Forum Sport Tenis
ZMIEŃ
    Dodaj do ulubionych

BNP Paribas Katowice Open

IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 03:37
    Jeśli dobrze liczę,właśnie upłynął termin zgłoszeń do turnieju katowickiego. Powinniśmy niebawem poznać uczestniczki tej imprezy, choć nie wiem , czy tak niebawem, bo w chwili, gdy piszę te słowa, strona www turnieju sprawia wrażenie, jakby wciąż była w fazie embrionalnej.

Ale wróbelki różne już ćwierkają na dachu, ze do Katowic jakoby Petra Kvitova się wybiera. Co w takim razie z udziałem Woźniackiej? W turnieju kategorii International zasadniczo może grać nie więcej niż jedna dziewczyna z Top 10. Jedynym znanym mi sposobem na zwiększenie liczby Top 10 players w takim turnieju jest podniesienie puli naród do pół miliona USD. Znając problemy Katowic ze zgromadzeniem standardowej kwoty 235 tys, nie sądzę, by do tego doszło. Ale może istnieją jakieś inne furtki, np dla nowych turniejów? WTA Rulebook jest obszerna i powikłana, więc pełnej jasności w tej sprawie nie mam. Ciekawe, czy prędko dowiemy się oficjalnie, kto naprawdę się tam zgłosił.
    Obserwuj wątek
      • Gość: j. Ech! IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 03:47
        Gość portalu: Jędrzej napisał(a):

> [...] wróbelki różne już ćwierkają na dachu, ze do Katowic jakoby Petra Kvitova się wybiera. Co w takim razie z udziałem Woźniackiej?

Ech, osioł prawdziwy ze mnie! Caro do Katowic nie pojedzie, bo ona przecież teraz w Kuala Lumpur gra, więc limit startów w Internationals na pierwsze półrocze wlaśnie się jej wyczerpuje. Czyli nie ma przeszkód, by Petra tam zagrała. Pytanie, czy faktycznie sie takm zgłosiła, bo na razie to tylko pogłoski.

Inne pogłoski mówią o udziale Roberty Vinci. Może nie będzie taki marny ten turniej?
        • Gość: j. Dalsze przecieki IP: *.dynamic.chello.pl 26.02.13, 04:02
          Jeden z bywalców Tennisforum.com, jakoby dobrze poinformowany, opublikował listę ośmiu zgłoszonych z najwyższym rankingiem - potencjalne rozstawione:

1. Petra Kvitová
          2. Roberta Vinci
          3. Klara Zakopalová
          4. Tamira Paszek
          5. Alizé Cornet
          6. Kaia Kanepi
          7. Laura Robson
          8. Kiki Bertens

Jak widać, zanosi się na turniej bardziej czeski, niz polski. Brakuje nie tylko Agi, co zrozumiałe, ale także i Urszuli, czego juz zrozumieć nie potrafię. Mogliby też spróbować sciągnąć Sabi Lisicką albo Olę Woźniak; ich też pono nie ma.
      • andy_lt Re: Lista zgłoszeń zamknięta 03.03.13, 10:15
        katowiceopen.bnpparibas.com/lista-zawodniczek.html
        Nic z tego nie rozumiem.Jeżeli zamknięto listę zgłoszeń,to dlaczego nie podano pełnej obsady?
        • andy_lt Re: Lista zawodniczek 14.03.13, 18:25

katowiceopen.bnpparibas.com/pl/players/singles
      • Gość: gość Re: BNP Paribas Katowice Open IP: *.dynamic.chello.pl 21.03.13, 16:15
        Z tego co patrzyłam na oficjalnej stronie to wszystko już wiadomo, kto i z kim będzie grać. Zapowiada się fajna impreza sportowa. Ktoś się wybiera?? :)
        • Gość: MACIEJ Re: BNP Paribas Katowice Open IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 21.03.13, 17:15
          Bardzo dobra obsada:

www.bnpparibaskatowiceopen.com/pl/players/singles
      • Gość: tenisFan Re: BNP Paribas Katowice Open IP: *.promax.media.pl 30.03.13, 18:24
        Aga Radwańska zagra w Katowicach :) To świetna informacja dla nas rodaków, gdyż możemy na własne oczy ujrzeć jedną z najlepszych zawodniczek światowego tenisa. Ogólnie warto się wybrać i zobaczyć wszystkich naszych najlepszych grajków, Matke i Frytke, którzy dziś mogą wygrać swój 15 turniej w karierze, Kubota i Janowicza, którzy coraz lepiej sobie radzą i do tego Agę, o której występie przeczytałem na oficjalnej stronie turnieju:

bnpparibaskatowiceopen.com/pl/news/52/bnp-paribas-katowice-open-jednak-z-agnieszka-radwanska
        • andy_lt Re: BNP Paribas Katowice Open 05.04.13, 19:10
          Na stronie WTA i na scoreboard jest już drabinka kwalifikacji.Nie rozumiem tylko,dlaczego
          nie ma jej na oficjalnej stronie turnieju.

www.wtatennis.com/SEWTATour-Archive/posting/2013/1067/QS.pdf
      • Gość: j. Annika robi postępy. IP: *.dynamic.chello.pl 06.04.13, 14:44
        Z ćwierkalni: Annika Beck, młoda gwiazdka niemieckiego tenisa, która wybiera się na turniej do Katowic, czyni postępy w przyswajaniu sobie polskiej nazwy tego miasta. Przed WielkąNocą, składając wszystkim miłe życzenia świąteczne, Annika zdradziła, że poświąteczny tydzień zamierza ciężko przepracować, gy przygotować się na Kattowice. W dzisiejszym wpisie widzimy już nazwę właściwą.

Życzymy Annice równie szybkich postępów w sztuce tenisowej, a kattowickim kibicom jak najczęstszych wizyt Anniki w Spodku! :)

twitter.com/BeckAnnika
        • andy_lt Re: Annika robi postępy. 07.04.13, 22:51
          Gość portalu: j. napisał(a):

> Życzymy Annice równie szybkich postępów w sztuce tenisowej, a kattowickim
          > ] kibicom jak najczęstszych wizyt Anniki w Spodku! :)

Nieźle jak na razie radzi sobie Katarzyna Piter w kwalifikacjach

• Gość: MACIEJ #343 Piter-#174 Camerin IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 08.04.13, 01:47
            22 letnia Polka zagra z 31 letnia Wloszka o udzial w turnieju glownym.
            Kawa,Kania i Linette odpadly w 2 rundzie eliminacji.
            • Gość: MACIEJ Vinci-Kvitova 76 61. IP: *.c3-0.elm-ubr2.qens-elm.ny.cable.rcn.com 14.04.13, 19:49
              Vinci bez problemu wygrala w Katowicach i mam nadzieje ze bedzie w top-10.
              Wedlug mnie Vinci z Errani powinny co najmniej na 2 lata przestac grac w debla i skoncentrowac sie sie na singlu.
              Errani rozegrala juz w tym roku 59 meczy: singel 24-9 i debel 22-4.
              Radwanska rozegrala 28(23-5) meczy i jest juz wykonczona sezonem.
      • Gość: j. Kotara IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.13, 09:40
        Kort centralny turnieju otoczony był widownią z trzech stron, a z czwartej wisiała ogromna czarna kotara. Czy koś mi wyjaśnim po co ona tam była? Wyglądało to koszmarnie.
        • Gość: ps Re: Kotara IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.13, 13:07
          Ta kotara oddzielała kort nr 1 od kortu centralnego. U mnie wywoływało to skojarzenia z dużymi turniejami ITF, tam korty też sąsiadują ze sobą. Efekt był komiczny- uderzenia piłki, jęki i stękanie zawodniczek, ich nakręcanie się, a także okrzyk "out" z ust sędziego dochodziły nie tylko do uszu zawodniczek i kibiców na centralu. Widzowie przed telewizorami też mogli to wszystko usłyszeć.
          • Gość: j. Re: Kotara IP: *.dynamic.chello.pl 15.04.13, 14:33
            Gość portalu: ps napisał(a):

> Ta kotara oddzielała kort nr 1 od kortu centralnego [...] jęki i stękanie zawodniczek, ich nakręcanie się, a także okrzyk "out" z ust sędziego dochodziły nie tylko do uszu zawodniczek i kibiców na centralu.

Tandeta gorsza jeszcze niż na Legii.

Widzę, że jedynym przyzwoitym turniejem WTA w Polsce był J&S Cup rozgrywany na kortach Warszawianki przez kilka lat przed reformą rozgrywek. Odbywał się on o tej porze roku, co teraz Stuttgart i pełnił podobną role - początku cyklu przygotowań do RG w kalendarzu znacznej części czołówki. Oprócz Sereny i Szarapowej przez korty Warszawianki przewinęła się wtedy cała praktycznie ówczesna elita WTA: Venus, Mauresmo, Henin, Clijsters, Hingis, Diemientiewa, Kuzniecowa, Myskina, Hantuchova... Niestety, reforma rozgrywek WTA w 2009 r. zlikwidowała jesienny cykl turniejów europejskich, by dać miejsce turniejom azjatyckim. Stuttgart w tej sytuacji musiał przenieść termin z jesieni na wiosnę - i tak zabrakło miejsca dla Warszawy. Podobne miejsce próbują uzyskać teraz Katowice, ale średnio im to wychodzi.
          • andy_lt Re: Kotara 15.04.13, 18:59
            Gość portalu: ps napisał(a):

Efekt był komi
            > czny- uderzenia piłki, jęki i stękanie zawodniczek, ich nakręcanie się, a także
            > okrzyk "out" z ust sędziego dochodziły nie tylko do uszu zawodniczek i kibiców
            > na centralu. Widzowie przed telewizorami też mogli to wszystko usłyszeć.

O trzeciej w nocy wróciłem z trzydniowej wycieczki do Katowic i wcale tego nie żałuję.
            Musze stwierdzić,że organizacja turnieju wcale nie była zła.Jeżeli chodzi o nieszczęsną
            kotarę,to mogła ona mieć jakiś ujemny wpływ w pierwszej i drugiej rundzie.Mecze
            ćwierćfinałowe i półfinały(z których oglądałem z trybun dwa ćwierćfinały,oba półfinały
            i finał) odbywały się już na jednym korcie tzw.korcie głównym,a imprezy towarzyszące
            typu Kids Cup nie kolidowały z tymi meczami.
            Na wielu turniejach,które odbywają się na otwartych kortach,można usłyszeć owacje
            kibiców z kortów sąsiednich i nie jest to żadną przeszkodą ani niedopatrzeniem
            organizatorów.Przynajmniej stan kortów był odpowiedni,a nie taki jak na kortach Legii.
            Jedynym mankamentem tego turnieju był brak Polek,już po pierwszej rundzie.

• Gość: re Re: Kotara IP: *.gwardii.osi.pl 16.04.13, 08:28
              też oglądałam na żywo (finał - po raz pierwszy) i było super. Do widoku kotary zdążyłam się przyzwyczaić z relacji wcześniejszych meczów z TVP, ale miałam nadzieję, że kotara zostanie zlikwidowana przed finałem. Tak się nie stało, ciekawe dlaczego.
    Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka