karolinka251 26.01.07, 18:30 czy ktoś może podać przepisy na domowe jedzonko dla kotków. Moja Viki dostaje puszkowa animondę i gimpeta ale strasznie ją ciągnie do naszgo gotowanego jedzenia a tego nie chcę jej dawać ze względu na przyprawy itp. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
mist3 Re: przepisy 26.01.07, 20:40 Ja gotuję często skrzydełka z kurczaka, następnie obieram mięso z kości, wrzucam do tego rosołku i gotuję jeszcze aż woda trochę odparuje. Potem zostawiam do wystudzenia - część podaję po wystudzeniu jako zupkę, część jako galaretkę z mięskiem. Można dodać warzywa, ryż, kaszę - jeśli kot lubi. Mój zdecydowanie nie. Tu masz dyskusję na ten temat na forum.miau.pl forum.miau.pl/viewtopic.php?t=13369 Tu tabela, a pod spodem przepisy: www.wsinf.edu.pl/~klimek/rokcafe/karmy_polecane/ Odpowiedz Link
smolimo Re: przepisy 27.01.07, 15:09 Ja w tym podanym watku podalam swoj przepis, moze skomplikowany zwlaszcza na poslkie warunki, ale koty jedza i maja sie dobrze. Przez miesiac mojej nieobecnosci moje koty musialy tez dostawac sucha karme i balam sie, ze nie beda juz chcialy wrocic do mojego dosyc innego stylu ich karmienia, ale okazalo sie, ze chcialy miesko. Smoli w zasadzie nie jada i nie lubi suchej karmy, Kicio dostaje ja jako przysmak tzw. treat, w formie zabawy czylu rzuca mu sie i on za tym biega jak szalony. Odpowiedz Link
lotoss Re: przepisy 27.01.07, 17:05 Czy moglabym dostac wskazkowki w prostej formie, ktore mieso w jaki sposob mozna kotom podawac i dlaczego auratnie tak? Jasno; wolowina surowa (?!), kurczak w jakis inny sposob itd. Dzieki za odzew. Odpowiedz Link
napolnoc Re: przepisy 27.01.07, 19:17 Moje wogole nie jedza puszek, tylko zarcie robione przeze mnie. Wet sie smieje, ze moje koty sa najlepiej odzywiane w miescie ) Daje im m.in. gotowane (bez przypraw, soli itp) filety z kurczaka, filety rybne, serca kurze, surowa wolowinke, tunczyka, krewetki, watrobke, makaron pelnoziarnisty, jajka (gotowane). Puszka jest w uzyciu tylko podczas urlopu, nie bede klopotac chwilowego opiekuna gotowaniem dla kotow. Unikam wieprzowiny, zreszta sama tez jej nie lubie Odpowiedz Link
mist3 Re: przepisy 27.01.07, 20:49 Koty moga jeść mięso drobiowe i wołowe - surowe i gotowane - nie tylko surowe, ale też i nie tylko gotowane. Mięso surowe najlepiej podzielić na kawałki - dla małego kotka mniejsze, dla dużego - większe - żeby kot mógł je pogryźć, pobawić się nim - po prostu poćwiczyć szczęki i zęby. jeśli gotujesz mięso możesz dodać jarzyny, ryż lub kaszę - zależy co Twój kot lubi. Mogą to być podroby (wątróbka nie za często) oraz ryby zlane wrzątkiem przed podaniem (ale ryby, wbrew powszechnym opiniom też nie za często). Ważne żeby mięso czy ryby najpierw przemrozić (ok. 3. dni). Na forum.miau.pl w dziale kocie ABC naprawdę można znaleźć dużo porad i przepisów na ten temat Dodatkowo na weterynarii tutaj na forum gazetowym weterynarze przypominają, że koty nie mogą jeść tylko mięsa, bo prowadzi to do odwapnienia kości. Wszystko brzmi pięknie, ale pamiętaj że jak twój kot się uprze, że nie będzie czegoś jadł to nie będzie jadł i już Odpowiedz Link
napolnoc Re: przepisy 28.01.07, 00:02 mist3 napisała: > koty nie mogą jeść tylko mięsa, bo prowadzi to do odwapnienia kości. To czym w takim razei powinna byc uzupelniana dieta, by odwapnienie nie grozilo ? Jajko jest ok ? Kocie mleczko ? Odpowiedz Link
pani_mm Re: przepisy 28.01.07, 13:02 Gotujemy ryż brązowy, do tego mięso mielone, łyżeczka marchewki albo brokułów Gerbera (dla niemowląt), 3-4 krople oliwy z oliwek. Tylko koty tego nie chcą jeść. Serek biały, kefir, jogurt, tuńczyk, mięso wołowe, raz na kwartał dajemy żółtko. Jak gotuję warzywa to zawsze im daję na spóbowanie, oczywiście bez soli. Nigdy tego nie jedzą, ale trzeba próbować. Znałam koty które jadły buraki, kapustę i marchew. To kot decyduje co będzie jadł!!!! Odpowiedz Link
biljana Re: przepisy 28.01.07, 13:41 pani_mm napisała: > Gotujemy ryż brązowy, do tego mięso mielone, łyżeczka marchewki albo brokułów > Gerbera (dla niemowląt), 3-4 krople oliwy z oliwek. .... hahaha czytalam ten fragment z rosnącym zdziwieniem, że istnieją TAKIE koty, tzn. takie, ktore da się tak wspaniale odzywiac))) moj kot niestety jesli bym mogl, to wybralby koci mcdonald) wiec idziemy na kompromis miedzy mcdonaldem a zdrowym zywieniem))) i teraz kocio je suche b. dobre i do tego po prostu mięcho (kurczak i wołowina). Odpowiedz Link
kejt35 Re: przepisy 28.01.07, 14:40 U nas tak samo, Miniu najchętniej żywiłby się saszetkami Kitekata. Dostaje dobre suche,kurczaka lub rybę na przemian z tymi saszetkami,a niech ma. Na przekaskę czasem trochę wędzonej rybki. Ostatnio polubił biały serek. Po jogurcie , niestety, od razu wymiotował. Za to raz na jakiś czas pije troszkę smietanki. Jak zrobiłam dwa słoiczki domowego whiskasa z przepisu Barby50, to jeden zjadł, drugiego już nie tknął. Odpowiedz Link