Dodaj do ulubionych

karma urinary

29.11.11, 19:53
Mam dwa koty, przy czym Filemon ma powtarzające się kłopoty z pęcherzem i musi jeść karmę urinary. Ponieważ daję karmę urinary dwom kotom, bo nie mam jak rozdzielić wychodzi bardzo drogo - do tej pory jedzą royal canin urinary. Bardzo proszę doradźcie jaką karmę kupić żeby była trochę tańsza?
Obserwuj wątek
    • mitta Re: karma urinary 29.11.11, 20:10
      Co do karmy, nie doradzę. Czytałam natomiast wiele razy, aby nie podawać zdrowym kotom karmy urologicznej, która zakwasza mocz i może być przyczyną szczawianów w moczu, co jest gorsze niż struwity. Tu artykuł:
      www.zwierzakowo.pl/artykul/choroby-pecherza-moczowego-kotow-cz-2.html
    • dfae325 Re: karma urinary 29.11.11, 20:22
      Zamiast karmy urinary można Filemonowi podawać zakwaszacz moczu, a karmić je normalnie.
    • garraretka Re: karma urinary 29.11.11, 23:47
      Pewnie się powtórzę ale trudno.

NIE PODAWAJ w ogóle karmy typu 'urinary'. Zamiast tego - kup porządną karmę bezzbożową. Jeśli podajesz suche - dolewaj do niego wody (do mokrego również - do konsystencji 'zupowej') a zakwaszaj mocz na przykład uropetem (chociaż ja podaję debelizynę - w przypadku mojego kota lepiej działa).
      Kryształy w moczu powstają gdy mocz jest mocno skoncentrowany - czyli gdy kot mało pije. A pije mało jeśli jest na suchej karmie. Zachęcaj go do picia większej ilości wody przez dodawanie jej do każdego posiłku. Kot będzie więcej sikał a tym samym mocz będzie rozcieńczony a pęcherz często 'czyszczony'. Problem kryształów zniknie. Przetestowane.
      • r.kruger Re: karma urinary 30.11.11, 09:53
        U nas nie wyszła próba zrezygnowania z karmy urinary, ale u nas to też problem wybrednej kotki która mokrej karmy za bardzo nie lubi.
        Ja mieszam karmę hill's albo royala z tanim Purina Cat Chow Special Care Urinary Tract Health.
        Stosunek 3do1.
        • dfae325 Re: karma urinary 30.11.11, 20:18
          Ale zdajesz sobie sprawę, że hills i royal canin to badziew?
          • duchess85 Re: karma urinary 30.11.11, 20:23
            Być może RC to badziew, ale jest to jedyna metoda żywienia, po której moje futro nie ma problemów z kryształami/krwią w moczu/bólem. Co do żywienia kotów innym pokarmem, nie widzę problemu. Mam 3 koty, był taki czas, że jedna jadła urinary, druga normalną karmę, a trzecia juniora. Każda dostawała michę gdzie indziej, a ja pilnowałam, żeby się nie wymieniały. Po pewnym czasie skumały, że tak ma być i nadal ich pilnowałam, ale już nie było problemu smile
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka