Dodaj do ulubionych

friskies puriny tez na NIE?

16.01.06, 18:57
wszyscy pisza, wet tez twierdzi, ze whiskas i kitekat kategorycznie nie. a co
z friskiesem puriny? czy tez jest tak szkodliwy dla kota jak wyzej wymienione
przeze mnie karmy? dal wyjasnienia nie kupowalam jeszcze zadnej z nich wiec
nawet nie orientuje sie, czy friskies puriny jest w podobnej cenie do
whiskasa/kitekata czy moze drozszy/tanszy. moze cos powiedziec na temat tej
karmy? czy tez powinnam sie jej wystrzegac i bron boze nie kupowac kotu?
pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • snape82 Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 19:29
      Witam!!!
      Ja od 7 lat karmię kota Whiskasem, Kitekatem i Gourmetem na zmianę - jakoś nie
      widze aby jej to szkodziło. Wręcz przeciwnie, za każdym razem wet zachwyca się
      nad stanem jej futra, oczu i ogólnie całego wyglądu.

Friskiesa moja nie rusza bo tam za duzo warzyw jak dla niej smile))

PZdr
    • joisana Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 20:28
      Bzdury gadają, głównie dlatego, że firmy produkujące karmy, typu Eukanuba czy
      royal płacą im działkę za to, że je zalecają i sprzedają w lecznicach. Moja
      poprzednia kotka jadła wyłącznie whiskas czy kiteketa i nigdy nie chorowała,
      sierść miała błyszczącą jak po brylantynie wink, zdrowe oczka bez śladu ropki i
      prawidłowe regularne stolce. Moja kumpela jest przedstawicielem ww firm i
      twierdzi, że na opakowaniach piszą bzdury o składzie, a zawartość jest taka
      sama jak tańszych karm. Że niby 40% mięsa-hahaha, owszem 40% mięsa i 60% innego
      białka pochodzenia zwierzęcego, ale to tylko składowa 4% białka całkowitego,
      reszta to inne składniki, a w 80 % woda. Tyle, że whiskas pisze o 4% białka
      wogóle, a royal, o częściach składowych przypadających na to białko, średnia
      wychodzi im ta sama. Dobry weterynarz powie Ci, że kot jest skrajnym drapieżcą
      i powinien jeść wyłącznie surowe czerwone mięso z małym dodatkiem podrobów
      (wątroba, nerki, płucka). Wtedy bedzie najzdrowszy. Inna teoria głosi, że
      konieczne są dodatkowo warzywa i nabiał. A prawda jest taka, że wszystko zależy
      od właściwości osobniczych organizmu, jak kot ma skłonności do jakiejśc
      konkretnej choroby to i tak zachoruje, odpowiednia dieta, może pomóc, ale nie
      ma pewności, że zapobiegnie. Trzeba karmiąc kota obserwować jak na jedzenie
      reaguje. Jeśli mu służy, olać reklamy i kierować się zdrowym rozsądkiem.
      • po.prostu.ona Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 21:05
        Ja pytałam mojego weta o whiskas. Dodam, że regularnie kupuję u niego hillsa i
        RC smile No i powiedział mi, że jak kocurro zje od czasu do czasu "łyskacza" - to
        nic mu nie będzie. I że można karmić rozmaitymi karmami, byle nie było tak, że
        po dłuższym czasie żywienia jedną - nagle zmienia się na inną. Bo taka zmiana
        może "zaowocować" biegunką.
        A o RC czytałam ostatnio bardzo niepochlebne opinie - chyba przestanę karmić
        nim kocia!
        • pluszowa Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 21:33
          no to teraz ja juz sama nie wiem co jest dobre a co zle dla mojego kota suspicious w
          sumie to i tak najczesciej wcina mieso surowe lub gotowane bo takie lubi
          najbardziej. i wez tu czlowieku badz madry i wybierz dobra karme dla kotka smile
          pozdrawiam
          • misia007 Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 21:47
            Ja sie zdaje na koty, jak im coś smakuje to dostają.Często zmieniam im karmy bo
            szybko sie nudzą.
          • ninka71 Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 21:49
            bzdury wypisują a dane mi było przekonać się na przykładzie własnego kociaka , kupowałam tylko najlepsz Royal Canin , Puriny i takie tam ,a kociak jak miał sr....ę tak miał, w końcu któregoś dnia ,jako że jedzenie się skończyło a Biedronka pod nosem, popełniłam straszną zbrodnię i kupiłam żarcie z Biedronki-i skończyły się rozwolnienia i inne sensacje, kot wygląda więcej niz pięknie, je z apetytem ,a o róznicy cenowej nie wspomnę, i pozostali koci domownicy też nie narzekają
            • joisana Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 22:00
              >popełniłam straszną zbrodnię i kupiłam żarcie z Biedronki
              Piękne, oplułam monitor wink. Głaski dla zadowolonego kotka smile.
              • ninka71 Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 22:11
                hehe, pogłaskany i mruczy smile))
            • po.prostu.ona Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 22:02
              Mojego kocia przeczyściło po twarożku (więcej mu nie dałam) i raz po rybie
              gotowanej (niedawno z pewną obawą dałam mu znowu - i na szczęście nic mu nie
              było) Natomiast na szczęście żadna z karm nie wywołała u niego takich przykrych
              objawów. Ale przyznam szczerze, że nie kupowałam żadnej innej oprócz Hillsa i
              RC.
    • kasiaa11 Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 22:11
      Moja kota nie przepada, chyba rzeczywiście za dużo warzywwinkA do tego ma
      rozwolnienie, zwłszcza po tej z dodatkiem kukurydzy
    • kawka74 Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 23:28
      Mała Czarna żywi się niemal wyłącznie tą karmą, natomiast Gruba Ruda żre (nie
      je, tylko żre) whiskasa i wygląda jak mały rudy futrzany parowóz. Boję się
      pokazać ją wetowi, bo mnie ochrzani, że spasłam kota.
    • danusis Re: friskies puriny tez na NIE? 16.01.06, 23:37
      Ja kupuję kitekata, whiskasa, raz kupiłam tez friskies, który kotom b. smakował
      - i koty żyja, sa zdrowe, mają śliczną sierść, czyste oczy, nosy itp.. Ceny RC
      są dla mnie przerażające, musiałabym chyba sama nie jeśc, zeby kotom te cuda
      zakupic wink
      Poza tym gdyby jedynie te karmy były gwarantem zdrowia kota, ludzie o skormnych
      dochodach w ogóle musieliby zapomniec o trzymaniu zwierzaków smile
      Pozdrawiam!
      • boe_ eeee tam 16.01.06, 23:40
        moj furio uwielbia friskies ze wzgledu na sosik (wygrywa z galaretka) a skoro
        lubi to dostaje...polecanych przez wetow (suchego) nie chce i tyle, to co mam
        mu to w kroplowce przemycac?smile

zreszta, my tez mamy nie pic kawy i alkoholu, nie palic, unikac soli,
        czekolady, frytek, wieprzowiny,jasnego pieczywa i jesc owoce 5 razy dziennie
        komu sie udaje?smile
        • magdaksp Re: eeee tam 17.01.06, 01:55
          moja brawurka je whiskas ,frieskies,darling i suche whiskasa i friskesa dla
          kotow domowych.kupilam jej takze raz potrawke z lidla i zjadla.rozwolnienie
          miala jedynie po mleku .po jogurtach czy twarozku nie wiec dostaje to co zjada
          a ww.karmy do takich naleza.
    • orangewhatever Re: friskies puriny tez na NIE? 17.01.06, 10:35
      kot mądre zwierzę jest, i będzie jadł to, co mu smakuje. moja je w kółko i na
      okrągło saszetki whiskas i kitekat, czasem puszki whiskas i darling, suchą
      karmę whiskas. tylko raz pokusiłam się o royal canin - po sterylizacji, jedna
      paczka i koniec.
      nie mam zamiaru przepłacać, tym bardziej, że macie rację - skład wszędzie
      podobny.
      natomiast kiedyś spróbowałam podać jakoweś "miau" - kot prychnął, popatrzył z
      pogardą i odszedł. nie tknąwszy. za to pies był uszczęśliwiony...smile
    • pinos Re: friskies puriny tez na NIE? 17.01.06, 10:50
      whiskasa w saszetkach Mirmił dostaje od wielkiego dzwonu, bo i tak zjada na raz
      nie więcej niż 1/4 saszetki.
      Jedzie na suchej karmie Royala.
      I tu mam pytanie - my na kocie suche żarcie (2 razy promocyjny Royal 400+400)
      na miesiąc wydajemy 35 zł. To tak duzo? Pytam bez ukrytego znaczenia, po prostu
      jestem ciekawa...
      • joisana Re: friskies puriny tez na NIE? 17.01.06, 11:15
        Mało który kot wcinałby wyłącznie suche jeśłi pozanł już smak mokrego mięska. U
        mnie w okolicy jeszcze nie widziałam żadnej promocji na Royala. Rudolf ma suche
        w misce (royal i eukanuba dostaję na tony w próbkach(koleżanka jest
        przedstawicielem) a on i tak tego nie chce, w drodze wyjątku ketiket i whiskas,
        ale potrafi i tydzień się kurzyć w misce. Za to mokre puszki tych niby lepszych
        firm kosztują jak kawior wink. A najzdrowiej i tak dawać kociejom prawdziwe
        mięcho i podroby. Nasze lenistwo, że wogóle kupujemy puszki. Ja oceniam, że na
        samo żarełko dla 3 kg młodego kota wydaję miesiącznie 150-200zł. Ale wskład
        tego wchodzi polędwica wołowa, z ryb sola(38 zł za kg) dziś rano podprowadził
        mi z kanapki wedzonego łososia-bardzo mu smakował , ale nie wprowadzę mu do
        jadłospisu wink)).
        • pinos Re: friskies puriny tez na NIE? 18.01.06, 10:34
          No właśnie Mirmił na szczęście dla mojego portfela mało wybredny jest. A
          promocja na Royale - jeżeli koleżanka jest przedstawicielem, to powinna
          wiedzieć. W warszawie w zasadzie kazdy większy zoologiczny, a juzna pewno te z
          sieci "kakadu" mają.
          Opakowanie 400 powiększone jest do 800, a cena ta sama.
          • joisana Re: friskies puriny tez na NIE? 18.01.06, 12:23
            No ja nie jestem niestety, a może stety ze stołecznego miasta, a peryferyjnego
            Zagłębia Śląsko-Dąbrowskiego i poza jakimiś zoologicznymi co w hipermarketach
            są (marnie zaopatrzone na dłuższą metę i bardzo drogie) nic takiego nie mamy .
      • mirmunn Re: friskies puriny tez na NIE? 18.01.06, 17:44
        mój Maksio tak samo . Ja jeszcze dodaję mu mięsko, więc paczkę RC 800 g mam na
        miesiąc. Niwch ma te niiby witaminy i minerały, hehe. A po saszetkach Kitekat -
        pisałam już kiedys o tym - spasł się w ciągu 3 tygodni na kloca. Nie poznałam
        kota (był tak karmiony, gdy wyjechałam).Więcej mu saszetek nie dam, ale jak
        inne kocieje dobrze reagują na to żarcie, to czemu nie?
    • ptasia Re: friskies puriny tez na NIE? 17.01.06, 10:53
      Bica za tą w puszkach 400 g przepada, a jest wybredna jesli chodzi o mokre karmy
      (suche je wszystkie), więc czasem dostaje. saszetki Friskies za to już służą
      tylko do wylizania sosu.
      innych typu Kit-Kat jej nie kupuję bo, a/i tak nie zje, b/Friskies jakoś tak
      lepiej wygląda i pachnie, może przez te warzywa, c/jakieś mam zaufanie do Puriny...
      • angieblue26 Re: friskies puriny tez na NIE? 18.01.06, 11:00
        Zurek oprocz suchego Hillsa i puszek Sheby dostaje Friskiesa w sosie - co
        najsmieszniejsze dokladnie oblizuje miesko z sosu i zostawia w miseczce takie
        suche bobki. Do pasztetu nie dal sie namowic, sos MUSI byc. Probowalam dawac
        same chrupki, ale zastrajkowal.
        Sosik z Friskie'sa jest pyszny smile
        • joisana Re: friskies puriny tez na NIE? 18.01.06, 12:25
          U nas sheba nieprzyzwoicie droga jest, kg kosztuje tyle co łosoś wedzony, a za
          tym to już mój Rudolf przepada wink.
    • studentwsb1 Re: friskies puriny tez na NIE? 18.01.06, 13:36
      moja kicia (4 miesiaca) wcina sheby, zwłaszcza wołowe i z kurczakiem, friskes
      dla kociąt tez, bo sa tam warzywka i sosik, do tego gourment czy jakos tak..
      hodowca, od któego ją kupiłam móiwił by nie dawać jej wishkas - nie wiem
      dlaczego, moze spróbuje coś pokobinowac z jedzonkiem. Co do karmy, to na razie
      Royal, ale kotka nie przepada za karmą suchą, uwielbia za to włazic mi do
      talerza, chlipać zupkę, serki waniliowe, kiełbaskę, szynkę, zółtko (to podobno
      na sierść), rybę morską, im bardziej smierdzi tym lepiej, piers z kurczxaka
      gotowaną, tuńczyka z puszki, ale musu z czegokolwiek i pasztetu tez nie
      ruszy...
      jak na razie problemów zdrowotnych nie miała, tylko buszuje mi po wszystkich
      zakurzonych dziurach i jej białe łapki staja sie cora bardziej szare..a z tym
      to juz sobie nie radzę i zadne złótko nie pomoze
    • aniabe13 Re: friskies puriny tez na NIE? 18.01.06, 17:15
      Daję czasami kocie Friskiesa, wymiennie z saszetkami Whiskasa. Kota i tak jedną
      szaszetkę dziennie je, więc niedużo.Czasami mięso, ryba jogurt i inne. Do tego
      chrupki: miks z RC, Puriny, Eukanuby itp. Kota zdrowa, wielka i sierść ma
      błyszczącą. Innego mokrego żarcia mój kot nie chce i już.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka