julka571 31.01.07, 18:42 Jak jest poprawnie? Jak będzie w rodzaju żeńskim? Forowiczka? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
pam75 Re: Forumowicz, czy forowicz? 31.01.07, 20:30 Przyrostek -owicz tworzy odrzeczownikowe nazwy osobowe, powstajace przede wszystkim w mówionej , potocznej odmianie języka. Forumowicz należy do takiej grupy nazw jak plażowicz, urlopowicz, kolejkowicz.Forowicz mógłby sie kojarzyć z kimś, komu daje się fory, "forumowicz" jednoznacznie (choć żartobliwie) łączy z forum. Odpowiedz Link
szkola.be Re: Forumowicz, czy forowicz? 08.02.07, 20:11 forumowicz - użytkownik, czytelnik forum... forowicz - ktoś kto ma fory, a może ktoś kto foruje ? Odpowiedz Link
rafal-z-besmart Re: Forumowicz, czy forowicz? 15.02.07, 12:56 A może: forumowicz - użytkownik jednego forum forowicz - użytkownik wielu forów Ten drugi najpewniej zwyczajnie przesadza z udzielaniem się na forach Odpowiedz Link
julka571 Re: Forumowicz, czy forowicz? 15.02.07, 13:22 No to może forumianin, forumianka? )) Odpowiedz Link
deerzet Re: Forumowicz, czy forowicz?-->Forumiak 21.02.07, 23:59 Szanowni forumianie/ forumowicze/ forumiacy* W nazwie można zawrzeć intencję. Mówią, że w parach "cielę/ cielak" czy "dziecię/ dzieciak" kiedyś wyczuwano pogardę i lekceważenie dla tych z końcówką -ak.{ umarlak, zdechlak...} Uważajmy więc na te niuanse, bo się ktoś znów obrazić może. Taki żródłosłów ma też pono nazwa "Polanin/ Polak". Dziś tylko "Wielkopolak" to dla mnie chętny do zaboru Ziemi Lubuskiej do swego województwa; Wszechpolak - wiadomo... PS. {* - niepotrzebne zabić...tfu, tj. skreślić} Odpowiedz Link
deerzet Re: Forumowicz, czy forowicz? 22.02.07, 00:19 Szanowna julka"o (571). Dostojna Forumianko! [Choć Forumiaczka miło mi pachnie filmowymi "Samymi Swoimi"].Rzymianko, Polanko... VIVANT myślący forumowicze(czki)/ forumianie(anki)/ forowicze(czki). Dla mnie te "czkające" końcówki są mało dostojne. Z tej listy "forowicz" - fora do blogA(U). Wymyślmy jakiś neologizm dla czytaczy forów (a co tam, nie bójmy się tej liczby mnogiej)- czyli biernych forumian... Odpowiedz Link
deerzet Re: Forumowicz, czy forowicz? Czytacz/ gadacz 22.02.07, 00:24 Forumianie wszystkich krajów - MYŚLMY! Odpowiedz Link
julka571 Re: Forumowicz, czy forowicz? Czytacz/ gadacz 22.02.07, 00:33 Fopiczy, to on (forum, pisze, czyta). Ona, fopiczka? Paskudnie Odpowiedz Link