Dodaj do ulubionych

Potrzebna krew

15.04.09, 19:52
Wiem - temat NIEkoci, bardziej nadawałby się do Poczekajki, ale tam pustki sad
To jest apel Amiki6 z forum miau, kociary z Chełma, której 9-letnia siostrzenica uległa wypadkowi samochodowemu i do jej życia potrzebna jest każda ilość krwi. Kopiuję to co napisała na miau:
CytatKochani,

Jeśli ktoś z Was może i zechce oddać krew dla Kasi, rodzice i cała moja rodzina będziemy ogromnie wdzięczni.

9-cio letnia Kasia została potrącona przez samochód. Ma rozległego krwiaka i obrzęk mózgu, od poniedziałku jest utrzymywana w śpiączce farmakologicznej.
Lek otrzymywany z krwi potrzebny jest do przyspieszenia regeneracji mózgu, mamy zapas jeszcze na jutro.
Potem czeka ją jeszcze trudna operacja połamanej wielokrotnie nogi.

Gorąco proszę o pomoc.

Kasia ma ma grupę krwi AB Rh + , ale oddawać można oddać krew obojętnie jakiej grupy - zostanie ona zamieniona na właściwą (AB Rh +)

Każdy kto chce pomóc może to zrobić w dowolnej Stacji Krwiodawstwa na terenie kraju.
Podczas oddawania krwi trzeba wypełnić druczek z informacją dla kogo jest potrzebna krew:

Katarzyna Królik
córka Haliny i Marka
Szpitalny Oddział Ratunkowy
Szpital Dziecięcy
03-924 Warszawa
ul. Niekłańska 4/24

Otrzymane zaświadczenie należy przesłać na adres szpitala lub rodziców:

Halina i Marek Królik
01-859 Warszawa
ul. J.Kasprowicza 19/36

Postaram się jutro ustalić czy szpital honoruje zaświadczenia wysłane faksem na ich numer.

W razie pytań podaję swój telefon
696 488 005

Będę wdzięczna za informację od osób które oddały krew

Link na miau Tutaj (można go czytać jedynie po zalogowaniu sad)
Obserwuj wątek
    • kromisia Re: Potrzebna krew 15.04.09, 20:43
      dalam cynk znajomym z W-wy
    • wadera3 Re: Potrzebna krew 15.04.09, 21:36
      Nie mogę, biorę leki, które uniemożliwiają oddawanie krwisad
      • barba50 Re: Potrzebna krew 15.04.09, 21:44
        wadera3 napisała:Nie mogę, biorę leki, które uniemożliwiają oddawanie krwisad
        Ależ oczywiście - to wcale nie chodzi o to żebyśmy wszyscy polecieli oddawać krew. Raczej żeby dotrzeć do tych którzy mogą to zrobić.
        Im więcej osób będzie wiedziało tym większe szanse małej Kasi.
        • macarthur Re: Potrzebna krew 15.04.09, 22:01
          na 100 procent nie obiecuję ale postaram się oddać
        • wadera3 Re: Potrzebna krew 15.04.09, 22:19
          Wiem, przekażę, komu się da, i może ktoś odda.
          • barba50 Re: Potrzebna krew 16.04.09, 09:13
            Podniosę, bo ważne i pilne.
            • ashton Re: Potrzebna krew 16.04.09, 09:22
              Powiem mężowi, niech da cynk swoim znajomym krwiodawcom - sam niestety już krwi
              nie oddaje z powodu łuszczycy sad
              • macarthur Re: Potrzebna krew 16.04.09, 10:01
                niestety sad,okazuje się że same chęci nie wystarczą, miałem w
                styczniu gastroskopię biorę leki które są przeciwskazaniem do
                oddawania krwi i najwcześniej mogę oddać krew w czerwcu, ale
                spróbuję w pracy kogoś namówić
                • barba50 Re: Potrzebna krew 16.04.09, 10:06
                  Dzięki wszystkim za odzew kiss
                  • barba50 Re: Potrzebna krew 16.04.09, 16:47
                    Żeby nie być gołosłownym oddałam. Nawet w podwójnej ilości, bo namówiłam młodego człowieka (=4 puszki królewskiego suspicious) na wskazanie dla kogo ma być krew, czekałam, aż odda i zawiozłam na Niekłańską dwa zaświadczenia.
                    • the_dune Re: Potrzebna krew 16.04.09, 22:57
                      Barbo droga, właśnie koresponduję z naszą stacją krwiodawstwa, bo dziś się
                      okazało, że mamy w rodzinie osobę z WZW A sad(((
                      A włos mi się zjeżył, bo adres Kasi i jej rodziców, to... moje osiedle, blok
                      obok i tylko jedną Kasię tam znam, to koleżanka mojej Ninki... jestem
                      przerażona, po prostu.
                      Jak tylko okaże się, że mogę jednak oddać krew - na 100% pojadę od razu. Niech
                      tylko odpowiedzą. Mąż nie może sad Dam znać na moim zaprzyjaźnionym forum
                      mamusiek i znajomym innym też.
                      Straszne to wszystko.
                    • ewik1976 Re: Potrzebna krew 17.04.09, 00:56
                      Barba, dam radę w poniedziałek; będzie cały czas potrzeba?
                      • barba50 Re: Potrzebna krew 17.04.09, 10:39
                        Wieści o malutkiej są skąpe sad Chyba jeszcze nic pewnego nie wiadomo i rodzina boi się cokolwiek pisać.

Ważna informacja: Potwierdzenia oddania krwi ze wskazaniem Kasi można przesyłać do szpitala faxem na nr 022 617 73 53 (wczoraj podawany był błędny, ale ja tutaj go nie wklejałam) oraz po zeskanowaniu mailem na adres oit@nieklanska.pl
                      • barba50 Re: Potrzebna krew 17.04.09, 10:42
                        ewik1976 napisała:

Barba, dam radę w poniedziałek; będzie cały czas potrzeba?

Cały czas krew potrzebna! Nic nie odwołujemy. W przyszłym tygodniu też można oddawać.

Dzięki wszystkim.
                        • barba50 Re: Potrzebna krew 17.04.09, 13:55
                          Amika6 na forum miau napisała:
                          CytatJesteście kochani, bardzo ...bardzo dziękuję wszystkim i każdemu z osobna (przepraszam, że nie wymieniam z nicka).
                          Tym, którym się nie udało też bardzo ... bardzo dziękuję. Wiem jak to przykro jak nas odrzucą.
                          A sieją mocno, u nas z dzisiejszej grupy 8 osób tylko 2 mogły oddać krew.
                          Mam już wiadomość z forum Rotki, to od nich dowiedziałam się o złym numerze telefonu (przeprosiłam Panią, na szczęście to jakaś wyrozumiała osoba).
                          Był też odzew z forum Krewniacy (1 osoba)

A teraz wiadomości o Kasi.

Jest dalsza poprawa stanu mózgu i lekarze zdecydowali się dzisiaj operować nogę.
                          Trzymajcie kciuki, właśnie trwa operacja.

Dam znać jak będę miała nowe wiadomości.

Od córki z pracy 3 osoby (w tym córka) oddały krew (pojechała szóstka, ale niestety trzy osoby odpadły)
                          • barba50 Re: Potrzebna krew 18.04.09, 09:14
                            O wczorajszej operacji Amika napisała:
                            Operacja przebiegła bez komplikacji. Jak mówią lekarze, na efekty trzeba będzie czekać, bo ze stopą nie jest najlepiej.
                            W najbliższych dniach nie będą jeszcze jej wybudzać.
                            Martwimy się i o skutki urazu głowy i o stopę.

Krew nadal potrzebna.
    • the_dune Re: Potrzebna krew 18.04.09, 19:29
      Barbo, udało mi się dziś jedynie dotrzeć na Saską i przejść wstępne badania, po
      których niestety wysłano mnie do diabła, z tej przyczyny, że... przyjechałam
      sama i że zamierzam wracać autem... no, fakt, nie pomyślałam, że oddanie krwi
      może być jakoś szczególnie bardzo obciążające sad Coś tam jeszcze nie było do
      końca ok z tętnem czy ciśnieniem sad ale to ponoć dość typowa reakcja na stres sad
      Więc obiecałam wrócić w poniedziałek z obstawą i szoferem. Przesympatyczna pani
      doktor trochę mnie uspokoiła, żebym nie miała wyrzutów sumienia, bo mnóstwo osób
      oddaje krew dla Kasi smile)) To jedyne pocieszenie. Wrzuciłam Twoją prośbę o krew
      dla Kasi na forum "sierpniowe'06" i maila do wszystkich przyjaciół, znajomych...
      odzew jest na 100%, ci, którzy będą mogli, pobiegną w przyszłym tygodniu.

pozdrawiam ciepło
      • barba50 Re: Potrzebna krew 18.04.09, 22:58
        Ja też byłam sama suspicious Na szczęście nikt mnie o to nie spytał, a do domu miałam ok. 30 km przez całą W-wę i kawał za. Ale czułam się zupełnie dobrze, a że jeszcze czekałam na drugie zaświadczenie trochę czasu minęło to potem jechałam bez większego stresu.
        Nie ma niestety nowych wiadomosci o Kasi sad
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka