Dodaj do ulubionych

Pytanie do UKE - kara od Netii

IP: 80.94.182.* 08.02.11, 09:03
Witam,

Mój przypadek przedstawia się następująco:

1) w kwietniu 2008 podpisuję umowę z Netią na 24 m-ce. Promocja, w ramach której umowa została podpisana, daje mi możliwość raz w ciągu okresu trwania umowy zmiany taryfy na korzystniejszą bez dodatkowych kosztów oraz bez przedłużania umowy

2) w lutym 2010 korzystam z w/w promocji. W rozmowie telefonicznej konsultant Netii potwierdza kilkakrotnie, że zmiany dokona w ramach promocji i nie spowoduje to przedłużenia umowy. Taryfa zostaje zmieniona, co widać na fakturach, Netia nie przysyła żadnych dokumentów potwierdzających zmiany w umowie, a ja o sprawie zapominam.

3) z końcem grudnia 2010 rozwiązuję umowę (która w kwietniu 2010 przekształciła się w umowę na czas nieokreślony) i podpisuję umowę z innym dostawcą internetu.

4) w styczniu 2011 Netia przysyła pismo informujące o karze 500 zł za wcześniejsze rozwiązanie umowy. Dzwonię na infolinię, dowiaduję się od konsultanta, że zgodnie z rozmową z lutego 2010 umowa została przedłużona o 12 miesięcy, konsultant radzi złożyć reklamację. Konsultant stwierdza, że pisemne potwierdzenie zmiany warunków umowy nie zostało do mnie wysłane z powodu "awarii systemu" (awaria chyba była dość długa, z tego samego powodu nie wysłali takiego potwierdzenia mojej teściowej w grudniu 2010).

5) składam reklamacje dokładnie opisując powyższe zdarzenia. Netia odrzuca reklamację nie odnosząc się do stanu faktycznego i powołując na art. 56 ust. 6 ustawy stwierdza, że ma prawo dokonywać zmian umowy na podstawie rozmów telefonicznych (ale rozmowa nie dotyczyła przedłużenia umowy, tylko zmiany taryfy na podstawie promocji) i stwierdzając, że w lutym 2010 umowa została przedłużona o 24 miesiące (konsultant twierdził, że o 12).

6) Rzecznik Praw Konsumenta odsyła mnie do UKE.

7) W rozmowie telefonicznej pracownik UKE radzi złożyć pisemną skargę do Prezesa UKE, co czynię.

8) Odpowiedź z UKE na skargę de facto nie odnosi się do skargi, a jedynie informuje, że mogę skorzystać z a) mediacji Prezesa UKE, b) sądu polubownego, c) oddać sprawę do sądu powszechnego (z całym szacunkiem, takie informacje mogę uzyskać w internecie lub w rozmowie telefonicznej z konsultantem UKE, więc odpowiedź na skargę jest mało przydatna).

Zatem, za pośrednictwem niniejszego forum chciałbym ponownie zapytać, jak konsument ma bronić się w opisanej sytuacji?

Oczywiście mogę podać Netię do sądu, ale z drugiej strony, to nie ja mam roszczenia wobec Netii, tylko Netia wobec mnie.
Czy ma szansę powodzenia złożenie doniesienia do prokuratury o próbie wyłudzenia 500 zł?

Z góry dziękuję za wszelką pomoc.

Serdecznie pozdrawiam,

Jerzy - telekceważony
Obserwuj wątek
    • allegrowiczkalodz Re: Pytanie do UKE - kara od Netii 08.02.11, 17:26
      kolejna osoba ktora ma problem z Netia....Pytanie czy ktos ta firma wreszcie sie zajmie i zacznie kontrolowac co ona wyprawia?
      to po co te urzedy ktore maja nam pomoagac jak w to obowiazuje tylko w teoriii, bo jak jest w praktyce to wszyscy widzimy.
    • ekspert.uke Re: Pytanie do UKE - kara od Netii 24.02.11, 13:39

W odpowiedzi na post pragnę przedstawić następujące wyjaśnienia.

Zgodnie z art. 56 ust. 6 ustawy z dnia 16 lipca 2004 r. Prawo telekomunikacyjne „Dostawca usług może umożliwić abonentowi zmianę warunków umowy zawartej na piśmie, o których mowa w ust. 3 pkt 2, 4-7 i 9 za pomocą środków porozumiewania się na odległość, w szczególności telefonicznie. W takim przypadku dostawca usług obowiązany jest utrwalić oświadczenie abonenta złożone w powyższy sposób i przechowywać je przez okres 12 miesięcy. Jednocześnie dostawca usług obowiązany jest do potwierdzenia abonentowi faktu złożenia oświadczenia o zmianie warunków umowy oraz jego zakresu i terminu wprowadzenia zmian, w formie pisemnej, w terminie ustalonym z abonentem, ale nie później niż w ciągu jednego miesiąca od dnia zlecenia zmiany. Abonentowi przysługuje prawo odstąpienia od dokonanej zmiany warunków umowy, bez podania przyczyn, poprzez złożenie stosownego oświadczenia w formie pisemnej w terminie 10 dni od dnia otrzymania pisemnego potwierdzenia. Do zachowania tego terminu wystarczy wysłanie oświadczenia przed jego upływem.” natomiast zgodnie z ust. 8 ww. przepisu „W razie braku potwierdzenia abonentowi faktu złożenia oświadczenia o zmianie warunków umowy oraz jego zakresu i terminu wprowadzenia zmian, o których mowa w ust. 6, termin, w którym abonent może odstąpić od dokonanej zmiany warunków umowy, wynosi trzy miesiące i liczy się od dnia złożenia oświadczenia o zmianie warunków umowy. Jeżeli jednak abonent po rozpoczęciu biegu tego terminu otrzyma potwierdzenie, termin ulega skróceniu do 10 dni od dnia otrzymania tego potwierdzenia.”

W dalszej części pragnę Pana poinformować, iż nie jest mi znana przyczyna przekazania Panu ogólnej informacji o możliwości dochodzenia dalszych roszczeń na gruncie przepisów ustawy Prawo telekomunikacyjne (sytuacja ta mogła być spowodowana wieloma czynnikami). W opisanej przez Pana sprawie UKE może podjąć interwencję u operatora Netia S.A. i pomóc Panu w załatwieniu powstałego problemu. Proszę jednak raz jeszcze o przesłanie skargi na operatora do Urzędu Komunikacji Elektronicznej. Skargę może Pan przesłać na adres e-mail: uke@uke.gov.pl lub też skorzystać z formularza zgłaszania skarg, który to znajduje się na stronie internetowej Urzędu www.uke.gov.pl.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka