Dodaj do ulubionych

Sinlac i manna

08.09.10, 14:08
1) Jakiej konsystencji powinien być sinlac? Mnie wyszedł trochę gęstszy niż mleko. Zrobiłam wg przepisu na opakowaniu dając wodę w takiej temperaturze jak na mleko. Czy taki ma być czy gdzieś popełniłam błąd
2) Czy kaszkę mannę do ekspozycji na gluten trzeba gotować codziennie czy można ugotowaną przechowywać w lodówce? Jeśli tak to jaki maksymalnie czas?

Dziękuję za odpowiedzi.
Obserwuj wątek
    • ma_niusia Re: Sinlac i manna 08.09.10, 14:24
      Nie wiem jakie są "normy", mogę powiedzieć tylko z własnego doświadczenia.
      Jak dawałam Sinlac zgodnie z przepisem też mi wychodziło to wodniste takie, a że mój Synek lubił gęste, zawsze dawałam 2-3 razy więcej i miał gęste - jak lubił :-)
      Mannę najlepiej gotować codziennie - jest po prostu najsmaczniejsza :-) W ostateczności zdarzało mi się przechowywać w lodówce w zamkniętym pojemniczku do 24h (czyli gotowałam na 2 dni) a potem tylko podgrzewać. Walorów odżywczych nie traci, ale smakowe - owszem ;-)
      • mehil.dam Re: Sinlac i manna 08.09.10, 14:25
        Hmm tylko te pół łyżeczki to nawet nie czuć za bardzo :)
        • olinkaw Re: Sinlac i manna 09.09.10, 19:52
          ja Sinlac robię na gęsto, bo moja Mała nie chce jeść, jak jest taki wodnisty. A ponieważ moje dziecko jest z tych szczupłych i cały czas w dolnej części tabeli centylowej, to nie przejmuję się, tym, że je trochę bardziej kaloryczną kaszkę.
          Kaszy manny nie gotuję, bo podaję kaszkę pszenną Holle. Robi się szybko i nie trzeba gotować:)
    • k.nowicka_ekspert Re: Sinlac i manna 11.09.10, 10:12
      Witam. Sinlac może przygotować Pani według potrzeb, zarówno bardziej płynny,
      bądz gęstszy, do jedzenia łyżeczką. Kaszka manna 1-2 dni, ale może Pani urozmaicić menu malucha, ułatwiając sobie życie, podając mu do mleka lub soku, zamiast kaszki manny, Pierwsze Ciasteczka firmy Hipp, w postaci rozkruszonej. Pozdrawiam.
      • mehil.dam Re: Sinlac i manna 11.09.10, 10:53
        Dziękuję bardzo za odpowiedź! A takich okruszków też pół łyżeczki?
    • mehil.dam Re: Sinlac i manna 11.09.10, 21:03
      Jakby się to komuś przydało, to właśnie z ulotki Hippa wyczytałam, że te 2-3g to 1-2 takie ciasteczka :)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka