ma_minka 30.01.11, 18:52 Mamy, Proszę o informację dot. celiakii. Rozpoczęłam ekspozycję na gluten i chciałabym dowiedziec się jak wasze dzieci przechodzą ten etap. Czy szybko "widac", że dziecko nie toleruje glutenu? Jakie są objawy? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
ma_niusia Re: celiakia 31.01.11, 09:29 Witaj! Nietolerancja glutenu nie oznacza od razu celiakii. To może być nietolerancja związana z problemami gastrycznymi lub "zwykła" alergia, a tu też niekoniecznie na gluten tylko na przykład na konkretne zboże np. pszenicę. U mojego Synka przy ekspozycji na gluten (kasza manna) pojawiała się wysypka czerwona na całym tułowiu po kilku godzinach oraz bardzo brzydkie kupki (zielone, rzadkie, biegunka ze śluzem trwająca dwa dni), a także bóle brzucha po kilka godzin. Przy kolejnych próbach (po ukończeniu roczku) nie było wysypki, natomiast biegunka, zielona, ze śluzem pojawiała się cały czas razem z bólem brzucha. Syn miał robione testy alergologiczne skórne (nic w nich nie wyszło) wkrótce czekają nas testy płatkowe. Mamy też skierowanie do gastrologa w celu obserwacji pod kątem problemów gastrycznych. Taka to nasza historia ;-) ale u każdego może być inaczej. Do celiakii długa droga, u takich maluszków rzadko to można od razu zdiagnozować, no chyba że macie w rodzinie celiakię, to już co innego. Pozdrawiam i nie martw się na zapas :-) Odpowiedz Link Zgłoś
matka_karmiaca Re: celiakia 31.01.11, 15:34 U mojej po tygodniu pojawił się śluz w kupie. Nawet nie "w" , tylko "zamiast", wyglądało, jakby się wysmarkała drugim końcem. Po 2 tygodniach przerwy ponownie kaszka i już bez sensacji. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka.lelen Re: celiakia 02.02.11, 00:21 Witam! To zależy od dziecka; jeśli po wprowadzeniu glutenu wystąpią objawy: bóle brzucha, biegunka , wymioty, zaparcia, spadek masy ciała to może świadczyć o nietolerancji, celiakii, alergii. Aby zweryfikować konieczna jest diagnostyka. pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mariolaka Re: celiakia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.09.11, 08:46 Witam, muszę odświeżyć wątek ponieważ moja córka ma problem z celiakią. Dowiedzieliśmy się w tamtym tygodniu, a szczerze nie mam o tym zielonego pojęcia. Powiedzcie mi proszę, czy są jakieś produkty bezglutenowe dla dzieci? Odpowiedz Link Zgłoś
mia_siochi Re: celiakia 26.09.11, 09:42 Słoiki, kasze, np jaglana. Całe mnóstwo. Większość produktów dla młodszych niemowlaków jest bezglutenowa. Odpowiedz Link Zgłoś
kotkowa Re: celiakia 29.09.11, 13:41 Polecam kaszę jaglaną Holle (nie wiem w jakim wieku jest córcia), sporo jest teraz bezglutenowych rzeczy, nawet makarony i pieczywo z mączki kukurydzianej np. I oczywiście zostają wszelkie warzywa, mięso, owoce, ryż, celiakia jest trochę upierdliwa, ale to nie koniec świata. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: praca magisterska Re: celiakia IP: *.alaska.ds.polsl.pl 28.11.11, 14:33 Dzień dobry, zwracam się z prośbą do osób chorujących na celiakię. Jestem studentką dietetyki i piszę pracę magisterską na temat celiakii. Proszę o wypełnienie ankiety, pomoże mi to w napisaniu pracy magisterskiej. Z góry dziękuję. docs.google.com/spreadsheet/viewform?formkey=dDdhU1ViS0JlV1B4MldQUXpzbUlfVXc6MQ Odpowiedz Link Zgłoś
kibic.5 Re: celiakia 24.04.14, 13:11 Witam, w tym roku również piszę pracę magisterską na temat celiakii. Czy miałaby Pani jakieś materiały możliwe do przesłania, aby mi udostępnić? Bardzo by mi coś pomogło.. Czekam na wiadomość. Pozdrawiam. Kasia. Odpowiedz Link Zgłoś