al.1 26.01.18, 20:23 i zagadka jednocześnie. Jaki język, w swoim języku, ma pięć spółgłosek po kolei? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
the-great-inuk Re: Ciekawostka 26.01.18, 20:54 Było tu już kilka miesięcy temu... To może tylko być jakiś język dalekowschodni, w którym różna intonacja odgrywa taką samą rolę jak w językach europejskich różne końcówki... Odpowiedz Link
al.1 Re: Ciekawostka 26.01.18, 21:07 the-great-inuk napisała: > Było tu już kilka miesięcy temu... > To może tylko być jakiś język dalekowschodni, w którym różna intonacja odgrywa > taką samą rolę jak w językach europejskich różne końcówki... Aż tak daleko bym nie szukał, bo jest to język српски / srpski Odpowiedz Link
apersona Re: Ciekawostka 26.01.18, 21:25 Znajoma Finka już przy polskim wzdychała: tyle spółgłosek. Odpowiedz Link
hans.schmid Re: Ciekawostka 29.01.18, 12:17 Zgadza się Nie wiem, jak to opanować, chyba pozostaje tylko nauczyć się tej intonacji na pamięć. Przykładowo, s drugom może oznaczać 1. z przyjacielem 2. z drugą, podobnie, kupiti 1. kupić 2. zbierać (skupiać) Odpowiedz Link
stefan4 Re: Ciekawostka 29.01.18, 13:35 hans.schmid: > s drugom może oznaczać 1. z przyjacielem 2. z drugą Czy to nie jest sa drugom? - Stefan Odpowiedz Link
hans.schmid Re: Ciekawostka 05.02.18, 10:29 Bardzo możliwe, takie wersje też często widywałem / słyszałem. Odpowiedz Link
arana Re: Ciekawostka 27.01.18, 07:43 al.1 napisał: > i zagadka jednocześnie. Jaki język, w swoim języku, ma pięć spółgłosek po kolei? Tylko pięć? A osiem to nie łaska? Co pamiętam bardzo dobrze, albowiem od tamtego właśnie wątku zaczęła się moja Husogęsia przygoda. Odpowiedz Link
al.1 Re: Ciekawostka 27.01.18, 13:08 arana napisała: > Tylko pięć? A osiem to nie łaska? Co pamiętam bardzo dobrze > , albowiem od tamtego właśnie wątku zaczęła się moja Husogęsia przygoda. Pamiętam, oczywiście. Ale tu chodziło mi tylko o język. Podałem wtedy przykład na osiem spółgłosek po kolei (rzadka rzadkość). Natomiast osiem w słowie (mniej rzadka rzadkość). Przykładowo w łamancu językowym typiskt västkustskt. Nota bene chyba też to podawałem w innym wątku. -- szwedzki k. Odpowiedz Link
efedra Re: Ciekawostka 27.01.18, 14:58 A zdanie (też już chyba dawno temu podawałam), w którym jest 13 spółgłosek i jedna – na samym końcu – samogłoska? Odpowiedz Link
menering Re: Ciekawostka 03.02.18, 20:47 al.1 napisał: (...) > Pamiętam, oczywiście. Ale tu chodziło mi tylko o język. Podałem wtedy przykład > na osiem spółgłosek po kolei (rzadka rzadkość). (...) Rzadka jak rzadka. Da radę i więcej. Istnieje w szwedzkim słowo schlager, po polsku szlagier, przebój. Jeśli teraz nasz schlager stanie się światowym przebojem, czyli världsschlager, to mamy tu owe osiem spółgłosek, o których wspomniałeś. Ale idźmy dalej. Załóżmy, że skomponował ten przebój ktoś o nazwisku Ehrnst, co da nam złożonie Ehrnstsschlager, czyli przebój Ehrnsta. Przymiotnikowe złożenie to Ehrnstsktsschlager, coś jak przebój (na sposób) ehrnstowy. Trzynaście spółgłosek ciurkiem! No. PS Jest odpowiedź na forum Svenska co do Bullerbyn. Ciekawe zagadnienie swoją drogą. Robertus as Upsala Odpowiedz Link
greenpoints Re: Ciekawostka 04.02.18, 11:42 menering napisał: > > Istnieje w szwedzkim słowo schlager, po polsku szlagier, przeb > ój. Jeśli teraz nasz schlager stanie się światowym przebojem, czyli > världsschlager, to mamy tu owe osiem spółgłosek, o których wspomniałeś. Raczej sześć... > > Ale idźmy dalej. Załóżmy, że skomponował ten przebój ktoś o nazwisku Ehrnst, co > da nam złożonie Ehrnstsschlager, czyli przebój Ehrnsta. Przymiot > nikowe złożenie to Ehrnstsktsschlager, coś jak przebój (na sposób) e > hrnstowy. Trzynaście spółgłosek ciurkiem! No. Też mniej. Trzeba by dookreślić, czy chodzi o spółgłoski czy zapis pojedynczych liter, które w izolacji są spółgłoskami. Ale przy tym drugim jednak coś się buntuje przy liczeniu „sch” jako trzech. Pozdrawiam Odpowiedz Link
menering Re: Ciekawostka 04.02.18, 23:43 greenpoints napisał: (...) > Też mniej. Trzeba by dookreślić, czy chodzi o spółgłoski czy zapis pojedynczych > liter, które w izolacji są spółgłoskami. Ale przy tym drugim jednak coś się bu > ntuje przy liczeniu „sch” jako trzech. (...) Święta racja! Nie chciałem się wymądrzać za bardzo i postanowiłem kontynuować potoczną terminologię al.1. Faktem jest, że w wyrazie Ehrnstsktsschlager fonemów spółgłoskowych, inaczej segmentów fonologicznych spółgłoskowych, jest znacznie mniej niż liter, grafemów reprezentujących te spółgłoski. I teraz, jeśli zastosujemy międzynarodowy alfabet fonetyczny IPA do ich opisu to: h – nieme rn – nosowy retrofleksyjny fonem ɳ rns – szczelinowy retrofleksyjny fonem ʂ sch – szczelinowy bezdźwięczny fonem ʃ Po analizie wyszło: e ɳ ʂ t s k t s ʃ l a g e r. Tak czy siak dziewięć spółgłosek. A to i tak lepiej niż osiem! Serdeczności Robertus af Upsala Odpowiedz Link
al.1 Re: Ciekawostka 07.02.18, 19:19 menering napisał: > PS Jest odpowiedź na forum Svenska co do Bullerbyn. Ciekawe zagadnienie swoją drogą. Förbövelen ((!)) / Bo selecta ((!)) Tackuję mycką za szczegółowe wyjaśnienia i oświecenie w temacie. Hälsningfors -- Bo selecta Odpowiedz Link
keekees Re: Ciekawostka 02.02.18, 18:05 al.1 napisał: > i zagadka jednocześnie. Jaki język, w swoim języku, ma pięć spółgłosek po kolei > ? A jaki ma sześć?... Odpowiedz Link
al.1 Re: Ciekawostka 03.02.18, 12:15 keekees napisał: > A jaki ma sześć?... Jeżeli nie jedna po drugiej, to mają ich nawet więcej niż sześć. Plattdüütsch - 9 Srpskohrvatski / српскохрватски - 11 -- D Odpowiedz Link