Dodaj do ulubionych

urinary s/o

23.01.13, 23:26
mój 2 letni kocur ma nawracające problemy z układem moczowym. Nie ma widocznych na usg kamieni, ale po badaniu moczu wet stwierdziła, że drobne kryształki ranią mu układ moczowy ( stąd objawy typu krew w moczu, częste posikiwanie itp) zaleciła urinary, którego początkowo nie podawałam ze względu na cenę. Jednak po trzecim nawrocie zdecydowałam się przejśćna tą karmę. Niestety nie uchroniło to kota przed następnym krwiomoczem, jakieś 2 miesiące po zmianie karmy znowu jest na antybiotyku. Wet stwierdziła, że to dlatego, że oprócz urinary dostawał czsem jogurt, twarożek, jajko czyli jego przysmaki. Mam karmić wyłącznie urinary. Mam wątpliwości co do tej teorii dlatego to piszę. Czy karmienie urinary faktycznie ma sens? Jak inaczej można pomóc kotu z nawracającym krwiomoczem? Dodam że pilnuję go żeby dużo pił ( wolno mu nawet pić z kuchennego zlewu, bo tam skubany pije najchętniej)
Obserwuj wątek
    • maryshaa Re: urinary s/o 23.01.13, 23:39
      Może pasty zakwaszające mocz? Miałam taką w tubce, pewnie ktoś na forum będzie widział o co chodzi. Albo np. ja kiedyś Nesce dawałam żurawinę... rozcinałam tabletkę (taka kapsułka "ludzka" z żurawiną, kurczę nie pamiętam nazwy) i mazałam po łapce... potem już sama lizała z palca. Bo wet mi kazał zakwaszać... też nie miała piasku czy kamieni, tylko w sikach wyszło że może mieć problem i zapobiegawczo dawałam żurawinę. Przeszło i obyło się bez chorób. I potem już było w wynikach ok.
      • iza.74 Re: urinary s/o 24.01.13, 09:07
        bo rozumiem, że ta karma nie ma jakiś cudownych właściwości " odkamieniowujących" tylko po prostu zakwasza mocz. Dostałam kiedyś od weta takie saszetki żółte, urinowet chyba. To też miało zakwaszać. To może to będę dawać.
    • iza.74 Re: urinary s/o 24.01.13, 09:18
      no oczywiście spóźniony refleks, dopiero teraz wpadłam na pomysł żeby tę karmę "zgooglować" i już wiem, że to nie tylko zwykły zakwaszacz. Z opisu wynika, że ma dużo różnych właściwości.
      • ajaksiowa Re: urinary s/o 24.01.13, 13:41
        Na ,,weterynarii,,był identyczny wątek,poszukaj.
      • mysiulek08 Re: urinary s/o 24.01.13, 14:36
        Iza,

W watku ponziej Lampka ma do sprzedania mokra karmedla nerkowcow. Odeszly jej dwa koty wlasnie nerkowe sad

forum.gazeta.pl/forum/w,10264,142016749,142016749,Glupio_ale_.html
        Jakby to nie zabrzmialo ma doswiadczenie w takich schorzeniach:

• aankaa Re: urinary s/o 24.01.13, 15:15
          lampka ma inny typ karmy. Tu powinien wypowiedzieć się wet czy można je zamienić
          • mitta Re: urinary s/o 24.01.13, 19:33
            Wejdź na forum weterynaria, akurat czytałam tam dwa wątki na ten temat, karma RC urologiczna raczej nie ma dobrych opinii
            tutaj
            i tu
    • iza.74 Re: urinary s/o 24.01.13, 21:28
      przeczytałam - załamać się można, teraz widzę, że nie ma oczywistego rozwiązania sad
    • kkjp Re: urinary s/o 24.01.13, 23:36
      KONIECZNIE RTG!!oja Sisi tak cierpiala bo miala ogromnego ostrego jak brzytwa kamienia ktorego usg nie wykazywalo (bylam 2razy przy badaniu). Dopiero zdjecie rtg pokazalo ten okaz . Kosztuje niewiwle ale bardzo moze pomoc. Podawanie tej karmy w przypadku kamienia w pecherzu przyspozy cierpien. Zeby nie bylo usg bylo robine w dwoch roznych gabinetach w dwoch roznych miastach i nic niena o- ale jak mowi nasz lekarz- sa kamienie ktorych ana usg nie widac.
      • iza.74 Re: urinary s/o 25.01.13, 00:20
        i trzeba było operować?
        • jottka Re: urinary s/o 25.01.13, 11:37
          iza, karma urinary polega na tym, że ma obniżoną zawartość minerałów i trochę białka, żeby kotu się nowe kamienie nie tworzyły, pasty czy proszki zakwaszające mocz podaje się dodatkowo, jak wet zaleci. czy będziesz używała rc czy hillsa, eukanuby czy troveta to wsio ryba, chodzi o to, żeby kot miał jedzenie "odmineralnione".

typowe kocie schorzenia dróg moczowych - póki nie dojdzie do zatkania kamieniami, kiedy już tylko chirurg pomoże - leczy się dietą, nie farmakologią (no chyba że coś się dzieje dodatkowego i wet zapisze). z osobistych doświadczeń na mojej kocicy zaświadczam, że działa (była na rc urinary + urinovecie, bo miała piasek w drogach moczowych i zaczynała trochę siusiać z krwią, po pół roku "katowania" kociątka dietą przeszło).

ale najlepiej to ty się skontaktuj z wetem, któremu ufasz, wypytaj dokładnie, o co chodzi z twoim kotem i jak najlepiej mu pomóc, bo porady forumowe noname dobre są tak ogólnie, ale nie poszczególnie, nikt twojego kota na oczy nie widział, a stawianie diagnoz na telefon rzecz niepoważna.
        • kkjp Re: urinary s/o 25.01.13, 16:32
          Tak konieczna byla operacja. Kamien ostry jak brzytwa ranil jej pecherz a do tego byl tak wielki ze zatykal ujscie. W marcu operacja i od tego miesiaca karma urinary. Niestety w sierpniu po zrobieniu wynikow okazalo sie ze ma niewydolnosc nerek. Przed operacja wyniki miala w normie mimo kamienia olbrzyma. Caly czas mam watpliwosci czy ta karma nie zalatwila jej nerek. Ja zalecalabym pedem zrobic rtg.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka