Dodaj do ulubionych

putanie do UKE

IP: 82.160.29.* 07.09.10, 21:11
Witam mam taka sprawe podpisalem umowe z play na 24 miesiace umowa konczy sie 22 pazdziernika natomiast play przyslalo idiotyczne pismo informujace ze koniec umowy bedzie 19 listopada bo okres roliczeniowy maja od 20 do 19 kazdego miesiaca a ja umowe mam do 22.10.2010 Napisalem skarge z zadaniem wylaczenia numeru z dniem zakonczenia umowy. poinformowalem ze zloze skare do Urzedu Regulacji Telekomunikacji a nawet jestem gotow do pojsc do sadu. Chce przeniesc numer do innego operatora i czy play moze mi to uniemozliwic??
Obserwuj wątek
    • ekspert.uke Re: putanie do UKE 10.09.10, 11:29
      w odpowiedzi na post uprzejmie wyjaśniam.
      Zgodnie z zapisami Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych P4 Sp. z o.o. dla Abonentów § 16 pkt 1 Umowa zawarta na czas określony przekształca się po upływie czasu, na jaki została zawarta, w Umowę zawartą na czas nieokreślony, chyba że Abonent na 30 dni przed upływem okresu, na który Umowa została zawarta, zawiadomi Operatora na piśmie, że nie zamierza korzystać z usług Operatora.
      W odniesieniu do Pana sprawy, jeżeli prześle Pan do operatora (Play) oświadczenie o tym, iż nie zamierza Pan korzystać z usług operatora i żąda Pan rozwiązania umowy zgodnie z terminem jej zakończenia tj. 22 października br. a oświadczenie to wpłynie do Spółki P4 przed 23 września br. (data doręczenia) to umowa zgodnie z zapisami § 16 pkt. 1 Regulaminu Świadczenia Usług Telekomunikacyjnych P4 Sp. z o.o. dla Abonentów umowa powinna zostać rozwiązana w dniu 22 października 2010 r.
      Mając na uwadze fakt, iż do UKE wpływają skargi abonentów Play dot. błędnego obliczania przez operatora terminów zakończenia zawartych umów informuję, iż w przedmiotowej sprawie może Pan zwrócić się do UKE z prośbą o pomoc w tej sprawie.
      W kwestii dotyczącej przeniesienia przydzielonego numeru, wszelkie formalności załatwia Pan z nowym operatorem, do którego przenosi Pan numer.
      • Gość: kornet Re: putanie do UKE IP: 82.160.29.* 23.10.10, 19:30
        Niestety operator nie chce przeniesc mi numeru na prepaid po 22.10. 2010 r tlumaczac sie okresami rozliczeniowymi.Nastepna sprawa wynikła dzisiaj. Zgodnie z okresami rozliczeniowymi ktory trwa u mnie od 20 do 19 nastepnego miesiaca poprzedni okres zakonczyl sie 19.10.2010. Ze wzgledu na to iz umowa trwa do 22.10.2010 Opertaor naliczyl mi pelna kwote abonamnetu za przedluzony okres do 19.11.2010 roku. Nie zgadzam sie z tym i wyslalem w tej sprawie reklamacje. Zgodnie z umowa operator moze mi naliczyc oplate abonamentowa za okres obowiazywania umowy a wiec od 20.10.2010 do 22.10.2010 bo tak stanowi umowa a nie za caly okres. W pismie reklamacyjnym powiadomilem Operatora ze jezeli nie zostanie uwgledniona korekta FV zaplace tylko za okres od 20.10 do 22.10. Jezeli Operator nie uwzgledni reklamacji gdzie moge zglosic spraw chodzi mi o sad polubowny lub cos takiego aby Operator nie mogl zadac zadnych oplat i odsetek.
        • ekspert.uke Re: putanie do UKE 04.11.10, 12:05
          uprzejmie wyjaśniam, iż przepisy Prawa telekomunikacyjnego jak również ww. Rozporządzenia Ministra Infrastruktury z dnia 17 czerwca 2009 r. określają zasady dotyczące przeniesienia przydzielonego numeru przy zmianie dostawcy usług np. z Orange do Ery. Przepisy nie określają procedury migracji w przypadku zmiany taryfy z post-paid na pre-paid. Jeżeli dochował Pan terminu i złożył Pan oświadczenie dot. nieprzedłużania umowy i rozwiązania jej z datą końca jej trwania tj. z dniem 22 października 2010 r., a mimo to operator naliczył opłatę abonamentową za pełny okres wypowiedzenia do dnia 19 listopada 2010 r. w przypadku negatywnego rozpatrzenia złożonej przez Pana reklamacji proszę niezwłocznie przesłać skargę w tej sprawie do Urzędu Komunikacji Elektronicznej.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka