sloggi 01.01.06, 16:26 Podczas imprezki sylwestrowej rozmawialiśmy też o intercyzie. Mimo dwóch obozów okazało się, że nawet Ci bez intercyzy teraz uważają, że to dobra sprawa. Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
skiela1 Re: Intercyza 01.01.06, 17:16 Zauwazylam,ze w Polsce nie traktowana jest powaznie...a tak moze ulatwic zycie. Mlodzi ludzie wierza w wieczna milosc a jak jest pozniej to widzimy. Odpowiedz Link
eevvaa Re: Intercyza 01.01.06, 17:31 jestem za. ewa Życie jest piękne -tylko trzeba to jeszcze zauważyć. Odpowiedz Link
towita Re: Intercyza 01.01.06, 19:54 Miałam w pierwszym małżeństwie. Według mnie to nic dobrego. Zresztą należy się zastanowić czy konsekwencją intercyzy będzie rozdzielność majątkowa. Nie jest to wcale takie proste. Odpowiedz Link
towita Re: Intercyza 01.01.06, 20:10 Dla tej głupszej. Uważam, że niektórzy (ja) nie są gotowi a intercyza wymaga konsekwencji w działaniu, planowaniu inwestycji (już wspólnych albo nie). W zasadzie niewielu ludzi korzysta na codzień z usług prawnika (doradcy podatkowego) a w przypadku intercyzy jest to konieczne. Tym bardziej jeżeli są dzieci i myślimy o inwestycjach dla nich. Odpowiedz Link
skiela1 Re: Intercyza 01.01.06, 20:46 Madry Polak po szkodzie Intercyza to rozdzielnosc majatkowa taka sama jak byla przed slubem,musi byc podpisana przez i w obecnosci notariusza w formie aktu...inaczej nie ma mocy prawnej. Ty chyba juz piszesz o czyms innym.Intercyza (chyba) nie ma nic wspolnego z dziecmi.To juz jest "wyzsza szkola jazdy".Dzieci moga odziedziczyc ale wcale nie maja prawa korzystac z zyskow(jezeli jest np.biznes)np.tatusia,ktory je opuscil. Odpowiedz Link
maximilianna Re: Intercyza 01.01.06, 21:25 sloggi napisał: > Podczas imprezki sylwestrowej rozmawialiśmy też o intercyzie. > Mimo dwóch obozów okazało się, że nawet Ci bez intercyzy teraz uważają, że to > dobra sprawa. I tak i nie. Nawet po podpisaniu intercyzy można stracić majątek... Trzeba byłoby jeszcze zaznaczyć w intercyzie, że nie spłacałbyś długów swojego partnera. Ale jak tak się stawia sprawę, to po co w ogóle wychodzić za mąż, żenić się... Odpowiedz Link
skiela1 Re: Intercyza 01.01.06, 22:45 maximilianna napisała: > I tak i nie. > Nawet po podpisaniu intercyzy można stracić majątek... > Trzeba byłoby jeszcze zaznaczyć w intercyzie, że nie spłacałbyś długów swojego Po podpisaniu intercyzy jestes wolna od ewentualnych zadluzen swojego meza.Miedzy innymi po to podpisuje sie ten akt. Klopoty maja jedynie ci,ktorzy przy okazji robia jakies ..."przekrety"oby wyjsc na swoje. Odpowiedz Link