Dodaj do ulubionych

Pytawątek do Zamka...

16.09.03, 11:56
Sobie rezerwuję...w kolejce staję...do Specjalisty.

PYT. 1: Czy, Zamcny Zamku, znasz / masz jakieś specsposoby na przypominanie sobie / zapamiętanie tematu muzycznego?
Opis przypadku: żem w programie 1 PR usłyszał raz pieśń z tekstem francuskim, potem polskim, wykonaniu przedwojennym
i czułem podskórnie, że tekst, choć ładny, doklejony jest, bo sama melodia pewnie jest klasyką. Za 9 dni miałem spotkać się ze
swoją Matką, która klasykę zna po nazwiskach
Obserwuj wątek
    • aard Proponuję rozwiązanie banalne,acz nie dla wszystki 16.09.03, 13:11
      Nuty.
      • finneznam Z nuty nici... 16.09.03, 13:37
        ...gdy się nie ma papieru, długopieska i innych utensyliów.
        Nucić zamiast nutać?
        Mnie chodzi raczej czy Zamek (albo kto inny, SVP) nie zna z własnej autopsji jakiejś sztuczki mnemuzotechnicznej?
    • zamek Zamek. w. Kropce. 16.09.03, 17:16
      (Uprasza się o nieprzerzucanie tegoż postu na jakikolwiek inny wątek tudzież
      podłączanie go tu, tam, totutotam, hipopotam czy ówdzie, bo jak się komu co
      kojarzy, to jego sprawa. Wyjaśniając, mnie też nosi, ale nie w tę stronę.)
      Finneznamie Cruachem zwany Podniośle! Jeżeli Metoda Jest, To Nie Ma Żadnej,
      Czyli Jest Wiele, że Kl(em)asyka zaczytanego zacytuję z grubsza na początek.
      Mianowicie Nutanie, które Frater-Pater przedłożył w Poście Swym Tak Postnym, Że
      Aż Lakonicznym, Wyjściem jest Pewnym, aczkolwiek tylko dla Wtajemniczonych i
      Ołówkozbrojnych (Pięciolinię Wyrastrować Każdy Łacno Potrafi). Nucenie, które
      Sameś zaproponował, Wyjściem jest, aczkolwiek Cityrunner nie Konstal Konstabl
      może Cię za Mięszanie Porządku Wewnątrzwagonowego obkanarzyć, a Współpasażery
      Wolfem Lookać będą, jako Samżeś stwierdził. Cóż tedy Czynić? Jest Metoda
      Mnemomuzyczna Palcówką zwana: na Dłoni Pięciopalczastej Wielki Palcy Rozstaw -
      Wielki Ton, Mały Rozstaw - Mały Ton; ja takowąż z powodzeniem stosuję, chociaż
      bez uprzedniej Wprawy Muzycznej się nie obyło. Tu jednak też Hazadrous być może,
      gdy w ukryciu przed Współpasażery Palcówkę w Wagonie Publicznym po Kieszeniach
      uskuteczniasz, gdyż o [...] (przeniesiono na wątek [...]nofoniczny etc. etc.)
      posądzić Cię mogą. Najlepiej jest może tedy ucapić Myśl Muzyczną za Wsiarz i
      Ciupasem jako Ringtone to MobilPhone (ewentualnie MoPhilBone - gdy akurat
      Compserem jest P. Collins) Metodą Prób i Błędów zapisać, żeby przy każdym
      Anrufie lubo się ozwała, osładzając Małżowiny Twoje. Można również Nucenie ku
      Wnętrzu swemu skierować, co przy Pilności Ćwiczenia udać się może. Effectum
      tegoż jest, że nucisz bezgłośnie, Rozkosz z tego mając niejaką, a z nikim nią
      się nie dzielisz. Kitajce Feng-Shui do takichże działań już zaprzęgli, ino w
      efekcie udało im się połowicznie, bo Od Dołu Poczęli - Ejaculatio kierunek
      odwrócili i do Monodzietności doprowadzili, ponoć także i Rozkosze Cielesne
      wydatnie wzmacniając. Zatem z Ćwiczeń i Pożytek, i Przyjemność wynieść można. W
      Ostateczności, gdy Melodyja rwie się Rozpaczliwie na Zewnątrz i żadną miarą
      utrzymać jej nie możesz, Frater-Pater tajemny Numer zna, któren na
      MobilPhilu..., tego, ...Phonie wybrany, ze mną Cię porozumie, a ja Ci na to
      zawsze odpowiem:

"Tango Milonga"!
      Pozdrowieniasy! :)
      /°\ WMZ
      • finneznam 007 zgłoś się :) 17.09.03, 10:02
        Łoj, jak człowiek ma peceta bez karty dźwiękowej, radio bez głośników, klawiatur bez przewodowy,
        mikrofon bez użyteczny, a zaś nie ma
        • szprota1 Infofinneznama 17.09.03, 10:07
          Finneznam nadmienił:
          albo gram w tę grę z gumkami na palcach której nazwę akurat zapomniałem.
          :) Gra się nazywa kocia kołyska.
          Do zasięgnięcia stąd:
          forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=10322&w=6426375&a=7015082
          • finneznam Szprothank You Very Much Oblized! 17.09.03, 11:43
            To ja to będę nazywał grą w vonnegumki :) Tego to nie zapomnę.
        • zamek Kiksnąć Vana Palcówką 17.09.03, 11:17
          Otóż Van Wielki nadjechał, a Symfonii jego Dziewięć jest. Masz między nimi
          Siódmą w A-Durze, co przez A Duże się pisze. W Pierwszej Części Wesoło jest,
          Tanecznie, a nawet na Dziewięć Ósmych. W Drugiej - Patos się Patoszy, Ponur
          Ponuruje z Kąta bez Trójkąta, a Marsz Maszeruje Żałobliwie Żałobny - a Wszystko
          To, bo Ciebie..., w każdym Razie i Dwazie (bo to na Dwie Czwarte) w Tempie
          ŁoDziwo Allegretto! Potem Skoczna Część Trzecia zaskakująco przeplatana Sierokim
          Motywem Ludycznym niczym Beza Boczkiem - ale smakowite to Scherzo i tak.
          Wreszcie Czwarta, z której Nic Nie Rozumiem i jestem gdyby Hs-Hsce (by Kliwia
          Czarna), ale i tak mi się Podoba.
          Co do Gry w Palcaty Muzyczne - imaginuj sobie, Finneznamie, Motyw Naczelny z
          Caprus Noncinqueclepcus (Koziołek Matołek). Mamy tam: C D E F E D C c G C c G C
          c G (BEEEEEE!). Od C do D Ton Wielki - Palce szeroko rozstawiasz. Podobnie od D
          do E, ale między E a F już Mały - Paluchy koło siebie stanąć Muszą. Potem Octava
          Magna nas czeka od C do c - tu Gamę poćwiczmy. Idąc od Palca Kciuka mamy C -
          szeeeroko - D - szeeeroko - E - wąsko! - F - szeeeroko - G (Palec Mały) -
          szeeeroko - A (Palec Surrdeczny, ale Postaw Go Dalej z Przodu niż przy F) -
          szeeeroko - H - wąsko! - c. Otóż na c postawiłeś Palec Rozwskazujący w Rzędzie
          Górnym. To Exercisium było - teraz, by Octavę imaginować, opuszczamy wszytkie
          Palce między C a c, a potem circa Quartam gramy G Palcem Małym rzecz wista.
          BEEEEEE! proponuję Twarzą, aliści nie w Wagonie Publicznym.
          Nie masz nad dobrą Palcówkę o Poranku :)
          Pozdrawiam szeeeeroko :) BEEEEEE!
          • finneznam Van Beee Beeee Ven :) 17.09.03, 11:52
            zamek napisał:
            > [...] w Tempie ŁoDziwo Allegretto!

O, o ! I o to się rzecz cała roztacza. Czyli i Ciebie to Łódziwi? A czy Van Beta to nie dziwiło?
            Czy on się omylił (jak stawia mój oponent) czy to jest jednak jeszcze naciągane allegretto (jak
            stawiam ja, bo kto to widział żeby Van się mógł omylić)

Natomiast Opis Palcówki wydrukowałem, idę ćwiczyć do restroomu.
            BEEE (beeczy szkocka owca za burdzo wybeejana) Dzierżbór Chopina Bekkarola!

[John Ciardi's Limerick 095]
            On the talk show last night, Dr. Ellis,
            The sex shrink, took two hours to tell us
            It's all right to enjoy
            A rosy-cheeked boy
            So long as your sheep don't get jealous.
          • aard Kompletnie nie rozumiem Palcówki Zamka 17.09.03, 13:35
            Na szczęście mam dobrą pamięć nuciczną i raciczną, co się przez nucenie (BEEEE)
            i nutowanie z notowaniem notorycznym objawia i pijawia.

Dzierż przeto bór!!
            • finneznam Reductio aard non surdum 17.09.03, 14:08
              No to idź od końca. Machaj palcami i beeknij a jak usłyszysz leitmotif z Koziołka Matołka,
              to znaczy, że Ci się udało :)
              PS. A ja też mam dobrą pamięć. Ale po pewnym etapie pompowania muz wszelakich, nie idzie
              o jakość pamięci, ale o pojemność pamięci.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka