Dodaj do ulubionych

Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungle?

21.06.13, 12:00
Ostatnio na forum sporo głosów pochwalnych dla Easywalkera, obejrzałam filmik producenta ja youtube i kurczę fajny ten wózek, ma wszystko to co Urban i wielki plus za składanie na pół, jeździmy teraz Swiftem, wiadomo mały rośnie i nie jestem pewna czy jeszcze tą zimę przejeździmy. Urban jest naturalnym następcą Swifta, ale ta jego "nieskładalność" jest upierdliwa, bo jednak dosyć często wózek wozimy autem, a w tej chwili już Swift zajmuje pół bagażnika włażąc prawie na styk smile
Czy Easywalker Sky ma zbliżone właściwości jezdne i prowadzenie do MB? Jak z jakością wykonania i materiałów smile
Może któraś z dziewczyn miała oba wózki i może się wypowiedzieć w temacie>?
Obserwuj wątek
    • afroddytta Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 21.06.13, 13:47
      Ja mam świeżutkie fotki porównawcze Sky i UJ, moja koleżanka kupiła niedawno, bo własnie ciężko było znaleźć używanego MB i były droższe.
      Ogólnie byłam nim na spacerze po lesie itd. i trochę mogę powiedzieć (poza tym od jesieni jeżdzę EW duo z obecnie 2 i prawie 4latkiem), poza oczywistymi plusam typu składanie, regulowana i większa amortyzacja (tutaj to raczej porównuję z EW duo, którym się poruszam na co dzień i jest na prawdę miękki), duży kosz, ale gorzej dostępny plus spora kieszeń na oparciu. Co do podbijania to aż takie leciutkie jak w UJ to nie jest ale ogólnie myślę ok, szczególnie podczas jazdy, trudniej jeśli się stoi. Prowadzi się b. dobrze, skręca itd. Przedłużony daszek fajny i długi, choć koleżanka mówi, że słońce przez niego świeci.
      Ja uważam, że wózek na prawdę fajny, wygodny i praktyczny i mający na prawdę fajną amortyzację.
      Może dam radę to dziś wrzucę fotki smile (ogólnie miałam wątek porównawczy założyć, ale jakoś się nie mogę zebrać)
      Jak masz jakieś konkretne pytania to pisz smile
      • sztucznamrowka Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 21.06.13, 18:30
        afroddytta - a ja do Ciebie trochę z inną sprawą wink Czy dobrze Ci się prowadzi wózki z brzuszkiem? Bo ja czytałam, że często mamy będąc w ciąży z kolejnym dzieckiem rezygnują z prowadzenia wózka....Nie wiem czy ja ewentualnie też bym musiała... i mały by tylko na nóżkach musiał śmigać??? uncertain
        • koala0405 Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 21.06.13, 20:54
          Ja w lipcu rodzę i cały czas prowadzę wózek MB Swift z moim 3-latkiem.
          Nawet fajnie się prowadzi /mogę się podpierać gdy jestem zmęczona/ bo gdy próbowałam prowadzić mutsy transporter to było ciężko , oj ciężko
        • calineczka793 Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 21.06.13, 21:00
          Mrówko, a dlaczego rezygnują? J w ciąży z Młodziakiem nie zrezygnowałam - miałam wtedy na stanie Swifta i Elite - oba prowadziło i podbijało z moim Starszakiem baardzo dobrze, pomimo brzucha pokaźnych rozmiarówsmile
          • afroddytta Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 21.06.13, 21:12
            Ja bym powiedziała że część matek w ogóle rezygnuje ze spacerów z dzieckiem, sama mam kilka koleżanek które po prostu tego nie robią.
            W zeszłym roku jak byliśmy na wakacjach w kilka rodzin i sporo dzieciaków generalnie w wieku moich tzn. 1-5 l, to sporo zwiedzaliśmy, spacerowaliśmy i (nawet koleżanki zauważyły) że moje dzieci nie marudziły, młodsza dwójka w wózkach, starszak przysiadał na UJ i ogólnie dzień jak co dzień, natomiast dzieci znajomych nie przyzwyczajone do spacerów po kilku minutach w wózkach i na piechotę marudzenie, jęczenie i ogólnie masakra-po co idziemy/długo jeszcze itd. Wszystko zależy od przyzwyczajeń.
        • afroddytta Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 21.06.13, 21:03
          Cóż pewnie wiele zależy od wózka wink i ogólnie od mamy. Ja statystycznie dużo chodziłam z brzuchem, bo mam dość gęsto dzieci, ale też słabo znosiłam ciąże (choć z każdą następną o wiele lepiej), więc często spacery odpadały. Ogólnie to nie problem, pytanie tylko gdzie i ile się chodzi i jaki jest starszak. Mój najstarszy sypiał w wózku jak byłam w 2. ciąży i sporo spacerowaliśmy, potem w 3. ciąży jeżdziłam Speedim z roczniakiem w spacerówce i starszym 4latekiem na dostawce i dawaliśmy radę. Teraz jak zaszłam w ciążę to właśnie przesadziłam chłopaków do EW i powiem szczerze że praktycznie w zimie rzadko spacerowaliśmy, bo się fatalnie czułam, ale potem wychodziłam z nimi, a jak samochodem gdzieś podjeżdżamy to mamy CM. Powiem tak, że ja mam wózki które bez problemu się prowadzi jedną ręką i są raczej z tych większych i ogólnie brzuch nie przeszkadza, ale fakt, że najwygodniej się prowadzi właśnie jedną ręką, bo jakoś wtedy się nie trzeba jakby nieco schylać. Na wyjeżdzie weekendowym usypiałam właśnie chłopaków 2latka i 4 latka w moim UJ i pożyczonym EW sky i ponieważ było nowe otoczenie to trochę musiałam z nimi pospacerować, więc zdecydowanie wygodniej prowadząc jedną ręką. Poza tym ogólnie ja tam zawsze wolę wziąć wózek (nawet jakby dzieciak miał iść obok) niż potem się z nim siłować jak się zbuntuje czy opadnie z sił, szczególnie w ciąży, poza tym wtedy nic nie trzeba taszczyć ze sobą, bo wszystko w wózku jedzie. No a jak się ma jeszcze 2 czy 3 dzieciaków to trudno takie maluchy ogarnąć np. przechodząc przez ulicę, bo rąk brakuje smile
    • mama1dawidka Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 21.06.13, 21:41
      easywalkera ciezej sie podbija
      i ciut gozej sie nim jedzie
      ma za to super kieszen w siedzisku
      sklada sie do miejszych roozmiarow
      i siedzisko nie wisi az tak jak w uj
      i nie powdija sie na siedzisko material
      spiworek z easywalkera lepszy od uj bo ma paski z napami i spiworek si eni zsowa
      z uj sa tylko przypiete spiworki pasami
      jak masz szeroki bagaznik bralabym uj
      jak mniejszy to easywalkera
      smile
      a i easywalker ma regulacje oparcia na zamki a uj na paski
      w easywalkerze starszym dzieciom tz rodzenstwo wygodniej jest usiasc na podnozku
      a i easy ma kosz odpinany na zamek ze jak dziecko spi idzie z niego wyciagac
      • djulliet Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 21.06.13, 22:51
        afroddytta jakbyś mogła wkleić fotki to byłoby super smile A jak z jakością materiałów, tapicerki, masz używanego Duo z tego co pamiętam? Czy tapicerka nie wyblakła, nie ma przetarć? Wszystkie mechanizmy w stelażu w porządku>? W MB strasznie irytuje mnie to blaknięcie czerni na słońcu, w wózku z tej półki cenowej nie powinno to mieć miejsca IMO.
        mama1dawidka A jak oceniasz amortyzację, jest miękki? Ten patent z rozpinanym koszem bardzo pomysłowy, generalnie mają kilka ciekawych rozwiązań przyjaznych mamom. A jak sprawdza się to oparcie na suwak? Bardzo denerwujące czy chodzi gładko?
        Czy on ma przy rozłożonym oparciu przewiew czy jest jak w MB? Wydaje mi się że na filmiku była taka zasłonka z tyłu jak w Baby Joggerach, jak to wygląda w praktyce?
        • mama1dawidka Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 22.06.13, 09:43
          w easywalkerze idzie
          Regulowac amortyzacje
          Dokrecajac lub odkrecajac oczywiscie nie do konca sprezyny
          Easywalkery zadko blakna
          W sumie urbany tez zalezy na jakie roczniki sie patrzy wink
          I jak ktos dba
          No na all jest jedna aukcja czarnego uj
          On nie jest az taki stary a caly rudy od slonca
          Ale to mysle kwestia uzywania go lub mogl stac calyczas na sloncu
          Choc osobiscie nawyblaknietego easywalkera jeszcze nie natrafilam a na uj co chwile jakis ma slady sloneczne
          Ja przez jakis czas zanim kupilam maca mialam rasywalkera za wzgledu wlasnie na te skladanie
          I to ze mlody czasami sobie tam podsiadal
          A gondolki to easy ma maaga gruby materacyk
          Ale w uj za to jest zaczepiona ta fondolka wyzej
          Ja lubialam swojego easy smile
          Ale uj tez sie lubie od czasu do czasu przejechac smile musialabys sobie porownac
          Bo uj sie serio ciut lepiej jezdzi
          Bo w sumie chyba uj jezdI z wszystkich najlzej?
          Ale easywalker tez fajnie jedzie i co najwazniejsE w kego przypadku sie sklada do mniejszych rozmiarow na szerokosc

• djulliet Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 22.06.13, 10:17
            Na moim Swifcie widać ślady po słońcu na budce ale wózek taki już kupiłam, na razie się to nie pogłębia ale na lato mam daszek z Kiddopotamus.
            Gondola w Easywalkerze ma wg producenta 80cm, w MB tylko 75cm zewnątrz a 71 w środku, różnica duża. Ta z Easywalkera wydaje się fajniejsza bo w zestawie i moskitiera i osłona na deszcz. Myślisz że Easywalker będzie komfortowy dla noworodka, czy jednak daleko mu do amortyzacji wózków typu Emmaljunga?
            A jak to rozkładanie oparcia na suwaki jak oceniasz? smile
            • mama1dawidka Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 22.06.13, 10:38
              Nie no emma to calkiem inny stwor
              Nawet z mima wygrala smile
              Moja mloda malo spala w wozku w spacerowce
              Wiec pare razy mialam okazje klasc ja
              Mi sie akurat ta opcja podobala
              I w sumie po wstaniu tylko zasowac zamki trEba bylo a w uj jeszcze trzeba material na siedzisku poprawic
              Serio warto porownac te dwa wozki
              Amortyzacje napewno easy ma lepsza od uj
              Ja polecam organiziery z easy
              Ja mojego do dzisiaj woze co prawda na quadzie
              Ale woze big_grin jest bardzo fajny
              Noi spiworki jak wspomnialam lepiej sie easy trzymaja ale to przez te paseczki co sie do gory siedziska przypina
              I daszej ten uv jest wiekszy niz w uj
              (Ten bialy)
              A w uj znowu idzie przesoeac go jak sie o z tylu odepnie
              Jak masz mozliwosc obejrzenia na zywo polecam
              Noi z tym miejscem po zlozeniu sprawdz jak to w bagazniku bedzie wygladalo
              A gondole z easy idzie zlozyc na plasko
              A z uj nie bo jest metalowa konstrukcja
              smile

• afroddytta Re: Easywalker Sky alternatywa dla MB Urban Jungl 22.06.13, 11:36
          Mój duo chyba 2010 i generalnie był używany przez bliźniaki chyba standardowo czyli bez nadmiernej troski, a wózek moim zdaniem wygląda b. dobrze, tzn. tapicerka dopiero przy przyjrzeniu widać że trochę pojaśniała, widać to np. przy zasłonkach na daszku, że jest mała różnica kolorów, jakieś drobne zmechacenia, ale to na tym łączniku między siedziskami. Trudno mi porównywać z UJ, bo mój MB to niby też 2010 ale wersja Urban Elite więc mam inny materiał, tego standardowego nie znam z bliska. Technicznie wszystko jest ideale, działa na 100%. Ja w duo mam ustawioną amortyzację tak, że jest dużo bardziej miękki niż UJ czy Speedi, na prawdę ją czuć.
          Co do oparcia na suwak byłam dość sceptycznie nastawiona, bo dziwne i nienormalne, ale w użyciu okazało się b. wygodne, nie wiem czy nawet nie wolę tego niż w UJ, bo przynajmniej jest jasna sytuacja suwak w góre lub w dół, a nie suwanie i dopasowywanie prawa-lewa. Tu są po 2 suwaki (czyli 2 pozycje) plus poziom plus dodatkowe takie klamry (podobnie jak w BJ) do zrobienia pionu. My praktycznie tych klamer nie używamy, podstawowa pozycja to oba suwaki zapięte i jest ok. W MB oparcie jest zszyte na sztywno z tyłem, w EW jest odpinane (na napy, więc przy upałach można zdjąć) i ogólnie tak jest więcej miejsca, nawet jak dziecko leży do końca to nie ma tego materiału na głowie.
          A co do suwaków w koszu to fajne rozwiązanie, ja go jeszcze nie mam, ale też w duo kosz jest nieco inny, choć przy rozłożonym siedzisku na maxa, te suwaki niewiele dają, dostęp do kosza dość trudny, szczególnie aby wyciągać duże rzeczy, a sam kosz na prawdę b. pojemny, wolałabym taki niż w UJ.
          Postaram się dziś wrzucić fotki, Sky fotografowany jest czarny więc nie wiem jak będzie wszystko widać, ale jakby co to mogę dorzucić fotki mojego czerwonego siedziska, wtedy będzie lepiej widać.
      • monika_kas do mama1dawidka :) 07.08.13, 22:14
        napisałam na gazetowego smile))
    • afroddytta Porównanie MB UJ -EW Sky - zdjęcia 22.06.13, 13:14
      Wklejam fotki porównawcze smile

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/rnEUagBbbtRF9KZL0B.jpg

Koła są identyczne, rozstaw też praktycznie taki sam, wypinanie kół proste i szybkie, hamulec obsługiwany prawie identycznie (w EW duo jest nieco inaczej zrobiony hamulec).

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/PCxcitOwjVVKEtIJ0B.jpg

W UJ jest rączka wyprofilowana, w EW rączka z pianką prosta i trochę niżej, tak że ja jako niska musiałam mieć podniesioną w górę. W EW do regulacji nie ma przycisków tylko jakby takie zameczki po bokach (trzeba odblokować, ustawić i zablokować).

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/YcL5VLudsZa4au4CGB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/vsNnzG8Z49bbttFPgB.jpg

Jeśli miałabym się czepiać to mi w czerwonym EW duo denerwuje ten podnóżek z materiału (tam gdzie napis) tzn. brudzi się od butów, ten z metali w UJ praktyczniejszy (choć mój syn lubi w niego walić butami, co znowu denerwujące jest wink)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/6mC4z9kh5hJZ1Sj29B.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/B5jFxMIduyH9JsAZyB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/fQhpIZWlUxkqARPUbB.jpg

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/FSNaE4Fr9DZyEJw0lB.jpg

Złożone wózki-przyznam szczerze, że nie chciało mi się opróżniać kosza w EW do końca i też wózek na zdjęciach nie jest do końca ściśnięty po złożeniu, na pusto będzie bardziej płaski.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/auL6QaDZHJl4Hy8fBB.jpg

Kosz i suwaki - nie wiem czy coś widać na tym zdjęciu, ale siedzisko jest bardzo nisko i jak jest rozłożone na płasko to z tyłu praktycznie nie ma dostępu do kosza.

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/HdKcFlyAFJPhRiY8EB.jpg
      • martuska1982 Re: Porównanie MB UJ -EW Sky - zdjęcia 22.06.13, 13:22
        bardzo podobne wózki, róznice w detalach w sumie. smile
        Fajne porównanie. Kosz przy rozłożonym oparciu w ew chyba trudniej dostępny, w uj lepszy?
        Po złożeniu za to zdecydowanie ew lepszy. tongue_out
        • afroddytta Re: Porównanie MB UJ -EW Sky - zdjęcia 22.06.13, 13:39
          Generalnie inne mamy niezorientowane wózkowo to myślały, ze te wózki są takie same smile

Ja jakoś nie lubię kosza w UJ tzn. fajne są te kieszonki z tyłu, fajny na jakieś ułożenie niewielu rzeczy (kocyk, butelka wody, tak na wycieczkę), ale dla mnie na normalne zakupy mało wygodny bo płytki, trzeba zakupy poukładać aby nic nie powylatywało, nie da się tak po prostu wrzucić i jednak mam wrażenie, że do kosza w City Mini więcej mogę wpakować i nie muszę układać po prostu dorzucam i nic nie wypada.
          Chyba przy tej czarnej tapicerce nie bardzo widać, że na oparciu w EW jest wielka kieszeń, zapinana na górze, na tej kieszeni jest jeszcze kieszonka na suwak (np. na portfel) i wewnątrz czyli na oparciu mała kieszonka siatkowa. Bardzo wygodna rzecz.
          Tutaj zdjęcia mojego EW (widać bardzo głęboki kosz)

https://fotoforum.gazeta.pl/photo/0/dg/be/ev00/CVLqax3aUbAEvbQrEB.jpg
          • kkitka Re: Porównanie MB UJ -EW Sky - zdjęcia 22.06.13, 21:13
            A ja właśnie uwielbiam kosz na zakupy w UJ, no nie miałam easywalkera, ale w porównaniu z bjcm jest mega pojemny. Ostatnio zapakowałam: kobiałkę truskawek, kapustę, pieluchy z biedrony, 2 butle mleka, wiaderko do piaskownicy i masę innych drobiazgów i super się wszystko mieści, nic nie wypad. I dostęp ekstra, tego brakowało mi w nipperze, bo wózek mam na codzienne spacery i zakupy.
          • djulliet Re: Porównanie MB UJ -EW Sky - zdjęcia 23.06.13, 21:57
            afroddyttaSuper porównanie smile Wielgaśne dziękuję smile Naprawdę na zdjęciach bardzo fajnie się EW prezentuje, myślałam że to "brzydal" przy MB, ale poza tą metalową częścią nad przednim kołem - w MB jakoś zgrabniej to rozwiązali wink wózek podoba mi się bardzo. Taka rasowa terenówka jak MB smile Świetne te systemy schowków i kieszeni, fajna budka ,kosz też wydaje się ogromniasty (teraz w Swifcie też wydaje mi się płytki i nisko osadzony- czasem zahaczam o krawężnik)
            Czy pałąk w EW jest niżej niż w MB? Jest wygodny dla dziecka?
            • afroddytta Re: Porównanie MB UJ -EW Sky - zdjęcia 23.06.13, 22:14
              Ja w tym Sky mojego 2latka usypiałam/wiozłam 2 razy i pałąk był ok, w duo też chłopaki mają wygodnie ten pałąk, więc może w porównaniu z UJ wydaje się inny i niewygodny, ale w całości z wózkiem mi pasował i 9mies. użytkownikowi Sky tez pasuje.
              Ja w zimie na nartach to musiałam kosz z UJ wypiąć bo nie mogłam jeżdzić, ze speedim nie było takiego problemu.
              Właścicielka Sky jest bardzo zadowolona z zakupu (juz nawet przeżywała, jak to jej koleżanka sobie zestaw Tako za 1500 zł 'wypasiony' kupiła wink), ale po cichu trochę jej designu MB brakuje.
              • maja1406 Re: Porównanie MB UJ -EW Sky - zdjęcia 25.06.13, 11:34
                a czy EW Sky też ma tak odchylone oparcie jak UJ? Chodzi mi o pozycję maksymalnie siedzącą
                • afroddytta Re: Porównanie MB UJ -EW Sky - zdjęcia 25.06.13, 12:31
                  Moim zdaniem po zapięciu dodatkowych klamerek o których pisałam (czyli oprócz suwaków) pozycja jest bardziej pionowa niż w UJ, ale ja akurat z tej opcji rzadko korzystam bo moim zdaniem średnio wygodnie dla dziecka, zapięcie obydwu suwaków u mnie wystarcza.
                  • kasjopeja84 Re: Porównanie MB UJ -EW Sky - zdjęcia 25.06.13, 12:42
                    Afroddytta czy w UJ masz usztywniane siedzisko (to pod pupą)?
                    • afroddytta Re: Porównanie MB UJ -EW Sky - zdjęcia 25.06.13, 12:47
                      Hmm, muszę obejrzeć dokładnie, ale teraz u mnie leżakowanie, wydaje mi się, że tam deski nie ma ale jest bardzo grube i napięte, nic nie wisi i nie ma dołka (w CM taki jakby dołek się robi). Spojrzę na to wieczorem i porównam.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka