Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE

IP: 83.143.103.* 29.08.10, 20:58
Witam.
Po jaki czasie od złożenia reklamacji operator musi na nią odp i co w sytuacji gdy minie ten termin a operator nie reaguje na moje ponaglenia i pytania dotyczące owej reklamacji?
Obserwuj wątek
    • Gość: case Re: Pytanie do UKE IP: 178.56.62.* 30.08.10, 00:56
      Operator ma 30 dni na rozpatrzenie reklamacji. Sytuacje gdy nie odpowie są już
      różnie traktowane w zależności od danego operatora. Jeden uzna nawet jak klient
      napisze głupoty, drugi będzie szedł w zaparte, że to niemerytoryczne nawet jak
      klient napisze mądrze i merytorycznie. Moim zdaniem jeśli operator nie odpowie w
      ciągu 30 dni powinien uznać nawet, że kolor obudowy telefonu nie zgadza się z
      opisem i chce 20 tyś zł odszkodowania za straty moralne, nie odpowiedział, jego
      problem ;-). Ale nie jestem prawnikiem, więc tak już poważnie, jeśli sam
      miałbym taki problem zgłosiłbym najpierw sprawę bezpośrednio do UKE, a później w
      razie negatywnej odpowiedzi decydowałbym czy się sądzić.
    • Gość: al Re: Pytanie do UKE IP: *.adsl.inetia.pl 30.08.10, 16:02
      W zasadzie mają 14 dni na rozpatrzenie reklamacji,na pewno w tym terminie
      powinni cię zawiadomić pisemnie ,że reklamacja została przyjęta/przy składaniu
      reklamacji na odległość tzw. do protokołu powinni ci podać nr tej
      reklamacji/.Jeżeli w ciągu 30 dni od daty jej złożenia nie odpowiedzą to taką
      reklamacje uznaje się za zasadną /czyli musi minąć np. 31 dni/inaczej mówiąc
      uwzględnioną i trzeba się na to powołać w następnym piśmie,oczywiście
      pismo/reklamacja/ musi być w 2 egzemplarzach ,kopia dla ciebie,wysłana listem
      poleconym za potwierdzeniem odbioru
      • natalia_sankowska1 Re: Pytanie do UKE 31.08.10, 08:49
        Zgodnie z Ustawą Prawo telekomunikacyjne oraz Rozporzadzeniem
        ministra infrastruktury operator ma 30 (nie 14!) dni na rozpatrzenie
        reklamacji. O otrzymaniu reklamacji ma obowiązek powiadomienia
        klienta NIEZWŁOCZNIE. 30 dni liczy się od daty otrzymania reklamacji
        (jeżeli wysłana została mailem - praktycznie od tego samego dnia,
        jeżeli pocztą - od daty zarejestrowania w firmie; data nadania w tym
        przypadku nie ma zastosowania) do daty wysłania odpowiedzi. Brak
        merytorycznej odpowiedzi po tym terminie powoduje uznanie zasadności
        reklamacji.
        Ważne: reklamacja powinna spełniać określone wymogi formalne:
        zawierać dane klienta pozwalające na identyfikację skarżącej się
        osoby i opis sytuacji/usterek/wad - bez zbędnej liryki!
        Natomiast sposobów wysyłania reklamacji jest wiele. JA osobiście
        unikam wysyłania dokumentu przez strony BOK - ludzie często się
        skarżą na to, że ich reklamacje znikaja bez śladu, że nie da się
        normalnie kontrolować jej losu. Pomijając sprawę wysyłki przez
        pocztę - wtedy konieczny jest polecony, może być także za
        potwierdzeniem odbioru, co ułatwia ustalenie daty przyjęcia
        dokumentu, - zwykle korzystam z PODSTAWOWEGO (kancelaryjnego) adresu
        mailowego firmy, gdzie kieruję pismo przewodnie, zaś właściwy tekst
        reklamacji wysyłam jako załącznik. Po pierwsze, nawet jeżeli firma
        nie ujawnia adresu mailowego BOK i zaleca skierowanie się na jego
        stronę, sekretariat ma obowiązek rejestracji nadejść i przekazania
        ich do właściwego działu. Po drugie, pozostaje trwały ślad jako
        dowód daty i adresu nadania oraz tego, jaki właściwie tekst wysłano.

W sytuacji gdy operator przegapił terminy i reklamacja "z automatu"
        została uznana, radzę zawiadomić go o tym fakcie i ponowić swe
        żądania.
        • Gość: Benio Re: Pytanie do UKE IP: 83.143.103.* 31.08.10, 20:26
          Problem polega na tym, iż już zawiadamiałem operatora o fakcie przeterminowania reklamacji i że zgodnie z prawem musi być uznana. Na co ciągle otrzymuję odp, iż moja sprawa jest w odpowiednim dziale i tak już czekam na jakąkolwiek reakcję od dłuższego czasu (reklamacja została złożona na początku lipca). Chciałbym wiedzieć co w takiej sytuacji gdy operator nie reaguje na moje żądania, czy mogę gdzieś złożyć skargę na operator i ewentualnie jak to zrobić?
    • ekspert.uke Re: Pytanie do UKE 07.09.10, 09:00
      w odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam,
      Zgodnie z przepisami ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne (Dz. U. Nr 171, poz. 1800 z późn.) termin na udzielenie odpowiedzi przez operatora na reklamację upływa po 30-stu dniach od dnia jej złożenia, przy czym pierwszym dniem terminu, jest dzień następny po dniu, w którym doszło do złożenia rekalamacji (np. zgłoszenie telefoniczne).
      Zgodnie z art. 106 ust. 2 Ustawy Prawo telekomuniakcyjne w przypadku, gdy operator nie rozpatrzy reklamacji w ustawowym terminie, domniemywa się, że reklamacja została uznana.

Przepis ten nie określa jednak skutków domniemania, że reklamacja została uznana. Zgodnie z ogólnymi zasadami, na podstawie faktu, iż reklamacja nie została rozpatrzona w terminie przyjmuje się że operator uznał okoliczności wskazane w reklamacji i zaakceptował żądanie strony (bez negocjowania). Fakt domniemany nie wymaga dowodzenia, natomiast udokumentowania wymagają fakty składające się na podstawę faktyczną domniemania, czyli fakt złożenia przez Pana reklamacji i fakt bezskutecznego upływu ustawowego terminu.

Jeżeli przesłał Pan do operatora pismo wzywające np. wypłaty określonej kwoty będącej przedmiotej złożonej przez Pana reklamacji np. w związku z błędnym rozliczeniem faktury, a operator zignorował to pismo, nie ustosunkowując się do treści w nim zawartej, powinien Pan teraz kierować skargę do Urzędu Komuniakcji Elektronicznej.

Najprostrzym sposobem skierowania skargi do UKE jest skorzystanie z formularza skarg, zamieszczonego na stronie internetowej UKE pod adresem: link.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka