mamuska_samuska 23.09.05, 21:47 Czesc wszystkim ...... mam malutkie pytanko: po czym poznac, ze kot ma pchly? Moje sie drapia, ale slyszalam, ze to wcale nie musi byc spowodowane pchlami. Nie udalo mi sie nic tam u nich znalesc. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
marta_i_koty Re: pchly u kotow 23.09.05, 22:03 Cześć Poznaje, że moje koty maja nieproszonych gości po czarnych malusieńkich okruszkach, które z nich spadają, szczególnie widac to na jasnej powierzchni, jak posciel (hehe...), umywalka czy jasny koc... A poza tym drapia sie nerwowo i bardziej zawzieceie niż zwykle... Jeśli Twoje koty nie wychodzą, to mała szansa, że złapią pchły... Moje wedrowniczki noszą obroże przeciwpchelne, a dwa maluchy domowe (jeszcze) traktuję Frolinem raz na jakis czas... Odpowiedz Link
boykotka Re: pchly u kotow 24.09.05, 08:38 mamuska_samuska napisała: > Czesc wszystkim ...... mam malutkie pytanko: po czym poznac, ze kot ma pchly? Jak Twój kotek będzie miał pchły poznasz to od razu ) bo pchełki przejdą na Ciebie ) Kocie pchły są inne niż psie i chetniej przechodzą na człowieka Mój kotek się drapie bo ma łupież. Zastanawiam się co z tym fantem zrobić. Jak na razie wystawiam go jak najczęściej na balkon, by łyknął jak najwięcej słońca. Odpowiedz Link
ela.kowalik Re: pchly u kotow 24.09.05, 08:54 Zapchlony zwierzak ma w futrze odchody pcheł, takie czarne kropeczki przypominające ziarnka maku, tylko drobniejsze. Musisz bardzo dokładnie przejrzeć sierść, najlepiej przy użyciu bardzo gęstego grzebienia (są w kioskach takie małe, gęste plastikowe grzebyczki - idealne do tego celu). Tak postępuje moja "zakocona" koleżanka Odpowiedz Link
marta_i_koty Boykotko.... 24.09.05, 12:13 Na koci łupież najlepszy jest olej z pestek winogron (bez smaku i zapchu) dodawany do kociej karmy (wiem, bo wypróbowałam)... Zwykle łupiez wynika z niedoboru NNKT, wiec olej pomoże...Poza tym sierść po takiej kuracji robi sie naprawde śliczna...))) Odpowiedz Link
boykotka Re: Boykotko.... 24.09.05, 17:43 Cały dowcip polega na tym, że mój kot je przygotowywane przeze mnie jedzenie do którego dolewam olej z pestek winogron Odpowiedz Link
mamuska_samuska Re: Boykotko.... 24.09.05, 21:32 Dzieki wam .... poogladalam, poczesala, poprzygladalam ... i wyglada, ze to nie pchly ... Co do jedzenia roznych rzeczy ... Noi kiedys dorwal sie do mojego kubka z sokiem marchewkowym ..... i wypil! Odpowiedz Link
mamuska_samuska Re: Boykotko.... 24.09.05, 21:35 Ale olej kupie i im dam ...... zaszkodzic nie zaszkodzi, a moze pomoze Odpowiedz Link