Gość: Michal
IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl
08.10.11, 09:33
Witam,
W listopadzie 2010 roku zawarłem umowę z Play na internet bezprzewodowy (Play Online 2GB za 29zł).
Podczas podpisywania umowy zostałem poinformowany o tym, iż zasięg sieci obejmuje mój dom, natomiast jeszcze upewniłem się, czy mam możliwość rozwiązania umowy w przypadku, gdyby internet nie działał.
Sprzedawca w salonie wskazał mi ofertę "Sprawdź i Kup" na podstawie której mogę w ciągu 7 dni odstąpić od umowy, a płatności zostaną mi zwrócone (na co mam świadka), czym jak się później okazało wprowadził mnie w błąd.
Niestety po podłączeniu w domu internetu do komputera okazało się, iż internet nie działa. W ciągu 7 dni zwróciłem modem i myślałem, że sprawa jest zamknięta.
Dnia 31.08.2011 otrzymałem przedsądowe wezwanie do zapłaty należności za pakiet 1000smsów w wysokości 58zl.
Punkt 9 Regulaminu promocji Sprawdź i Kup mówi:
9. W przypadku gdy Abonent rozwiąże Umowę oraz odstąpi od umowy sprzedaży Modemu w
terminie określonym w pkt. 2 powyżej, nie będzie on zobowiązany do zapłaty opłaty
abonamentowej z tytułu świadczonej na jego rzecz w tym okresie oraz z wykorzystaniem
Modemu przez Operatora usługi dostępu do Internetu. . W takim przypadku uiszczona przez
Abonenta opłata za Modem zostanie mu zwrócona, z zastrzeżeniem, iż Abonent zobowiązany
jest do zapłaty za pozostałe usługi objęte Cennikiem Oferty Play Online, z których korzystał,
zgodnie z cenami ujętymi w Cenniku Oferty Play Online.
Natomiast regulamin oferty Play Online za 29zl nakłada na mnie obowiązek wykupienia smsów:
6. Zgodnie z pkt. 2 niniejszej Oferty Promocyjnej Abonent zobowiązany jest do zakupu
pakietu 1000 SMS do wszystkich za jednorazową opłatą 58PLN.
Czy w przypadku odstąpienia przeze mnie od umowy z przyczyny braku zasięgu sieci, podczas gdy nie wykorzystałem ani jednego z 1000 smsów, jestem zobowiązany do uiszczenia w/w kwoty?
Rozumiem, iż wg cytowanych przeze mnie punktów opłata za smsy nie jest opłatą abonamentową, jednak była nierozerwalnie związana z umową na usługę dostępu do internetu, której operator nie wypełnił.
Ponadto takie nakładanie obowiązku wykupienia smsów po znacznie wyższej cenie niż rynkowa wydaje mi się podejrzane.
Bardzo proszę o poradę
Z poważaniem
Michał