15.05.19, 10:20
Jakie ryby jedzą Wasze koty (jeśli jedzą) ?
Moja Lolcia uwielbia, ale tylko tilapię. Naczytałam się na temat szkodliwości tej ryby i próbowałam coś zmienić. Do dorsza nawet nie podeszła, soli zje odrobinkę i bez takiego entuzjazmu jaki wykazuje przy tilapii. Może coś podpowiecie ?
Obserwuj wątek
    • lisek.chytrusek Re: Ryby... 15.05.19, 11:07
      Goliat nie ruszy żadnej ryby, bo nie i koniec.
      A reszta dostaje taką, jaką kupimy dla siebie (sola, dorsz, łosoś, sandacz, mintaj, halibut) i zjada wszystko.
      Chyba nie pomogłam wink
    • basia_2804 Re: Ryby... 15.05.19, 14:32
      witaj w klubie, moje też tylko tilapia, żadne tam dorsze, sole czy inne mintaje, tilapia ma być ... a że trudno u mnie kupić więc nie jedzą ...
      • wiesia.and.company Re: Ryby... 15.05.19, 16:21
        Moje nie chcą żadnej. Natomiast puszkowa Cosma Original (łosoś i tuńczyk) jest chętnie ciamkana przez wszystkie, poza Leosią. I tak jak u Liska.Chytruska - upieczonego łososia Natalka uskubie z przyjemnością. Reszta gardzi rybą. Na dobrą sprawę, jeśli kot chce urozmaicić sobie dietę, to dlaczego nie? Koty mają swoje preferencje, tak jak ludzie - skoro wybrała tilapię... wink Koty chętnie wyjadają wędkarzom jakieś rybki, zwłaszcza wrzucone do miski z wodą i pływające swobodnie (czyli zanęta na następny dzień dla ryb drapieżnych). Tu gra rolę chyba instynkt łowiecki kotów, ucapienie rybki pazurem, wyciągnięcie z wody i pożarcie łupu. Jedzą ryby słodkowodne. Bo dlaczego nie? Na co dzień nie jedzą, to tylko taka przekąska. A jakie jest zainteresowanie rybkami w akwarium: polowanie!!! smile Niech sobie je, codziennie jednak nie...
        • barba50 Re: Ryby... 15.05.19, 16:39
          wiesia.and.company napisała:

A jakie jest zainteresowanie rybkami w akwarium: polowanie!!! smile

A w oczku wodnym! I nie jest to zainteresowanie platoniczne. W sezonie kilka (na szczęście tylko kilka smile ) pada łupem kotów. No trudno - taka naturalna selekcja...
    • aankaa Re: Ryby... 15.05.19, 20:32
      moje gałgany - polędwica z dorsza, ostatnio (akurat była promocja w biedrze) krewetki, od biedy jakieś złomki (sklepowisko, mrożonki na wagę, wybieram najmniejsze okruchy wink ) różnych
      żadne nie spojrzy w stronę tuńczyka (na puszkowego "łowiłam" Mieszka prawie 2 godziny do transportera), nawet stek olały

generalnie świeżyzny (ryby, mięso, podroby) zjedzą (każde) ok. łyżki od zupy i tyle
      ostatnim hitem jest serek kozi
      kupiłam jajka przepiórcze i zastanawiam się czy posmakowałoby im żółtko
      • zulka01 Re: Ryby... 15.05.19, 20:53
        O krewetkach nie pomyślałam, bo sama nie jadam. Dzięki za podpowiedź, jutro kupię i podam smakoszce tilapii smile
        • aankaa Re: Ryby... 17.05.19, 11:55
          też nie jem, ale dla nich się poświęcam i kupuję wink
          • zulka01 Re: Ryby... 17.05.19, 21:12
            Kupiłam i w pierwszej chwili wzbudziły ogromne zainteresowanie ( takie odgłosy jak przy tilapii), ale po pokrojeniu i podaniu zostały tylko obwąchane i ... olane.
            Natomiast z wielką chęcią zjadła je suczka - Mania.
    • muraszka1 Re: Ryby... 16.05.19, 04:36
      Mój wiekowy kot Filip chyba przerzuca się na to,co ja jem. Cokolwiek jem muszę mu dać powąchać .Otworzyłam szproty w pomidorach,musiałam mu oddać. Zjadł i się oblizał. Teraz zamykam się w kuchni by coś zjeść wink
      • barba50 Re: Ryby... 16.05.19, 16:39
        Karaś stracił życie....

https://dl.dropboxusercontent.com/s/ausm0me17s89wgo/2019-05-16%2016.30.38m.jpg?dl=0

Ale nie nie. Tym razem nie koty. Prawdopodobnie ptak i to spory. Naturalna selekcja wink
        Usmażyć?
      • babcia47 Re: Ryby... 16.05.19, 19:51
        tez tak mam w przypadku starej Koty, awanturuje się o wszystko co ja jem, Nauczona przez małżona jedzenia wszystkiego nie wybrzydza ale szaraki tj Pusiol i Maleńtas tylko tuńczyka w sosie własnym i obrywki wędzonego łososia lub pstrąga, ale też przez ząbki, zresztą dostają rzadko. W saszetkach i suchej karmie ryby im nie przeszkadzają
        • wiesia.and.company Re: Ryby... 16.05.19, 23:19
          Ależ nas te koty przećwiczą wink Karaś dorodny, ale ze względu na nadszczknięcie (a nuż w dziobie jakieś pasożyty ptasie były) jednak bym zakopała pod jakąś różą. Szczątki organiczne wpływają na obfity rozwój roślin. smile Wiem, bo kiedyś w jedno miejsce wylewałam z miski wodę po myciu naczyń Ludwikiem. Ludwik ponoć ma podlegać biodegradacji. I zapewne tak jest, bo trawa i krzewy tam się rozpleniły najbujniej. Ta woda po zmyciu brudnych naczyń była zapewne bogata w różne użyźniacze (czyli szczątki organiczne). Czyli niech tam sobie korzonki zdegradują karasia. Będzie nawet po śmierci użyteczny, tak jak był ładny wink
          • mysiulek08 Re: Ryby... 17.05.19, 04:08
            Cos w tym jest smile
            Naa starych smieciach z uwagi na malo wydolne szambo (my to sie mamy z lokalna kanalizacja tongue_out) odplyw pralki i zmywarki byl podlaczony wezem ogrodowym i wyprowadzony 'na pole', w rejon gdzie sie z rzadka chodzilo, Ladny rowek wykopany, czasami przekopany. Jakie bujna roslinnosc tam rosla, dookola suche nedzne szczatki a tam buchalo zielonoscia smile Do zmywarki i pralki od dawna uzywam srokow ekobio.

A co ryb, to przy sprawianiu jak ktorys do kuchni sie zaplatal to dostal surowe okrawki, najbardziej smakowala reineta (taka smaczna lokalna ryba). Po obrobce termicznej to juz nie bylo jedzenie. Teraz sa z dala od kuchni i jak zaniose skrawki na talerzu to juz nie jest to. Tunczyka z puszki nie lubia, Bursztyn ma raczej uraz do makreli tongue_out a Kicia.Yoda czasami polize olej ze szprotek ale to bardziej na zasadzie 'pokaz co masz'
    • zaba_300 Re: Ryby... 17.05.19, 19:44
      Kilka dni temu kupiłam - sobie - wędzoną makrelę. Nigdy nie widziałam tak nakręconych kotów! Mało mi z pyska nie wyżarły, wszystkie trzy. Nie chciałam im dawać, bo wędzone i w ogóle, ale trochę musiałam smile
      Za to surowe to średnio jedzą.
    • miriam_73 Re: Ryby... 22.05.19, 15:51
      Tuńczyk w naturalnej zalewie z puszki. Żadnej innej ryby do pyska nie biorą.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka