03.09.11, 20:18
Czy tego zespołu się jeszcze dzisiaj słucha? Mija 20 lat od śmierci Freddiego, w dorosłość wchodzą coraz to nowsze roczniki, w większości zamulone technem i rapem, w najlepszym wypadku czymś na kształt rocka, jak np. Limp Bizkit. No ale nie o nich... Czy uważacie, że muzyka pana Bulsary go przeżyła? Z jednej strony wszyscy znają "We are the champions", puszcza się to na większości imprez sportowych, ale jednocześnie 20-lecie odejścia jednego z najwspanialszych wokalistów wszechczasów (piszę to na własną odpowiedzialność) przechodzi w muzycznym świecie jakoś bez echa. Dlaczego? Nie trzeba przecież organizować kolejnego koncertu z gatunku Tribute, ten z Wembley wystarczy, ale czy branża zamierza całkowicie odpuścić? Według mnie niesłusznie pod względem biznesowym (kupa szmalu do zgarnięcia), jak i, nazwijmy to tak, moralnym - kto jak kto, ale branża muzyczna zawdzięcza Freddiemu Mercury i zespołowi Queen wiele...
A Wy, Salonowicze - lubicie Queen?
Podpisano - fanatyk smile
Obserwuj wątek
    • kriss67 Re: Queen 03.09.11, 20:44
      Cześc Kredofilsmile

Uwielbiam grupe Quenn. Do dzis słucham płyty Innuendo, a i wczesniejsze dzieła podziwiam.
      Zespoł, utwory, niepowtarzalne.....

Pozdro
      Krzysztof
      • kredofil Re: Queen 03.09.11, 21:29
        Innuendo... Fenomen, do dzisiaj dla mnie jest niepojętym fakt, że człowiek u kresu życia, ciężko chory, z nieustanną gorączką, bólami, mający problemy z chodzeniem przez niegojącą się od kilku lat ranę nogi, potwornie osłabiony i zeżarty przez chorobę, a przede wszystkim świadomy swojego końca - był w stanie walczyć do końca i zaśpiewać takie cuda jak tytułowe "Innuendo", czy "The Show Must Go On". Dla mnie - zdrowego, wykarmionego i (pochlebiając sobie) obdarzonego słuchem człowieka - są to rzeczy nie do powtórzenia, nie do "wyciągnięcia". Nie ma się co czarować, nawet promowana na siłę przez Kubę Wojewódzkiego panna Ada Szulc nie dała rady, chociaż akurat tym "wykonem" przeszła eliminacje i - podobno - podbiła serca milionów Polaków. Generalnie - dla mnie są to świętości, których nie powinno się ruszać smile
        A starsze rzeczy? Należę do mniejszości, która uwielbia album "Jazz", z fantastycznym początkiem "Mustapha", świetnymi "Fat bottomed girls", "Bicycle race", "Let me entertain you", i perłą w postaci "Don't stop me now". Uwielbiam niedocenianą płytę "The Miracle". Z kolei album, nad którym "spuszcza się" do dzisiaj muzyczny świat, czyli "A Night in the Opera" jest dla mnie (poza BoRhap, rzecz oczywista) - nudny. Cóż, kwestia gustu.
        BTW - u mnie na playliście Kłin smile
        • matya Re: Queen 03.09.11, 23:06
          "Jazz" to pierwsza moja swiadomie wybrana i kupiona plyta, a raczej kasetasmile wczesniej kupwalam co starszy brat powiedzial ze dobresmile
    • marcin_rz Re: Queen 03.09.11, 22:17
      to fakt - Innuendo świetny album
      jednak dla mnie kawałek "Who wants...." ma dla mnie coś, przy czym się rozpływam, Freddy wraz z Queen jest dla mnie nieśmiertelny
      www.youtube.com/watch?v=_Jtpf8N5IDE&ob=av3n
      a co do Bohemian Rapsody:
      www.youtube.com/watch?v=VzUU7SRRsGo
      a było też to smile
      www.youtube.com/watch?v=FqhpUfkfODI
      • kredofil Re: Queen 03.09.11, 23:01
        Kapitalny ten filmik z Bohemian, nie znałem tego wcześniej smile
        Swoją drogą zaskakuje mnie wciąż ilość synusiów, którzy z uporem maniaka dedykują ten utwór w radio swoim matkom na 26. maja.
        • marcin_rz Re: Queen 03.09.11, 23:10
          to właśnie dzięki temu filmowi polubiłem ten kawałek, który długo nie był w moim guście
          • kredofil Re: Queen 04.09.11, 17:09
            To mnie pokonało, nie widziałem wcześniej:
            www.youtube.com/watch?v=jd9GBtsq-54&feature=related
            • marcin_rz Re: Queen 06.09.11, 10:28
              a to nie było czasem na pośmiertnie wydanej płycie?
              muszę pogrzebać w szafce z płytami
              • kredofil Re: Queen 08.09.11, 12:58
                No nie, to zostalo zarejestrowane przez niemiecka telewizje w 2006 roku, a sam utwor byl na Innuendo. A z tego co rozumiem Tobie chodzi o "Made in Heaven" z 1995 roku.
                Swoja droga swietny montaz.
                PS. Sorry za brak polskich liter, pisze z pracy.
    • madziulec Re: Queen 03.09.11, 22:19
      Osz ty w mordeczke.
      Przeczytalam 20 lat mija i pomyslalam, ze musisz sie mylic.
      Az do wiki polecialam...

Kurka wodna jak ten czas leci.
      • kredofil Re: Queen 03.09.11, 23:02
        Ano, jesteśmy wszyscy o te 2 dychy starsi smile
        • sibeliuss Re: Queen 03.09.11, 23:34
          Był jeden jedyny, jak każda sekunda - nie wróci i nikt już taki nie będzie.
    • keepersmaid Re: Queen 04.09.11, 00:22
      "Problem" z Freddim polega na tym, ze gosc mial operowy glos o niesamowitej skali, a uzywal go rozrywkowo, w zwiazku z tym trybuty i podobne sa ciut trudne, bo nikt nie doskoczy... jednym z dowodow jest brak nasladowcow we wszystkich talent shows.
      No i w czasach politycznej poprawnosci przykladem dla mlodziezy to on nie jest... ale i tak go kocham :p za caloksztalt, za "Who wants to live forever", za "Bohemian Rhapsody" i za zapomniane kawalki takie jak "Mustafa Ibrahim".
    • numu Re: Queen 04.09.11, 10:58
      pamietam ze sie balem freddiego jak spiewal
    • mary.austin Kredofilu 04.09.11, 14:12
      Serdecznie polecam:

forum.queen.pl/index.php
      fanklub.queen.pl/
      znajdziesz tam odpowiedź na wszystkie postawione pytania smile

Pozdrawiam współwyznawcę, keep yourself alive!
      • kredofil Re: Kredofilu 04.09.11, 16:40
        O proszę, nawet sama Love Of His Life tu bywa smile
    • kredofil Re: Queen 05.09.11, 17:34
      A już całkiem na marginesie - dzisiaj stuknęłoby panu Bulsarze 65 lat.
      • keepersmaid Re: Queen 05.09.11, 22:58
        www.youtube.com/queenofficial
        i z okazji rocznicy now streaming caly koncert z Wembley smile
        • kredofil Re: Queen 08.09.11, 12:59
          A jak Ci sie podobala strona Google?
          • keepersmaid Re: Queen 08.09.11, 16:07
            Bardzo smile
    • czarna.aza Re: Queen 09.09.11, 13:53
      Lubimy smile
    • ona85ona85 Re: Queen 09.09.11, 15:18
      Ha, ha big_grin
      Tak, lubimy, kochamy, od Queen zaczynaliśmy przygodę z muzyką, kiedyś mieliśmy nawet oryginalne kasety big_grin

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka