iulius 29.08.08, 23:41 Ktoś zna etymologię tego terminu? Pochodzi on od wielkopolskiego Wałcza, bezpośrednio od dźwięku ł (jak wyraz "dziakanie" od dź) czy może ma inne źródło? Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
phlora Re: Wałczenie 30.08.08, 12:10 A cóż to jest wałczenie, że się tak delikatnie zapytam? Bo na razie to mi się z bredzeniem kojarzy, wyłącznie za sprawą kolegi iuliusa zresztą. Odpowiedz Link
randybvain Re: Wałczenie 30.08.08, 13:53 Mówienie ł po polsku w przeciwieństwie do takiego dziwnego l, które charakteryzuje różnych zabużan i dawnych aktorów. pl.wikipedia.org/wiki/Wa%C5%82czenie Odpowiedz Link
galeski Re: Wałczenie 25.12.08, 03:13 To jakby inaczej... to jak mówisz dziwne "l" to była dawniej wymowa arystokracji, stąd przetrwało on ba scenie. Ł takim jakim my je wymawiamy pochodzi z warstw niższych. Odpowiedz Link
jacklosi Re: Wałczenie 05.01.09, 12:34 Nie wiem, jak z warstwami, ale ł przedniojęzykowe (tak to chyba się nazywa) było kiedyś wymową poprawną i powszechną. W Polsce zmieniło się w u niezgłoskotwórcze, w Czechach i pozostałych zachodnio- i południowosłowiańskich (nie wiem jak w bułgarskim i macedońskim) w normalne l. Zostało we wschodniosłowiańskich. A propos: w portugalskim też chyba funkcjonuje twarde "l", które (przynajmniej w Brazylii) wymawiają wyraźnie jak u niezgłoskotwórcze (Braził). Odpowiedz Link