Dodaj do ulubionych

Kot z ADHD

06.03.12, 10:38
Juz kilka razy pisalam strasznie dlugie watki ale w trakcie cos mi przeszkadzalo i watki ginely bezpowrotnie. Wrrr.
No to zmadrzalam i pisze najpierw w WordPadzie smile
O kocie z ADHD mialo byc smile
Nasza mlodsza kotka Plamka trafila do nas z DT. Bylo to zastraszone i strasznie nieufne kocie, drapiace dotkliwie. Po 9 miesiacach kotka pieknie wyrosla i ewidentnie widac, ze cos z nia jest nie tak. No nie wiem ja tylko porownuje ja ze starsza kotka.
Plamka nie pozwala wziac sie na kolana. Nie potrafi , nie umie byc glaskana. Widac, ze chcialaby ale biega w kolko, bodluje (glowkuje wink), szuka reki, ktora ja glaszcze a korzysta z okolicznych szafek, scian aby sie ocierac. Jak juz zaczynam ja glaskac musze to robic intensywnie i mocno, nie lubi pieszczo delikatnych. Przy tym intensywnym glaskaniu tak sie nakreca, ze biegnie do starszej kotki i wtula sie w nia a ta ja lize, mruczy do niej. A potem zaczynaja sie bic bo mloda probuje starsza ssac. Bija sie krotko az starsza kotka ucieka i ja zostawia. I ewidentnie widac, ze jej unika, chowa sie przed nia i toleruje bo musi. Chyba zafundowalismy jej stres i dlatego od pojawienia sie Plamiki drapie nam sciany sad

Plamka jest bardzo szybka, bardzo! Skoczna i wszedzie jej pelno. Nie przytula sie, nie przychodzi na wolanie tylko idzie wtedy gdy starsza przygiega i tez ociera sie o starsza tak mocno, ze czasami ja przewraca.
Od dwoch dni robi cos nowego. Wchodzi na fotel na oparcie gdy poczuje , ze jem jej ulubiony boczek i zaczyna ocieranie sie o moje ramiona, glowe, wlosy i mruczy przy tym!!!! Ona do tej pory nie mruczala. Jak chce ja poglaskac - ucieka.

Pogodzilam sie, ze nie bedzie to kot nakolankowy wink ale niepokoi mnie to jej bycie w ciaglym ruchu i szukanie bodzcow dotykowych. Kotka jest wykastrowana.
Macie taakie na stanie? Jak mozna jej pomoc?
Obserwuj wątek
    • pi.asia Re: Kot z ADHD 06.03.12, 18:46
      Arim, Twoja Plamka to jak moja Fraszka na początku. Wzięta na ręce wyrywała się z rozpaczliwym wrzaskiem. Ludzkie kolana w ogóle jej nie interesowały. Pogłaskać - tyle o ile, raczej pomiętosić i pougniatać, zapominając o słowie "delikatność". Bitwy z Duszką (zaczynające się lizaniem uszu i głowy). Bieganina po mieszkaniu połączona z odbijaniem się od ścian.

Obecnie kota ma 5 lat. Robi się coraz większy przytulak i miziak. Potrafi sama wejść na moje kolana, a w nocy czasem śpi na kocyku, a czasem ładuje mi się pod kołdrę i wtyka w moją dłoń mordkę i wszystkie cztery łapki.

Twoja Plamka jest teraz taką szalejącą nastolatką, z wiekiem nabierze stateczności wink
      • arim28 Re: Kot z ADHD 06.03.12, 20:58
        Tez mam wrazenie, ze jej hormony buzuja ale wykastrowana jest.
        Mowisz, ze bede miala taka "statecznosc" jak Fraszka?
        Dzieki za nadzieje.
        • wladziac Re: Kot z ADHD 06.03.12, 21:27
          mam szóstkę i każdy kot jest inny,mam takiego wariatka kocurka z ADHD ale ma trochę inne objawy a złośnik z niego jest niezły i jak coś jest nie po jego myśli to potrafi tak dziabnąć niespodziewanie jak dziki kot [raz ugryzł mnie w nos a drugi rozwalił wargę],ma już sześć lat i nic nie jest lepiej,inne koty też nie są święte i np nie lubią głaskania albo dotykania brzucha albo łapek i tak mogę wymieniać po kolei,tylko że ja mam do czynienia z kotami "od zawsze" i przeróżne egzemplarze w życiu miałam i nic mnie nie dziwi w końcu koty to drapieżniki i mają część genów z dzikich przodków,udomowienie kota nie gwarantuje że kot będzie posłusznym pieszczoszkiem,sterylizacja nie zmienia charakteru kota
          • arim28 Re: Kot z ADHD 07.03.12, 08:40
            Wierze, ze kazdy kot jest inny. Jako dziecko i nastolatka wychowywalam sie z kotami tylko, ze trafialam zawsze na te bardziej udomowione wink
            Pomiedzy tnaszymi dwoma kotami przepasc jest ogromna.
            Starsza jest jak czlonek rodziny. Gdy corce jest smutno, placze ona przybiega, kladzie sie jej na kolana i gada z nia, pociesza tak dlugo az corka zaczyna sie smiac. I wlasnie tej starszej kotki troche mi szkoda bo ona zawsze sie chowa przed mlodsza sad Myslalam, ze uda mi sie troche zmienic Plamke to i starsza odzyje.
            Poczekamy, poobserwujemy wink
            • pi.asia Re: Kot z ADHD 07.03.12, 17:52
              Szuka kontaktu z Tobą lubi dotyk, mruczy i barankuje - czyli kot będzie miziasty. Ma za sobą ciężkie przejścia, jeszcze nie do końca z nich wyrosła, ale rokowania są optymistyczne smile
              No i - zachowując swoją odrębność - trochę na pewno przejmie od starszej domowniczki. Piszesz że kicia ze schroniska. A moja Fraszka była zdjęta z drzewa na osiedlu, dziecko ulicy. Na początku człowiek w ogóle nie był jej potrzebny. A teraz jest przytulak. Pisałam o tym w wątku forum.gazeta.pl/forum/w,10264,133294552,,Fraszce_sie_zmienia_charakter.html?v=2

Kilku innych forumowiczów tez ma takie doświadczenia wink
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka