deerzet 26.03.08, 10:37 "Parking pełen spalin" miasta.gazeta.pl/opole/1,35086,5054859.html Prof. Miodek sądzi, że formy typu [pełen] na koniec zdania tylko pasują. On spełnion. A. Parking spalin pełen. B. Parking pełny spalin. Jam zamyślon... Moda megalomańska ? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
h_hornblower Ze słownika ćwierćinteligenta.... 26.03.08, 11:11 Jak Wam się podoba słowo "zausterkować"? Przykład: "Hoo, hoo, te jełopy przysłali mi do uwag mapę projektu ustawy i zausterkowałem, prawda". pzdr horny PS. Zastrzegam, że nie chcę wywoływać dyskusji o "wykształciuchu", choć dla mnie, zgodnie z zamierem słowotwórcy, to udany synonim ćwierćinteligenta właśnie. Odpowiedz Link
deerzet Re: CO JEST?!! TO MIAŁ BYĆ NOWY WĄTEK:) N/T 26.03.08, 13:32 Jak się udało przez automat redakcyjny przepchnąć te wersaliki zwane kapslokami w tytule nagłówka zwanego hedlajnem?! Nie dziwota, że potem wylogowanym się bywa... Odpowiedz Link
h_hornblower Re: CO JEST?!! TO MIAŁ BYĆ NOWY WĄTEK:) N/T 26.03.08, 14:37 Jeno mnie ex ante (obacz niepoprawną wymowę [egzante]) wylogowało a w rezultacie przelogowało. Mniejsza o to. Ale "kapsloki" to kapsle po slązacku? horny Odpowiedz Link
h_hornblower Re: pełen / pełny 26.03.08, 11:22 deerzet napisał: > Prof. Miodek sądzi, że formy typu [pełen] na koniec zdania tylko > pasują. Pełen zdziwienia jestem. Zwłaszcza, że minie wylogowuje co chwila, skąd pełen (...) Ci w wątku zrobiłem... > Moda megalomańska > ? "Reguła Miodka". I już Bralczyk wkurzony... Te profesory to się nie lubią... Odpowiedz Link
deerzet Re: pełen / pełny 26.03.08, 13:28 {H_hornblower} na kogo wkurzon jest? Na wirus, na Bralczyka czy na {deerzeta}? * * * Owe profesory są od innych dziedzin, mniemam. Miodousty ma zawsze zdanie na temat pytania językowego - acz w sensie histotyczno-językowym. Brodacz zaś - specjalizuje się w polszczyźnie bieżącej, politykującej nawet. Socjologizuje domyślnie... Mnie bliższa tematyka tego pierwszego. Jak się oni pokłócą - zawsze pogodzi ich prof. Markowski PS. Owe: [...Moda megalomańska ?...] to dedykuję takiemu jednemu up..dliwemu Odpowiedz Link
h_hornblower Re: pełen / pełny 26.03.08, 14:42 deerzet napisał: > {H_hornblower} na kogo wkurzon jest? Gdzieżby tak wkurzon? Sie wsio wali wkoło w fabryce to dre_na_lina człowiekowi normalnie uderza(Der Hercklekot po niemiecku). > Owe profesory są od innych dziedzin, mniemam. > Jak się oni pokłócą - zawsze pogodzi ich prof. Markowski Ale ten to od marketingu chyba jest? horny_z_fabryki Odpowiedz Link
stefan4 Re: pełen / pełny 26.03.08, 15:21 deerzet: > Prof. Miodek sądzi, że formy typu [pełen] na koniec zdania tylko > pasują. > On spełnion. > A. Parking spalin pełen. > B. Parking pełny spalin. ,,Osądzon będzie i jeśli winien jest, wciągnion na palum acutum zostanie'' Odpowiedz Link
kaj.ka Re: pełen / pełny 26.03.08, 17:51 Relikt nie relikt, ale jaki przydatny w wierszowaniu, a i w stylizacji. I to nie tylko w archaizacji. Odpowiedz Link
randybvain Re: pełen / pełny 26.03.08, 19:02 W języku polskim zaginął po tym > wszelki ślad. Nie zaginął. Istnieje fonetycznie w gwarach (które staly sie :gwarami: na skutek propagacji jednego z etnolektow). Odpowiedz Link
stefan4 Re: pełen / pełny 26.03.08, 21:29 stefan4: > W rosyjskim rozróżnienie między formą krótką i długą przymiotników > istnieje również w rodzaju żeńskim i w liczbie mnogiej. W języku > polskim zaginął po tym wszelki ślad. randybvain: > Nie zaginął. Istnieje fonetycznie w gwarach (które staly > sie :gwarami: na skutek propagacji jednego z etnolektow). To ciekawe, czy mógłbyś rozwinąć? To znaczy podać przykłady różniących się form przymiotników krótkich i długich w rodzaju żeńskim lub w liczbie mnogiej w jakiejś polskiej gwarze? Po rosyjsku jest tak: * męski: długa Odpowiedz Link
stefan4 Re: pełen / pełny 26.03.08, 23:15 stefan4: > Po rosyjsku jest tak: > * męski: długa Odpowiedz Link
randybvain Re: pełen / pełny 27.03.08, 18:02 Chodzi mi o wymowę przymiotników żeńskich. Końcowe a różniło się długością - w formie słabej powstało z kontrakcji -aja. Wobec tego inaczej je wymawia się gdzieniegdzie, bardziej jako o. Coś jak staro babo. Odpowiedz Link
stefan4 Re: pełen / pełny 27.03.08, 19:24 randybvain: > Chodzi mi o wymowę przymiotników żeńskich. Końcowe a różniło się > długością - w formie słabej powstało z kontrakcji -aja. Wobec tego > inaczej je wymawia się gdzieniegdzie, bardziej jako o. Coś jak > staro babo. Czyli ,,to je staro baba'' ale ,,ta baba je stara''. Czy tak? Inaczej nie byłoby różnicy... - Stefan www.ipipan.gda.pl/~stefan/oswiadczenie_antylustracyjne.html Odpowiedz Link
randybvain Re: pełen / pełny 28.03.08, 17:28 Chyba tak. Moja koleżanka z Krakowskiego mówi o na końcu przymiotników żeńskich po jest i pochodnych (ale jestem głupio...), więc z -aja byłoby a, a z a - o. Odpowiedz Link
randybvain Re: pełen / pełny 26.03.08, 19:00 Przede wszystkim w tych przykładach znikło wschodnią modą @jest@. A formy silne przymiotników, jak zdrów, pełen, godzien itp, występują w związku z @być@, np. w zwrotach: bądź zdrów, godzien, miłościw. Odpowiedz Link