Dodaj do ulubionych

Homeopatia

08.04.14, 14:26
Homeopatia będzie jednym z kierunków studiów podyplomowych na Śląskim Uniwersytecie Medycznym. Kontrowersyjna metoda leczenia jest krytykowana przez naukowców i lekarzy, którzy już złożyli w tej sprawie skargę do ministra nauki. Jak ustalił reporter TOK FM, kierunek cieszy się wielkim zainteresowaniem i uczelnia zebrała komplet studentów.

www.tokfm.pl/Tokfm/1,103085,15754846,Homeopatia_bedzie_kierunkiem_na_uniwersytecie_medycznym_.html
Obserwuj wątek
    • jhbsk Re: Homeopatia 08.04.14, 18:58
      To nie jest kontrowersyjna metoda. To jest żadna metoda. Leczenie wodą i cukrem.
      Do kompletu proponuję dodać urynoterapię i leczenie wahadełkiem.
    • keepersmaid Re: Homeopatia 08.04.14, 20:12
      To nie jest zadne leczenie, najwyzej placebo.
      • izydor88 Re: Homeopatia 08.04.14, 21:16
        Irydologia jest bardzo fajna.
        - Irydolog powiedziała mi,że mam wodę w piersiach.
        - No i ?
        - No i proszę o zestaw badań,które tę wodę znajdą.
    • al-szamanka Re: Homeopatia 08.04.14, 21:28
      Widziałam nie tylko ludzi ale i zwierzęta wyleczone przy pomocy leków homeopatycznych
      • loczek62 Re: Homeopatia 08.04.14, 22:21
        al-szamanka napisała:

> Widziałam nie tylko ludzi ale i zwierzęta wyleczone przy pomocy leków
        > homeopatycznych

Są tacy co widzieli ludzi wyleczonych za sprawą modlitwy...
      • skiela1 Re: Homeopatia 08.04.14, 23:04
        Jednym pomaga drugim nie, tak jak to z wszystkimi lekami bywa.
        • matya Re: Homeopatia 09.04.14, 00:41
          nazywanie preparatow homeopatycznych "lekami" to naduzycie
          • skiela1 Re: Homeopatia 09.04.14, 01:17
            Tak,bardzie trafna nazwa to preparat homeopatyczny.

..no ale jak komus pomaga to w takim przypadku nazewnictwo jest malo istotne.
            • jhbsk Re: Homeopatia 09.04.14, 10:27
              Woda z cukrem. Najdroższa woda na świecie.
              • skiela1 Re: Homeopatia 09.04.14, 14:54
                Jak pomaga to warta ceny smile
            • al-szamanka Re: Homeopatia 09.04.14, 21:36
              skiela1 napisała:

> Tak,bardzie trafna nazwa to preparat homeopatyczny.

A ja z rozmysłem nazywam to lekiem. Jeżeli leczy, to lek.
              Mam kolegę, świetnego homeopatę - nie może opędzić się od pacjentów, ponieważ rozniosło się jak spektakularne są efekty jego pracy.
              • skiela1 Re: Homeopatia 09.04.14, 22:34
                Wiesz...jak to zwal tak to zwal,oby wszyscy zdrowi byli smile
                U nas naturoterapia jest w rozkwicie,czy to homeopatia czy zielarstwo tym sie zajmuja bardzo dobrze wyksztalceni ludzie .To jest prawie 8 lat studiow (jak lekarz tylko,ze ND),maja niesamowita wiedze,lubie z nimi rozmawiac.Wiecej firm ubezpieczeniowych refunduje koszty zwiazane z terapia bo im sie to po prostu oplaca.
                • al-szamanka Re: Homeopatia 09.04.14, 23:34
                  skiela1 napisała:

> Wiesz...jak to zwal tak to zwal,oby wszyscy zdrowi byli smile
                  > U nas naturoterapia jest w rozkwicie,czy to homeopatia czy zielarstwo tym sie z
                  > ajmuja bardzo dobrze wyksztalceni ludzie .To jest prawie 8 lat studiow (jak lek
                  > arz tylko,ze ND),maja niesamowita wiedze,lubie z nimi rozmawiac.Wiecej firm ube
                  > zpieczeniowych refunduje koszty zwiazane z terapia bo im sie to po prostu oplac
                  > a.

Dokładnie. Mój kolega to kopalnia wiedzy, wymieniamy się informacjami, jego porady są super.
                  I to nie tylko te z zakresu homeopatii.
    • k.karen Re: Homeopatia 09.04.14, 14:59
      Jeszcze tylko brakuje, żeby Wojskowa Akademia Techniczna w Warszawie otworzyła kierunek "Różdżkarstwo jako podstawa badań inżynieryjnych", a Uniwersytet Przyrodniczy we Wrocławiu "Wpływ egzorcyzmów na wydajność udoju krów". I kto wie, czy na te kierunki nie będzie więcej chętnych, niż na MBA?

A może tylko nam się zdaje, że żyjemy w XXI wieku?
      • loczek62 Re: Homeopatia 09.04.14, 15:12
        k.karen napisała:

> Jeszcze tylko brakuje, żeby Wojskowa Akademia Techniczna w Warszawie otworzyła
        > kierunek "Różdżkarstwo jako podstawa badań inżynieryjnych", a Uniwersytet Przy
        > rodniczy we Wrocławiu "Wpływ egzorcyzmów na wydajność udoju krów".

Szczerze się uśmiałembig_grin
        • k.karen Re: Homeopatia 09.04.14, 15:20
          Ty się śmiej big_grin ale jak obejrzałam wywiad z bokserskim kandydatem SP do Europarlamentu i usłyszałam: "dzisiaj panuje moda na aborcję" i takie tam "boks, walka, Bóg, obrona kościoła" inne w tym nawiedzonym stylu, to mi już nie do śmiechu...i kto wie, czy nie będzie wysypu nowych "bardzo naukowych" kierunków na polskich uczelniach confused
          • loczek62 Re: Homeopatia 09.04.14, 15:24
            To co bełkocze ten pięściarz namacalnie pokazują skutki uboczne uprawiania boksu.
        • skiela1 Re: Homeopatia 09.04.14, 15:37
          loczek62 napisał:

>
          > Szczerze się uśmiałembig_grin

„Każda prawda przechodzi przez trzy etapy: najpierw jest wyśmiewana, potem zaprzeczana, a na końcu uważana za oczywistą.” – Arthur Schopenhauer
          • k.karen Re: Homeopatia 09.04.14, 15:41
            Tak, ale Schopenhauer jeszcze wtedy nie wiedział, że istnieją trzy prawdy wink
            • skiela1 Re: Homeopatia 09.04.14, 15:50
              To nie ma znaczenia.Trzy prawdy Tischnera tez przechodza przez ten etap i to jak wymownie...
      • skiela1 Re: Homeopatia 09.04.14, 15:36
        Armia brytyjska swiego czasu wykorzystywala rozdzkarzy, wiec wcale by mnie to nie zdziwilo...smile
        Przypuszczam,ze inni tez tylko sie o tym nie mowi.
    • keepersmaid Re: Homeopatia 10.04.14, 21:08
      Pomyslcie przez chwile o zalozeniu homeopatii:

wysoce rozcieńczone substancje, które domniemanie mają leczyć choroby o symptomach podobnych do tych powstałych w wyniku spożycia tychże substancji. Homeopatia bazuje na aksjomacie ipse dixit sformułowanym przez Hahnemanna, który nazwał go „prawem podobieństw”. Według niego substancje powodujące pewne symptomy u osób zdrowych powinny być podawane w rozcieńczonej formie pacjentom wykazującym podobne objawy. Środki homeopatyczne są przygotowywane poprzez sukcesywne rozcieńczanie. Po każdym rozcieńczeniu otrzymany roztwór jest mieszany przez intensywne potrząsanie, które homeopaci nazywają succussion, zakładając, że zwiększa to efektywność otrzymanej substancji. Cały ten proces homeopaci nazywają dynamizowaniem. Rozcieńczanie trwa zazwyczaj tak długo, że w roztworze nie pozostaje nic z początkowej substancji.

Naukowosc tego wszystkiego jest porazajaca... porazajaco sredniowieczna wrecz.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka