Dodaj do ulubionych

Przed wyjazdem do Turcji

12.07.07, 13:12
Witam, za dwa tygodnie wyjeżdżam na dwutygodniową wycieczkę do Turcji... Macie może
wskazówki co ze sobą zabrać o czym normalnie może bym nie pomyślała? :)

No i mam również kilka pytań, gdyż jest to zarówno objazdowa wycieczka jak i pobytowa
z możliwością wykupienia wycieczek fakultatywnych. Proponowane są następujące (mniej
więcej wiem, co mnie interesuje ale może macie doświadczenie i możecie coś polecić ze
swojego punktu widzenia?):
Efez i Meryemana,
Dalyan,
Kusadasi,
Bodrum,
Rejs jachtem po okolicznych zatoczkach i wysepkach,
Łaźnia turecka... a oprócz tego jeszcze kilka rzeczy "obowiązkowych" :)

Pozdrawiam i dziękuję za pomoc...
A.
Obserwuj wątek
    • niqaab Re: Przed wyjazdem do Turcji 12.07.07, 22:54
      Hej. Szkoda, że nie napisałaś do jakiej miejscowości sie wybierasz tzn. czy
      będziesz mieszkać w stałym miejscu i stamtąd robić "wypady" czy to typowy
      objazd... Gdybyś miała możliwość - na pewno warto zobaczyć Stambuł (jak ja nie
      lubię polskiej nazwy tego miasta;))Pammukale, Kapadocję... Na Efez też bym się
      pewnie skusiła - tam niestety nie byłam. Rejs - to może być ciekawe.

Ja kupowałam wszystkie wycieczki fakultatywne nie w hotelu a w miejscowych
      biurach - różnica w cenie była kolosalna.

Co zabrać? Jeśli chodzi o rzeczy spożywcze, zakupowe - zaopatrzenie jest
      świetne. Byłam tym naprawdę zaskoczona, bo wybór np. napojów, soków, jogurtów -
      był znacznie większy niż w Polsce. Nie wiem jak znosisz wysokie temperatury, ja
      średnio, więc oprócz kremów z wysokim filtrem wzięłam pantenol w razie oparzeń.
      Obowiązkowo coś na głowę i wygodne buty - wiele osób, które spotkałam miało
      problem z puchnięciem nóg, także warto być zabezpieczonym przed taką
      ewentualnością. Na wszelki wypadek wzięłam też leki na rozstrój żołądka i inne
      przypadłości (nifuroksazyd, smecta, węgiel) - koleżance się przydały;)
      • agawytka Re: Przed wyjazdem do Turcji 13.07.07, 09:15
        W takim razie nadrabiam zaległości i już piszę jak ta wycieczka będzie
        wygladac: wiadomo przekraczanie granic itp (jade autokarem ;)) i po kolei:
        Troja, Pergamon, Didim - i tutaj pobyt kiludniowy z wycieczkami fakultatywnymi,
        potem Pamukkale, dwa dni w Konstantynopolu (lepsza nazwa chyba ;))... i
        powrót... upały znoszę tak sobie, także zastosuję się do rad ;)

pozdrawiam,
        Agata
        • beduinka Re: Przed wyjazdem do Turcji 13.07.07, 22:08
          agawytka napisała:

> W takim razie nadrabiam zaległości i już piszę jak ta wycieczka będzie
          > wygladac: wiadomo przekraczanie granic itp (jade autokarem ;)) i po kolei:
          > Troja, Pergamon, Didim - i tutaj pobyt kiludniowy z wycieczkami
          fakultatywnymi,

to jak wcześniej (i później) macie tyle zwiedzania i przemieszczania się z
          miejsca na miejsce, to tutaj radziłabym po prostu odpocząć, popluskać się w
          morzu ;-)
          >
          > potem Pamukkale, dwa dni w Konstantynopolu (lepsza nazwa chyba ;))... i

ja tam jednak wolę Istanbul / Stambuł

> powrót... upały znoszę tak sobie, także zastosuję się do rad ;)
          >
          > pozdrawiam,
          > Agata
    • agawytka Re: Przed wyjazdem do Turcji 13.07.07, 14:15
      I mam jeszcze jedno może banalne pytanie... czy da rade wypłacić pieniążka z
      karty bankomatowej VISA ELECTRON?? Ewentualnie nią zapłacić?
      • niqaab Re: Przed wyjazdem do Turcji 13.07.07, 14:43
        W dużych miastach nie powinnaś mieć problemu z posługiwaniem się kartą w
        systemie Visa, w mniejszych miejscowościach (tych mniej turystycznych) możesz z
        tym mieć problem. Aha, karta - karta, o której piszesz jest kartą płaską, więc
        licz się z tym, że przy transakcjach w sklepie prawdopodobnie będziesz musiała
        wstukac PIN. Visa rozliczana jest po kursie dolara czyli przelicznik wygląda
        następująco: lir turecki na USD i dopiero USD na PLN.
        • agawytka Re: Przed wyjazdem do Turcji 13.07.07, 14:57
          ... to chyba jednak lepeij sie zaopatrzyc w gotówkę ;)... a właśnie lepeij w
          Euro czy USD i tam wyeminiać? Dziękuję za informacje, naprawde bardzo
          pomocne :)... Moje podróże jak narazie kończyły się na Europie i to raczej
          sąsiednich do Polski krajach, toteż zupełnie "świeża" jestem ;)
      • beduinka Re: Przed wyjazdem do Turcji 13.07.07, 22:09
        agawytka napisała:

> I mam jeszcze jedno może banalne pytanie... czy da rade wypłacić pieniążka z
        > karty bankomatowej VISA ELECTRON?? Ewentualnie nią zapłacić?

da się... aczkolwiek ja robiłam to tylko w Stambule i Ankarze, więc nie wiem
        jak w innych miejscach
    • beduinka Re: Przed wyjazdem do Turcji 13.07.07, 22:05
      ja będąc w Turcji zwiedziłam Stambuł, Bursę, Kutahyę, Afyon, Konyę,
      Czatalhoyuk, Ankarę, Kastamonu i Safranbolu... spodziewam się, że o większości
      z tych miejsc nie słyszałaś i są poza twoimi planami... po prostu nie lubię
      deptać po utartych szlakach, a także wiedziałam, co dokładnie mnie interesuje i
      tego szukałam... Turcja jest ogromna i ma multum zabytków i niestety nie da się
      wszystkiego zobaczyć podczas jednego wyjazdu (ja byłam na 20 dni) i trzeba być
      selektywnym i dostosować wybór do swoich zainteresowań... Turcja mnie
      zauroczyła, bardzo mi się podobała i z chęcią będę tam wracać i podziwiać
      kolejne miesjca ;-)
      • agawytka Re: Przed wyjazdem do Turcji 13.07.07, 22:20
        Ależ ja sobie zdaję doskonale sprawę, że nie da się jej zobaczyc w 2
        tygodnie :) chyba nie ma państwa które dałoby rade. Prawda, że o większości nie
        słyszałam... niestety :(... tym razem jadę na wycieczkę organizowaną, ale mam
        nadzieję, że zasmakuję w Turcji i następnym razem pojadę "na własną rękę", by
        zwiedzać to co mnie naprawde interesuje... Architektura, miejsca, w których
        przejawia się kultura danego kraju (wiem, że żadko zapewniane są takowe przez
        biura podrozy - ale jakos trzeba zaczac :))... A może na miejscu będzie mozna
        sobie wykupic na wlasna reke jakies wycieczki - to chyba byloby rownie dobrym
        sposobem zobaczenia ciekawych miejsc. Dziękuję za pomoc :)
        • niqaab Re: Przed wyjazdem do Turcji 16.07.07, 08:59
          Ja wzięłam USD ale to było prawie 3 lata temu, w tej chwili na wyjazdy biorę
          EURO.
          • agawytka Re: Przed wyjazdem do Turcji 17.07.07, 18:11
            Ja też już na Euro wymieniłam ;)... to już za 11 dni :):) dzikuje za pomoc!
            • niqaab Re: Przed wyjazdem do Turcji 19.07.07, 15:28
              Baw się dobrze - życzę niezapomnianego wyjazdu:)
              • agawytka Re: Przed wyjazdem do Turcji 19.07.07, 20:34
                dzięki :) na pewno będzie niezapomniany... jak wrócę i się przystosuję
                spowrotem do Polski ;) to podzielę się wrażeniami i fotkami :)
            • ash_wednesday Re: Przed wyjazdem do Turcji 21.07.07, 22:16
              Teraz do Turcji warto wziac i Euro i Dolary. Dlaczego? Otoz w wymianie odrobine
              lepiej sie wychodzi z Euro (groszowa roznica, ale zawsze). Sa jednak miejsca,
              zwlaszcza te turystyczne, gdzie ceny ksztaltuja sie wedlug przelicznika: 1 L =
              1 E = 1 S. Wtedy warto miec tez dolary. No a rzecz jasna najlepiej miec liry.
              Aktualny kurs: 1 dolar = ok. 1,15-1,25 L, 1 euro = ok. 1,7-1,73.

Pozdr. prosto ze Stambulu! i zycze udanego wyjazdu (do Turcji chyba nie moze
              sie nie udac...)

Ania
    • camel_3d Turcja to nie kraj arabski:)))) 19.07.07, 22:23

• agawytka Re: Turcja to nie kraj arabski:)))) 23.07.07, 14:38
        to juz zostalo wyjasnione w tym watku :):):), prosze czytac wszystkie posty :)
        • camel_3d Re: Turcja to nie kraj arabski:)))) 24.07.07, 09:54
          przyznam bez bicia, ze mi si enie chcialo..mea culpa

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka