17, 15:09
      the-great-inuk napisała:

> Spokojnie! Spokojnie! Keep Calm and Carry On

> Ortodoksyjni lingwiści nie muszą dalej czytać! Nie ma żadnego przymusu! Mamy globalną
      > demokrację! Chodzi tylko o właściwą interpretację tego pojęcia.
      >
      > A więc dzisiaj 08. 01. 2017 obchodzimy 75 urodziny niejakiego Stephena Williama
      > Hawkinga (ur. 8 stycznia 1942 w Oksfordzie) – brytyjski astrofizyk, kosmolog, 
      > fizyk teoretyk.

Tak na marginesie:
      Pisze brednie, które kompromitują naukę i tytuł profesora. Kontynuator teorii "genialnego" Einsteina, który skierował fizykę na drogę absurdu.
      • the-great-inuk Re: 100 lat! Sto lat! Niech żyje, żyje nam! 22.01.17, 15:41
        al.1 napisał:

>
        > Tak na marginesie:
        > Pisze brednie, które kompromitują naukę i tytuł profesora. Kontynuator teorii "
        > genialnego" Einsteina, który skierował fizykę na drogę absurdu.
        ==========================================

Pięknie proszę:

Mógłbyś tę myśl nieco rozwinąć?

Byłbym bardzo wdzięczny...

Ty sobie zdajesz sprawę, że popełniasz blasfemię ?

I możesz na stosie skończyć.

Czasy są niepewne!

Ot, co...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka