Dodaj do ulubionych

anorektyczka

18.02.12, 15:41
Brakuje mi juz sil na moje kocie, czuje jakbym glowa w mur walila. Jako male jadla wszystko co dostala, glownie karma mokra, bez cukrow, lepszej marki, zamawiana, po sterylce zjadlaby wolu z kopytami, a najlepiej ze dwa i trzeba bylo pilnowac, choc kocie ryja darlo tak ze uszy odpadaly. Przeszlo i zaczely sie fochy, najpierw foch na jeden smak karmy, potem na drugi, trzeci, proba zmiany karmy na inna, pojadla i od nowa, najpierw ze bedzie jadla kazdy smak za wyjatkiem wolowiny, potem ze tylko wolowine, potem nic, wiec kolejna zmiana karmy. Wyrzucam hurtowe ilosci karmy i jest mi przykro, czuje sie zniechecona i wkurza mnie to kocie. Nakladam z rana bo stoi pod lodowka i drze mordke, podstawie pod nos, powacha z daleka, jak podpasuje to idzie i zje, czesciej nie pasuje wiec odwraca sie i wychodzi, nie zbliza sie do miski dopoki nie wywale i nie naloze kolejnej porcji, zasada ta sama, z daleka powacha jak podpasuje to idzie i zje jak nie pasuje to odwraca sie i czeka na wieczor, na kolejne podejscie. Jeden dzien, trzy rozne smaki, zdarza sie ze i firmy, zaden nie pasuje, nastepnego moze cos z tych trzech smakow podpasuje rano, ale nie oznacza to ze ten sam bedzie pasowal wieczorem, czy jutro. Dzis juz trzeci dzien jak nie je, nie pasuje jej zaden z 7 smakow ktore dostala, ja juz nie mam pomyslu. W chwili obecnej kupuje wszystkie mozliwe karmy ktore mi wpadna w rece z nadzieja ze ktorys jej podpasuje, ale na razie nic.
Vet twierdzi ze jest zdrowa, ma poltorej roku, wazy ok 2700, niby nie jest zaglodzona, ale moglaby wazyc ciut wiecej wg veta.
Obserwuj wątek
    • salimis Re: anorektyczka 18.02.12, 18:49
      A próbowałaś z suchą ?
      Nasza Misia z mokrej karmy preferuje jedynie sosik lub galaretkę,reszty nie tknie.Natomiast uwielbia suchą . Chociaż i tu potrafi wybrzydzać.Był czas że miałam trzy różne paczki suchego otwarte a jej nadal nie pasowało.
      Dzisiaj smakuje a jutro jest bleee.
      A może twoja kociczka preferowała by wątróbkę,pierś kurczaka lub coś w tym stylu.
    • mysiulek08 Re: anorektyczka 18.02.12, 19:04
      Mam taka agentke, ktora nie tknie nic poza sucha Technical, Nutriense i z wielka laska RC lajt (a to najlatwiej dostepne sad
      Absolutnie nic poza tym. Zadnych mokrych, zadnych wolowin, kurczakow, watrobek, tunczykow itp. Padnie przy misce a nie ruszy.
      Wazy okolo 5-5,5 kg, ma 4 lata.

Sprobuj, jak pisze Salimis z sucha, aromatyczna.

I bron boze nie wyrzucaj karmy! Rozejrzyj sie, mzoe masz blisko schronisko, jakas karmicielke, skontaktuj sie z fundacja na Twoim terenie, tozem i daj im to co Twoja kicia ma w glebokim powazaniu. Skad jestes?
      • schiraz Re: anorektyczka 18.02.12, 19:13
        Nie wyrzucaj karmy! Zawieź do najbliższego schroniska lub zorientuj się w gminie kto dokarmia koty i ta osoba na pewno chętnie podjedzie po karmę. Jeden z moich kotów tak ma: nic surowego, nic gotowanego, z gotowych saszetek zlizuje sosik lub galaretkę a reszta jest be. Powoli uczę go jeść surową wołowinę - bardzo drobniutko kroję i zostawiam w misce na 5 - 10 minut, jak nie zje to do lodówki i kolejna próba wieczorem. Nauczył się już jeść surową wołowinę i pierś z kurczaka. Bardzo ładnie pachnie Josera Culinesse (rybką pachnie) i Taste of the Wild rybny, pewnie jest więcej karm, które ładnie pachną, ale to już Ci Zakątkowicze jeszcze poradzą. Moje koty uwielbiają śmietankę, poza tym nie ma dla nich przysmaków. Myślę, że powinnaś spróbować z surowym mięsem, ale to tylko moje przypuszczenie.
        • lianis Re: anorektyczka 19.02.12, 13:27
          4 dzien niejedzenia dzis sad
          brak mi juz inwencji, chodzi kolo tej miski drze sie jak wyciagam kolejna saszetke, wacha i odchodzi, z surowizna probowalismy, ale nawet nie popatrzyla, ryb nie je wcale, zadna karma o smaku ryby czy z ryba nie wchodzi w gre, czasami sie zastanawiam czy moj kot na pewno jest kotem skoro ryb nie jada.
          Czy kocie moze jesc tylko i wylacznie sucha? bo ja nie widze zeby ona wogole pila, napelniam jej miseczke i wylewam, napelniam i wylewam, nigdy nie widzialam zeby choc do niej podeszla, wiec mam obawy ze nie bedzie miala dostarczanej odpowiedniej ilosci wody i nerki jej siada, ale moze sie nie znam i myle
          • lauralay Re: anorektyczka 19.02.12, 14:04
            Radziłam już kiedyś w innym wątku - spróbuj popodawać jej Calopet. To pasta zawierająca niezbędne składniki pokarmowe, a równocześnie pobudzająca apetyt. Jest ponoć smaczna (nie próbowałam wink ), więc większość kotów je ją z ochotą. Większość, bo mojemu Kuzco musiałam podawać na siłę. Naprawdę działa.

Więcej na temat specyfiku TUTAJ
          • mysiulek08 Re: anorektyczka 19.02.12, 14:05
            Niedobrze, ze je smile Moze ja cos w pyszczku boli? Co na to niejedzenie wet?

Nasza Kicia jada wylacznie suche i zdrowa jak kon smile ale pije.

Miseczke z woda masz obok miski z zarelkiem? Jesli tak to przestaw w inne miejsce, kociambry nie lubia wodopoju obok jadalni smile
            A najlepiej postaw kilka misek w roznych miejscach, pokaz kici gdzie stoja, pochlup palcem w misce i maznij jej po nosku. Powinna zalapac smile Moze fontanna sie jej spodoba? Kicia uwielbia pic wode z prysznica, musi byc biezaca i z duzej miski w kuchni.
            • mysiulek08 eratta, 19.02.12, 14:10
              kalwiatura mi glupieje od jakiegos czasu

Niedobrze, ze nie je sad mialo byc, no!
              • jottka Re: eratta, 19.02.12, 14:31
                jeżeli nie je nic, to do weta, choćby na telefon, i niech myśli, od tego jest - może faktycznie kotu coś dolega, może fizycznie (jak to z jamą ustną), może psychicznie (koty też stres potrafi wykończyć). ona nie może nie jeść, bo sobie wątrobę rozwali na dzień dobry.

poza tym zapytaj, czy można spróbować jej dać rc gastro intestinal - to jest zasadniczo karma dla kotów z zatruciami pokarmowymi albo po chorobach, z trudnościami w przyswajaniu pokarmu, dla zagłodzonych też. fryski są sporo mniejsze niż w normalnych karmach, łatwiej się zjada, a poza tym pachnie bardzo intensywnie, na niejadki to działa. o właśnie, spróbuj może mięsa polanego ciepłym rosołem, koty często na zapach reagują.
                • noirdesir2 Re: eratta, 19.02.12, 15:08
                  może jej się kulki włosowe zrobiły w brzuszku i dlatego nie je. Ja w tym tygodniu pierwszy raz zauważyłam przy sprzątaniu kuwety, że to co miało być kupką wcale nią nie jest, a kicia wydaliła z siebie kilka mocno zbitych kłębków sierści. I apetyt jej wrócił, a właśnie ostatnio tak miała, że rano zjadła tylko trochę surowego mięsa, podziubała w dzień suchego i wieczorem nie chciała nic z puszek czy saszetek i też wyrzucaliśmy (ale wyrzucaliśmy właśnie pod balkon, gdzie czekał na to jedzonko osiedlowy burasek).
                • salimis Re: eratta, 19.02.12, 15:11
                  Nie ma co zwlekać,epiej żeby obejrzał ją wet,to nienormalne aby kot tak sobie przestał jeść.Może coś z dziąsełkami,ząbkami.Gdybać możemy,równie dobrze mogą być inne przyczyny.
    • princesswhitewolf Re: anorektyczka 19.02.12, 18:06
      lianis a jakiej rasy jest two kotek? tudziez jesli mieszaniec to pod co najbardziej podchodzi?

Widzisz jak opisujesz ja to ona brzmi jak moja Sapphire. Sapphire jest BirmanxRagdoll i to samo!!!! Ciagle rozdaje jedzenie znajomym bo ta mala to nic jej nie smakuje. Istna modelka- chudzielec. Weterynarz mowi ze zdrowa. Podejrzewam ze podoba jej sie Percy, rudy kocur z sasiedztwa i dla niego chce byc zgrabniutka.

Nic nie chce jesc. ja ja musze pilnowac i zachecac jak moge.
      Tez wydalam znajomym masy jedzenia.
      • lianis Re: anorektyczka 19.02.12, 19:00
        ona rasowo nie powinna miec takich problemow, bo jej rasa rubensowskie ksztalty posiadac powinna smile
        jest brytyjka
    • lianis sucha karma 19.02.12, 19:05
      smierdzi toto niemozliwie, przynajmniej w porownaniu z mokra, ktora czuc jakas glaretka miesna co najwyzej, ale chyba podzialalo i mieszam teraz paskudzie, troche smierdzielstwa z saszetkami, je az miska blyszczy na koniec...
      Teraz pytanie moje ktora sucha karma jest najlepsza dla kota pod katem wartosci odzywczych i skladu, na razie idzie iams, bo pierwsza z brzegu dostepna byla. Bedzie to ok, czy skonczyc i wymienic na inna?
      • katia.seitz Re: sucha karma 19.02.12, 22:06
        Jeśli kocica je suchą, a gardzi tylko mokrą, to nie martwiłabym się. Jeden z kotów moich rodziców ma tak samo - mokrego nie tknie, żywi się tylko suchym i to w skromnych ilościach. Ma się dobrze.
        Co do składu - polecam Orijen, jest to karma bezzbożowa.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka