Dodaj do ulubionych

Proszę o pomoc

10.10.05, 10:09
Mam cztery "dorosłe" koty. Są wykastrowane, nie wychodzą z domu nigdy.
Ostatnio mój status materialny bardzo się pogorszył; myślałam, że moje
kłopoty skończą się szybciej, ale tak się nie dzieje. Na poprawę sytuacji
będę pracowała jeszcze kilka, może nawet kilkanaście miesięcy.
Myślałam o tym, aby te koty komuś dać, ale nie potrafię tego zrobić. Jednak
to są żywe stworzenia przecież, one się przyzwyczaiły do tego miejsca, są
domownikami.
Mam prośbę: pomóżcie mi w utrzymaniu moich kotów. Chodzi o drobne kwoty,
które przeznaczę na jedzenie dla nich i żwir.
Mieszkam w Krakowie.
Nie podaję tutaj swoich danych, jeśli ktoś zdecyduje się mi pomóc proszę o
maila.
Z góry bardzo dziękuję i przepraszam, jeśli ktoś poczuł się tym postem
zażenowany.
Zdecydowałam się go umieścić na tym forum, bo jestem zdesperowana.
Obserwuj wątek
    • lidia1001 Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 11:51
      Napisz coś więcej o swojej sytuacji. Nie, zebym nie wierzyła Twoim słowom, ale
      wiesz, jak jest. A może lepiej byłoby Ci posyłac kupine jedzenie dla kiciuchów?
      • extrasuper Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 13:39
        lidia1001 napisała:
        > Napisz coś więcej o swojej sytuacji. Nie, zebym nie wierzyła Twoim słowom,
        ale wiesz, jak jest. A może lepiej byłoby Ci posyłac kupine jedzenie dla
        kiciuchów?

Dzięki za zainteresowanie.
        Oczywiście rozumiem Twoją postawę.
        Pozwól, że odpiszę Ci w mailu.
        Jest mi trudno pisać o swoich problemach publicznie.
        • lidia1001 Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 14:29
          Jasne, rozumiem, ale wiesz, ze może więcej osób przyłączyłoby sie do akcji.
          Oczywiście nie chodzi mi o to, żebyś opisywała swoją historię, bo moze to być
          kłopotliwe dla Ciebie, ale może napisz coś więcej o kotach, w której części
          mieszkasz (jestem co prawda z Bydgoszczy), coś co da podstawy do pomocy-
          przepraszam za brak zaufania.
          • extrasuper Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 16:06
            Właśnie Twój brak zaufania rozumiem, bo wciąż się słyszy o zbiórkach na różne
            szczytne cele, a potem dowiadujemy się, że ktoś sobie te pieniądze
            przywłaszczył.
            O swojej sytuacji mogę tu napisać tyle: straciłam pracę i aby się utrzymać na
            powierzchni sprzedałam sporo rzeczy, nawet bardzo wartościowych pamiątek, mam
            też trochę długów, które spłacę, bo od listopada mam już wreszcie zatrudnienie,
            jednak spłata tych długów potrwa.
            Mieszkam w Nowej Hucie, w okolicach Placu Centralnego.
            Najstarszy kot ma 10 lat, najmłodszy 6.
            Tylko jeden chce jeść konserwy (ten zresztą je wszystko, ale ma to dość przykre
            następstwa żołądkowo-jelitowe). Od miesięcy karmię moje koty nerkami
            wieprzowymi, bo są najtańsze. Kupuję je w pobliskim sklepie, cena kilograma
            wynosi 4,65. Miesięcznie kupuję około 15 kg.
            Na żwir wydaję około 60 zł miesięcznie (żwir Benek, na miesiąc idą mniej więcej
            4 worki żwiru, który jest pakowany po 10 kilo, paczka kosztuje 15,50).
            Witamin ani innego jedzenia nie dostają moje koty już od dawna, ale nic złego
            im się nie dzieje z tego powodu.
            Nie wiem, co jeszcze mogłabym napisać.
            • wrexham Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 17:05
              ja sobie mysle tak: podaj numer konta, teraz bankowosc elektroniczna -
              przelew nic nie kosztuje, mozna przelac i 5 zlotych - to nie jest duzo - ale
              troche nas tutaj jest przeciez, a potem koniecznie zamiesc zdjecia; pozdrawiam
              • extrasuper Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 18:10
                wrexham napisała:

> ja sobie mysle tak: podaj numer konta, teraz bankowosc elektroniczna -
                > przelew nic nie kosztuje, mozna przelac i 5 zlotych - to nie jest duzo - ale
                > troche nas tutaj jest przeciez, a potem koniecznie zamiesc zdjecia; pozdrawiam

Dzięki za odzewsmile
                Nie mam konta w żadnym banku elektronicznym, weszłam w ten wątek:

forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=526&w=17621613

i nie wiem, co wybrać (naprawdę nie jestem ofermąsmile
                Zdjęcia prześlę, oczywiście, poproszę kolegę, który ma skaner i mi w tym pomoże.
                Ale proszę o trochę czasu.
                Pozdrawiam
                • extrasuper Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 18:34
                  Już wiem wszystko, moja koleżanka ma konto w Inteligo, jutro będę mogła podać
                  nr konta
                • wrexham Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 19:40
                  nie musisz miec konta w banku elektronicznym; mialam na mysli, ze ci ktorzy
                  maja dostep do kompa i netu moga zrobic przelew za darmoche, tez majac konto w
                  konwencjonalnym banku (np. pko sa itp) co daje mozliwoec wplacania nawet
                  mniejszych kwot, bo jak masz bulic 4 zl za przelew to ci sie nie bedzie
                  oplacalo przeslac po prostu nic mniejszego, a tak to calosc idzie dla ciebie
                  bez prowizji; pozdrawiam
            • mafilka Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 17:57
              Ja przepraszam, rozumiem, ze moze się nie przelewać, bo mam zbliżoną sytuację,
              ale... mój Kot sika w żwirek za 5 zł z Tessco, w ramach oszczędności...
              Oczywiście pomogę.
              • extrasuper Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 18:13
                mafilka napisała:
                > Ja przepraszam, rozumiem, ze moze się nie przelewać, bo mam zbliżoną
                sytuację,
                > ale... mój Kot sika w żwirek za 5 zł z Tessco, w ramach oszczędności...
                > Oczywiście pomogę.

Dziękismile
                Nie myśl, że wydziwiam, ale ode mnie do Tesco jest kawał drogi, za bilety
                zapłacę tyle, ile kosztuje żwir.
                • lidia1001 Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 19:26
                  Nie jest źle-jest odzew. Ty nie musisz mieć konta internetowego.( A tak na
                  marginesie, to ja mam Inteligo i jestem zadowolona- przelewy robię kiedy chcę,
                  wchodzę w każdej chwili, za przelewy nic nie płacę, transakcje są zabezpieczane
                  kodami)
                  Prześlij numer konta na maila gazetowego.
                  pozdrawiam
                • mafilka Re: Proszę o pomoc 10.10.05, 19:42
                  > Dziękismile
                  > Nie myśl, że wydziwiam, ale ode mnie do Tesco jest kawał drogi, za bilety
                  > zapłacę tyle, ile kosztuje żwir.

Nie ma sprawy smile Myślę, że przesadzasz, ale nie o to chodzi. Podaj konto,
                  proszę, albo adres, to Ci wyślę żwirek na przykład.
    • lidia1001 Re: Proszę o pomoc 11.10.05, 19:22
      Hej, czekam na numer konta, a tu nic.
      • mafilka Re: Proszę o pomoc 11.10.05, 20:08
        Może ja mam spiskową teorie dziejów, ale wydaje mi się Lidziu, ze nic z tego
        nie będzie sad
    • wrexham Re: Proszę o pomoc 12.10.05, 12:53
      nie rozumiem tej ciszy; co sie stalo?
    • groha Re: Proszę o pomoc 12.10.05, 13:33
      No cóż, takie sytuacje, jak utrata pracy i nagłe znalezienie się pod kreską, są
      teraz na porządku dziennym, niestety. Potrafię sobie to wyobrazić i samej skóra
      mi cierpnie ze strachu. Nie wiem, jak jest w Krakowie, ale u nas istnieje silna
      grupa wsparcia, działająca w ramach TPZ, ale tak naprawdę - opierająca się na
      kilku silnych indywidualnościach, które nie pozwolą zginąć nikomu, kto zwróci
      się o pomoc dla kotów. Te niesamowite kobiety mają wprawę i doświadczenie w
      szukaniu sponsorów, a co najważniejsze - jako przedstawicielki organizacji, są
      jednak bardziej wiarygodne, niż osoba anonimowa. Jak widać, dobrych dusz
      nigdzie nie brakuje, czego dowodem jest to forum, ale zawsze warto szukać
      kontaktów z jakąś fundacją, towarzystwem lub inną organizacją, naprawdę. Bo tam
      istnieje wspaniała możliwość wzajemnej pomocy, czyli najpierw oni pomogą naszym
      kotom, potem my komuś innemu i tak się to kręci. Dla dobra kotów. Bo człowiek,
      gdy tylko zechce, to zawsze sobie jakoś poradzi, a koty bez jego pomocy - nie.
    • extrasuper Re: Proszę o pomoc 12.10.05, 21:58
      Nie wchodziłam do sieci przez te dwa dni, bo Rudek (ten z chorym brzuchem)
      zachorował i już go nie ma. Mam już tylko trzy koty. Wczoraj cały dzień
      próbowałam go ratować, nie udało się. Dziś czułam (i nadal się czuję) podle.
      Ten kot był wyjątkowy, znalazłam go na śmietniku, nigdy nie "żądał" niczego,
      tak jak pozostałe, był taki delikatny i wdzięczny za wszystko, za
      każdy "głask". Strasznie pusto bez niego w domu.
      Muszę się jednak pozbierać. Nic już przecież nie zrobię dla Rudka.
      Myślałam o propozycji wrexam. Nie zrobię tego: nie podam tego konta na forum.
      To byłaby jednak jakaś forma szantażu moralnego, bo przecież nie każdy może
      chcieć wpłacić, a jak zobaczy ten numer konta, to może się źle poczuć, tak, jak
      to bywa na ulicy, kiedy zbieracz podchodzi z puszką i podtyka ją pod nos.
      Osobiście nie lubię takich sytuacji.
      Wysyłam więc numer do wrexam i lidii1001 oraz do tej osoby, która już przyłała
      mi maila. Dziękuję Wam bardzo.
      • groha Re: Proszę o pomoc 12.10.05, 23:05
        Właśnie usiłuję wysłać do Ciebie maila, ale mi serwer odrzuca. Widocznie znowu
        gazeta wariuje. Będę próbować aż do skutku, może w końcu się uda. Chyba, że
        masz inne konto, nie gazetowe? Jeśli chcesz, to proszę - prześlij na moje
        groha@gazeta.pl, ok? Pozdrawiamsmile
      • wrexham Re: Proszę o pomoc 12.10.05, 23:37
        ok, dostalam numer konta, mam nadzieje, ze to nie bedzie naduzycie jesli podam
        go kazdemu kto do mnie napisze - w ten sposob nie bedzie szantazu moralnego i
        moze wiecej sie uzbiera bo od trzech osob to szalenstwa nie bedzie...
        pozdrawiam
      • lidia1001 Re: Proszę o pomoc 13.10.05, 09:21
        Strasznie mi przykro z powodu Rudkasad(
      • lidia1001 Re: Proszę o pomoc 13.10.05, 09:21
        Strasznie mi przykro z powodu Rudkasad(
        • extrasuper Re: Proszę o pomoc 13.10.05, 14:03
          Dzięki Lidko.
          Wszystkich tych, którzy odpowiedzieli na moją prośbę przepraszam za
          nieporozumienia mailowe. Już "to" wyprostowałam.
          Wieczorem będę miała więcej czasu, aby napisać więcej.
          Pozdrawiam serdecznie.
    • extrasuper Re: Proszę o pomoc 20.10.05, 18:13
      Bardzo serdecznie dziękuję za reakcjęsmile
      Te osoby, z którymi mam kontakt mailowy, wiedzą, że dostałam zlecenie i tylko
      dlatego nie piszę na razie na forum; naprawdę nie mam czasu.
      Muszę jednak Wam się przyznać do czegoś: moje koty już tak dawno nie jadły nic
      smacznego, że za zarobioną forsę kupiłam im wreszcie ryby, za którymi
      przepadają. Za pieniądze otrzymane od Was kupiłam paczkę żwiru i 10 kilo nerek.
      Pozdrawiam Was w imieniu Kocura, Kota i Kotki.
      Na forum wejdę ponownie kiedy tylko złapię trochę więcej wolnego czasu.
      Jeszcze raz dziekuję za wszystko, chyba najbardziej za ciepło bijące z Waszych
      listów.
      Pozdrawiam
      • groha Re: Proszę o pomoc 21.10.05, 00:51
        Och, jak dobrze, że się odezwałaśsmile Wciąż trzymam palce, żeby Ci się ścieżki
        wyprostowały i Twoim kotom było też lepiej. Pozdrawiam najcieplej, jak umiemsmile
        • wrexham Re: Proszę o pomoc 21.10.05, 21:42
          no to extrasuper smile))), ze jest juz lepiej; ja tez sie ciesze; dzieki za maila -
          czekam na nastepne i sciskam w pasie smile))
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka