Dodaj do ulubionych

Siatka zabezpieczajaca balkon

28.03.07, 12:34
Słuchajcie, znalazłam na animalii coś takiego
animalia.pl/produkt.php?id=8103
Czy ktoś z Was ma może doświadczenia z taką (lub podobną siatką)? Chce w
jakiś sposób zabezpieczyć balkon, żeby mi moje cholery z domu nie pouciekały.
Mieszkam co prawda na parterze, ale jakoś nie mam ochoty ganiać kociarstwa po
mieście (a nie daj Boże nie znajdę). Balkon mam taki, że nie licząc
oczywiście ściany z oknami, jest jeszcze jedna ściana z boku i balkon nad
nami. Tak więc musiałabym zabezpieczyć tylko dwie powierzchnie. Czy to
zabrzmiało choć trochę przejrzyście? Dla większości z Was takie siatki to
pewno nie nowość, więc proszę o opinie, czy warto wydać tyle kasy, czy może
jakoś inaczej to załatwić?
Obserwuj wątek
    • iris101 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 28.03.07, 13:56
      siatka to wręcz konieczność. dobrze, że o tym myślisz. może te prjekty ci
      nasuną jakiś pomysł? zajrzyj-
      www.kocia-stronka.republika.pl/balkony.html
      • eve_26 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 28.03.07, 14:50
        Dzieki bardzo smile Jest tylko jeden problem - mieszkamy na parterze więc na pewno
        ze względów bezpieczeństwa nie pozwoli nam administracja założyc siatek
        metalowych, więc w grę wchodzą tylko takie z żyłki albo sznurka (tak myślę
        aczkolwiek ekspertem w temacie nie jestem).
    • mama007 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 28.03.07, 15:00
      www.allegro.pl/item178577229_siatka_woliera_sieci_rybackie_nylon_extra_25mm.html
      zamowilam dzisiaj, jesli dojdzie do soboty to w sobote montujemy i zdam
      fotorelacje smile
      • wiesia.and.company Re: To jest bardzo dobra siatka. Ja odsprzedałam 28.03.07, 15:12
        taką właśnie balkonową tyle że 6 x 3 m. Bo to są siatki o róznych wymiarach.
        Ta na zdjęciu akurat ma wymiar 8 x 3 - zorientuj się, czy firma ma mniejsze.
        Siatki były też osiągalne w zeszłym roku w Anna Zoo w Galerii Mokotów (sama
        kupiłam na okno za 46 zł o wymiarach 2 x 1,5 m). Wydaje mi się, że cena na
        Animalii jest bardzo wysoka (wychodzi, że prawie 2 razy wyższa od ceny
        producenta). Ale sam zamysł tej siatki jest bardzo dobry. Rozciąga się ją na
        takiej lince nylonowej, grubszej (ta linka idzie wzdłuż oczek siatki) i naciąga
        tę linkę - napina na haczyki wbite w mur za oknem. Siatka nie jest sztywna,nie
        daje zatem możliwości, aby kot mógł się swobodnie po nie wspinać do góry i mógł
        ją podrzeć w ten sposób.
        Dobre, tyle, że drogo, a jeśli mieszkasz na parterze, to ktoś Ci może tę siatkę
        złośliwie pociąć kapslem od piwa. Są i tacy "kawalarze". Może administracja się
        zgodzi, aby w ramach zapewnienia sobie bezpieczeństwa założyć na balkonie kraty
        lub coś podobnego.
        Pozdrawiam. Wiesia + 8 (z szóstego piętra - balkonik mam a jakże osiatkowany
        dosyć grubą siatą ogrodową plastikową rozpiętą na 4 drążkach w rogach balkonu)
      • kejt35 do mamy007 28.03.07, 17:31
        Właśnie taką wolierę ogladałam parę dni temu na allegro i chyba też ją kupię.
        Mam pytanie do Ciebie : jak zamierzasz zamontować taką siatkę?
        • mama007 Re: do mamy007 28.03.07, 19:09
          kejt35 napisała:

> Właśnie taką wolierę ogladałam parę dni temu na allegro i chyba też ją kupię.
          > Mam pytanie do Ciebie : jak zamierzasz zamontować taką siatkę?

plany byly co najmniej trzy, w koncu sie poklocilismy z wielkim o to i juz sie
          nie wtracam, niech robi jak chce smile ale koniec koncow chyba bedzie tak jak
          planowane bylo od samego poczatku - na lince stalowej lub na linie
          alpinistycznej. tlyko ze moj balkon jest zbaudowany ze wszystkich stron
          sciankami oprocz frontu, wiec tylko 'okno' zostaje takie. jak wszystko pojdzie
          zgodnie z planem to w sobote sfoce balkon i zapodam zdjecia na forum.
          z tym facetem od siatki tez rozmawial grzesiek, ale z tego co mowil siatka sie
          nadaje. i on jako jeden z niewielu docina na wymiar i robi tez male zamowienia
          (dla mnie 9m kw...)
          pozdrawiam smile
          • kejt35 Re: do mamy007 28.03.07, 21:10
            Dzięki za odpowiedź.
            Mój balkon tez jest ze ściankami, pozostaje tylko front na całej wysokości i
            długości ( długość 5 metrów). Mamy takiego zaprzyjaźnionego pana "złotą rączkę",
            mam nadzieję że on tę sieć nam zamontuje bo my oboje, niestety, do tych spraw
            nie mamy talentusmile
            Czekam z niecierpliwością na fotki, to będzie świetna ściągawkasmile
            Pozdrawiam
    • lilivampire Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 28.03.07, 19:49
      Kupiłam siatkę ogrodową w OBI za 9 zł za 1m długości, więc nie sądzę, żeby ta się opłacała.
      Ale mi chodziło tylko o zabezpieczenie szczebelków w balustradzie, a nie o calutki balkon do "sufitu"
    • nessie-jp Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 28.03.07, 20:22
      Ja długo myślałam o siatkach, ale w końcu zrobiłam inaczej - zleciliśmy tzw.
      zabudowę, czyli założenie takich przesuwnych szklanych szyb na balkonie. Góra
      przesuwa się niezależnie od dołu. Góra jest stale zamknięta, a dół - otwarty, bo
      tam jest kratka balustrady i nic większego od muchy się nie przedostanie.

Zastanów się, czy nie warto zrobić takiej zabudowy, zwłaszcza że mieszkasz na
      parterze i ludzie ci mogą głowę w okna wsadzać smile
      • mist3 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 28.03.07, 20:50
        Ja nie mogłam założyć siatki na balkonie, więc zamówiłam sobie moskitiery - te
        do okien założylam tylko na oknach, które otwieram. Na balkon kot nie wychodzi -
        mam w drzwiach założone drzwiczki z siatką. To wszystko zrobili mi
        profesjonaliści za niewielką stosunkowo cenę. Popytaj w zakładach, które zajmują
        się zakładaniem takich moskitier. Bo oczywiście koty niewychodzące nie powinny
        absolutnie mieć możliwości ucieczki z domu.
        • kejt35 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 28.03.07, 21:14
          No właśnie, mist, tak zrobili moi rodzice. Zamówili w firmie montującej okna
          moskitiery na okna i drzwi balkonowe. Koty u rodziców na balkon nie wychodzą,
          chyba że pod bardzo ścisłym nadzorem, z tatą na smyczy( tzn. kot jest na
          smyczy). Balkon rodziców ma idiotyczny kształt, bez całych bocznych ścianek i
          bardzo długi. Ciężki do porządnego zabezpieczenia.
          • magdaksp Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 02.04.07, 20:26
            ja teraz mam zamonotowana siatke metalowa na calej dlgosci balkonu.ale
            przperowadzamy sie niedlugo i ztego powodu ze balkon w nowym mieszkaniu jest nie
            duzy(niecale 2m)to poprostu przy wymianie okien zamowie sobie moskitiery
    • dagal Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 30.03.07, 14:19
      zdecydowanie polecam tę siatkę rybacka, leciutka, łatwa w montażu i bardzo mało
      widoczna, ja zmówiłam u P. Franciszka Rozmiarka poprzez miau.pl ale znacznie
      drożej niż na allegro (7,5 za metr)
      na miau można zobaczyć zdjęcia już zabezpieczonych balkonów i poczytać opisy,

66.102.9.104/search?q=cache:UBGlHRQsKgoJ:koty.rokcafe.pl/zabezpieczenia/balkony.php+rokcafe+zabezpieczenia&hl=pl&ct=clnk&cd=2&gl=pl&client=firefox-a
      ta z animali mi się nie podobała bo jest plastikowa i robi wrażenie dość
      delikatnej (łatwej do rozdarcia), a rybacka wytrzyma tonę ryb to i kocinę wytrzyma
      • kejt35 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 30.03.07, 15:26
        poczytałam z ciekawością, tylko w ogóle zdjęcia nie chcą mi się otworzyć, nie
        wiem dlaczego...
        • dagal Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 14.04.07, 17:27
          mnie zdjęcia otwierają sie bez problemu
          jakej przeglądarki używasz bo ja firefoxa
    • mama007 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 02.04.07, 15:58
      u mnie fotorelacji nie bedzie, siatka nie przyszla... mam nadzieje jak stad do
      chin, ze uda nam sie to zrobic przed sweitami.... bo zwariuje sad i koty tez sad
      • kejt35 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 02.04.07, 17:37
        No to lipa. Strasznie czekałam na te fotki, bo byłam ciekawa, jak to
        zamontowałaś. A czemu nie przyszła, nie wysłał gość jeszcze czy zginęła na
        poczcie? Trzymam kciuki za rychłe dojście paczki i nadal z niecierpliwością
        oczekuję fotorelacjismile))
        Pozdrawiam
        • pepsi Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 02.04.07, 21:22
          ja zamowilam sieatke rybacka, na wymiar (potrzebna mi byla o ksztalcie trapezy,
          bo dolem do balustrady a po bokach jeszcze trojkaty do zabezpieczenia),
          zaplacilam bardzo malo, bo chyba z 50zl za calosc, brzegi olinowane.
          jak znajde fotki to wstawie, ale polecam te siatki - www.sieci.pkt.pl/
          • mama007 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 02.04.07, 21:31
            kejt, fotorelacja bedzie na pewno predzej czy pozniej... nie wiemy czy gosc na
            pewno wyslal siatke (zapieral sie ze najpozniej w piatek wysle), bo nie moglismy
            sie dzis do niego dodzwonic. pewnie jutro sie okaze...
            • eve_26 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 11.04.07, 13:34
              No i jak? Jest ta siatka?
              • nastja Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 11.04.07, 16:50
                no właśnie, jest ta siatka? bo ja też u niego zamówiłam i nie mam...sad facet
                nie odpowiada na maile i nie wiem czy mi wysłał...
                • kejt35 mama007 i nastja 11.04.07, 19:09
                  u którego faceta zamawiałyście tę siatkę?
                  też chcę zamówić, i nie wiem czy to ten sam
                  • nastja Re: mama007 i nastja 12.04.07, 08:17
                    sprzedawca Trammels23 -= mama ma w swoim poście linka do jego aukcji
                    • kejt35 Re: mama007 i nastja 12.04.07, 08:56
                      Fakt, gapa ze mniesmile
                      A nie myślałaś o kupieniu zamiast woliery siatki rybackiej, takiej jaką poleca
                      pepsi? Nie mogę się zdecydować, a czas nagli....
                      • mama007 Re: mama007 i nastja 14.04.07, 19:14
                        kejt35 napisała:

> Fakt, gapa ze mniesmile
                        > A nie myślałaś o kupieniu zamiast woliery siatki rybackiej, takiej jaką poleca
                        > pepsi? Nie mogę się zdecydować, a czas nagli....

ponoc to jedno i to samo... nie wiem, nie znam sie, a chlop patrzy sceptycznym
                        okiem. ale on na wszystko tak patrzy wink
                        siatka na balkonie jest, a ja padam na pyszczek, zdjecia sa, ale czy dzis bede
                        miala sile je wkleic z opisem to glowy nie dam... jak nie dzis to jutro. w
                        kazdym razie balkon otwarty, chulaj duszo, a koty siedza w proga i NIC ;| a
                        przedtem tylko balkon uchylony to dyla staraly sie dac....
                        Nocka jak sie odwazyla wylezc to pierwsze co zrobila wylazla za barierke i
                        starala sie staranowac siatke glowa i wyskoczyc na balkon do sasiadki - na
                        szescie nie da sie juz smile serce mis taje w poprzek (z przyzwyczajenia pewnie)
                        jak patrze na koty na balkonie, ale moze si eprzywyczaje...
    • gosiuniaaaa A jaka wielkośc oczek w tej siatce? 21.04.07, 12:58
      Właśnie chcę zamówić siatkę z allegro na balkon ale zupełnie nie wiem jaka
      wielkość oczek wybrać. 2,5x2,5 wydają mi się za małe, myślałam o 3,5x3,5 a wy
      jakie macie? Pozdrawiam
      • mama007 Re: A jaka wielkośc oczek w tej siatce? 23.04.07, 06:35
        gosiuniaaaa napisała:

> Właśnie chcę zamówić siatkę z allegro na balkon ale zupełnie nie wiem jaka
        > wielkość oczek wybrać. 2,5x2,5 wydają mi się za małe, myślałam o 3,5x3,5 a wy
        > jakie macie? Pozdrawiam

ja mam 25mm. przez cala zimne az do momentu gdy zakladalismy siatke na balkonie
        mialam duzy karmnik i przylatywaly do niego rozne ptaki, rowiez bardzo male. nie
        wiem jak jest z ptasia inteligencja i wzrokiem, ale balam sie zeby mi sie jakies
        cudo nie dostalo na osiatkowany balkon ani nie zaplatalo w siatke....
        • nink Re: A jaka wielkośc oczek w tej siatce? 25.04.07, 11:03
          Witajcie smile
          Chcąc zabezpieczyć mojego kota przed upadkiem, a zarazem pozbyć się okropnych
          gołębi (kto mieszka w krakowie ten wie), udałam się do sklepu ogrodniczego,
          zdeterminowana do zakupu siatki metalowej w rolce.
          Na miejscu pan pokazał mi inne rozwiązanie - siatke przeciw ptakom - zieloną, w
          dość drobne oczka, z bardzo cienkiego, miekkiego materiału - coś jak
          nylon/plastik - także bardzo dobrze przepuszcza swiatło a zarazem chroni kota i
          zabezpiecza przed gołębiami smile
          siatke rozciągnęłam na cały balkon - w pionie i poziomie trzeba było nawlec ją
          na drucik na którym naciągało się całosc. Koszt niewielki - niecałe 40PLN, kot
          zadowolony a my spokojni. smile
          • annb Re: A jaka wielkośc oczek w tej siatce? 25.04.07, 12:07
            nink, zrob zdjecia i wklej i daj linka smile
    • akacja78 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 25.04.07, 21:31
      A jak zabezpieczyć balkon, ktory nie ma żadnych bocznych ścianek? Bo mam z tym
      spore problemy...
      • mama007 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 25.04.07, 21:38
        akacja78 napisała:

> A jak zabezpieczyć balkon, ktory nie ma żadnych bocznych ścianek? Bo mam z tym
        > spore problemy...

poczytaj posty wiesi - z tego co pamietam taki balkon zabezpieczony ma wlasnie.
        gdzies chyba tez umieszczala zdjecia, ale glowy sobie uciac nie dam
    • annb strona 25.04.07, 23:27
      osiatkowali podobnie jak u mamy
      www.mruczacza.pl/index.php?strona=show_artykul&id_artykulu=6
      dokladnie i krok po kroku
      niestety moj balkon rozni si eod tego na zdjeciu tym ze nie ma slupka
      no nic
      jakos bede sobie musiala poradzic
      nie mam wyjscia
      • mama007 annb 26.04.07, 07:33
        annb napisała:

> osiatkowali podobnie jak u mamy
        > www.mruczacza.pl/index.php?strona=show_artykul&id_artykulu=6
        > dokladnie i krok po kroku
        > niestety moj balkon rozni si eod tego na zdjeciu tym ze nie ma slupka
        > no nic
        > jakos bede sobie musiala poradzic
        > nie mam wyjscia
        >

rozumiem, ze masz tylko 'dół' balkonu, a po bokach nic a nic? a sufit masz? smile
        na którym piętrze mieszkasz? zastanawiałaś się nad zespawaniem ramy na wymiar,
        przymocowanie tego do balkonu i naciągnięcie na to siatki? tylko jak mieszkasz
        gdzieś na 10-tym piętrze to pewnie trochę to nierealne jeśli nie dysponujesz
        dźwigiem...
        • annb Re: annb 26.04.07, 08:15
          moj balkon wyglada prawie tak samo jak ten na zdjeciu ale nie mam z boku slopkow
          juz mam idee i zamowiona siatke
          boki balkonu to pleciona siatka w ramie, przod balkonu-beton jak tutaj
          barierki-identiko
          wiec
          wkrece wkrety w gore balkonu-daszek
          naciagne pod barierka i zaczepic
          ramy spawac nie bede
          kluski i tak nei skacza i sie nie wspinaja ale wole miec ochrone przed
          golebiami smile
          bede sie posilkowac twoimi zdjeciami i tym artykulem smile
          • mama007 Re: annb 26.04.07, 08:37
            tez bedziesz robila na naciagnietej lince? jesli tak to pamietaj, ze ta linka
            musi byc mooooooocnooooooooooo naciagnieta... najlepiej wez w obroty jakiegos
            roslego faceta, bo ja widze po fakcie, ze sama bym tego tak nie naciagnela... ;/
            • akacja78 Re: annb 26.04.07, 09:56
              Ja też nie mam po bokach nawet słupków, tyle, że piętro wyżej jest czyjś
              balkon, czyli tak jakby sufit by był, chociaż dość wysoko.Z takim balkonem jest
              problem sama go nie dam rady osiatkować (za grosz nie mam zdolności
              techicznych), a nie mam wśród otoczenia nikogo kogo mogłabym poprosić o pomoc.
              Niby mogę wynająć jakiegoś robotnika, ale pewnie cała taka operacja wyniesie
              wtedy z 1000 zł albo więcej, a u mnie z pieniędzmi nie jest ostatnio różowo.
    • a.kopiko1 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 09.05.07, 15:13
      www.kocia-stronka.republika.pl/balkony.html
      Czy ten link co podałaś, to czy ktoś może orientuje się, czy ktoś robi to w
      Warszawie? Bo sama nie dam sobie rady.
      • seniorita_24 Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 09.05.07, 15:38
        Tak, Damork (założyciel strony) jest z Warszawy i robi zabezpieczenia.
        • dagal Re: Siatka zabezpieczajaca balkon 17.05.07, 17:53
          olśniło mnie

przecież taką siatkę jak tutaj
          www.mruczacza.pl/index.php?strona=show_artykul&id_artykulu=6
          można kupić w warszawie przy placu Grzybowskim od strony ul. królewskiej po
          prawej stronie jest kilka sklepów z linami i siatkami takimi jak rybacki
          nie wiem jakie ceny ale chyba warto zajrzeć
          ja ma siatkę rybacka i jestem z niej bardzo zadowolona

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka