25.02.08, 20:23
mała zaczeła rujkować. Od weekend chodzi i mruczy, miauczy i rzuca się na
każdegosadsad Akurat mam zwolnienie, bo jestem chora ale zamiast wypoczywać od 6
rano słysze miauczeniesadsad nie wiem jak długo to wytrzmamsadsad ile to moze
potrwac zanim będzie ją można wysterylizowac? i czy można jej jakoś pomóc????
Obserwuj wątek
    • mist3 Re: Zwariuję 25.02.08, 20:39
      pierwsza rujka zazwyczaj jest krótka (choć jak zwykle są wyjątki) - 3-4 dni.
      Jednak może się zdarzyć, że wpadnie w ruję permanentną - tzn. po kilku dniach
      będzie miała kolejną, potem kolejną itd. Wtedy trzeba podać hormony na
      wyciszenie i szybko ciachać. Ogólnie po 7-14 dni możesz już kotkę wysterylizować
      (są różne szkoły, moja kotka była wysterylizowana po tygodniu, inni twierdzą, że
      to za wcześnie - ale u niewychodzących po 14 dniach może być kolejna rujka i
      wtedy trzeba podać hormony).
      Ja bym na twoim miejscu już umawiała się z wetem (albo przynajmniej robiła
      rekonesans) bo zabiegi i tak trzeba umawiać wcześniej, no i masz pretekst, żeby
      oderwać myśli od kotki wink
      jak jej możesz pomóc - totalne ignorowanie kotki, nie głaskaj, nie gadaj do
      niej, bo to ją nakręca. Niektórzy mówią, że wsadzenie do pupki termometru
      (oczywiście tylko tej końcówki do badania) powinno pomóc. Nie wiem - nie próbowałam.
      • minerwamcg Re: Zwariuję 26.02.08, 00:59
        Niektórzy mówią, że wsadzenie do pupki termometru
        > (oczywiście tylko tej końcówki do badania) powinno pomóc. Nie wiem - nie próbow
        > ałam.

Lepiej, żeby zrobił to wet... Arthur miau kiedyś niesterylizowaną kotkę, którą
        przy okazji rui zaniósł do weta, bo się okropnie męczyła. Wet zrobił właśnie to,
        a później napisał w karcie choroby: "wykonano gwałt termometrem".
    • annb Re: Zwariuję 26.02.08, 09:21
      są dwie szkoły
      ja tulałam
      i moja wetka tez tuli (tyli tuli tuli)
      ale jak srokulec zaczęła lac po scianach to poszłam i skruszona
      poprosiłam o tabletki
      • br0mba Re: Zwariuję 26.02.08, 16:41
        widze ze temat na czasie, moja 5 miesieczna tez zaczyna ale po dwoch dniach spokoj

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka