Dodaj do ulubionych

kaszki - ilościowo

IP: *.home.aster.pl 17.02.11, 18:04
Witam,
Mojemu dziecku bardzo smakują kaszki (robię mu ostatnio Holle jaglaną i dodaję troszkę owoców), zjada na śniadanko w zależności od dnia 100-200g i dziś dałam mu na wieczór, ale zastanawiam się ile dziecko maksymalnie (na dobę) takiej kaszki może zjeść? Synek ma 7,5 miesiąca.
Obserwuj wątek
    • Gość: arla Re: kaszki - ilościowo IP: *.home.aster.pl 17.02.11, 19:45
      aha, zapomniałam dodać, że kaszki te robię na wodzie.
    • mrs.t Re: kaszki - ilościowo 17.02.11, 19:49
      no wiesz, trudno powiedziec ile kaszki, dieta ma byc zbilansowana - taki jest cel rozszerzania..
      wiec zalezy ile dziecko innych roznych rzeczy je..
      • Gość: arla Re: kaszki - ilościowo IP: *.home.aster.pl 17.02.11, 20:01
        mniej więcej wygląda to tak:
        godzina 6 - pierś
        9.30-10 kaszka z owocami plus pierś i idzie spać
        13-13.30 obiadek (czasem pół słoiczka, czasem cały) i pierś i idzie spać
        15-16 pierś
        17.30-18 - kilka razy dałam samego owocka, ale może właśnie dawać kaszkę z owocem
        19 pierś
        22-23 pierś
        W nocy też potrafi budzić się na cycusia 2-3 razy
        Generalnie nie specjalnie chce pić wodę czy sok rozcieńczony wodą (czasem uda mu się wypić z 20-30ml), więc cycuś musi być:). Więc nie wiem czy może odwrócić i rano dawać owoc, a wieczorem kaszkę z owockiem, czy np. można dać 2 razy kaszkę? Też nie chcę przegiąć i nie utuczyć go za bardzo.
        • Gość: arla Re: kaszki - ilościowo IP: *.home.aster.pl 17.02.11, 20:03
          Dodam jeszcze, że bywa i tak, że między tymi konkretnymi posiłkami też jest czasem cycuś, bo np. bawiąc się położymy się na łóżku i synio "biegnie":)) do cycusia, a ja miękka jestem, więc dostaję do pociumkania:).
          • Gość: arla Re: kaszki - ilościowo IP: *.home.aster.pl 18.02.11, 23:39
            Bardzo zależy mi na odpowiedzi, więc ponawiam pytanie, jaką ilość kaszki na dobę może dostawać blisko 8-miesięczniak?
            • agnieszka.lelen Re: kaszki - ilościowo 19.02.11, 00:05
              Dieta ma być urozmaicona. Pierś je ok. 8x - OK. Zupa (powinna być z dodatkiem kaszy/ kleiku glutenowego): pół słoika tzn. jakiego? dużego ? małego? Dążymy do ok. 200ml zupy. Owoce - przecier lub sok przecierowy do ok. 150g. Kaszka 1x ok. 200ml; można podać 2x po 100-120ml. Te ilości są orientacyjnie, trzeba je dostosować do dziecka, obserwować w czasie. 50 ml więcej nie utuczy! pozdr.
              • Gość: arla Re: kaszki - ilościowo IP: *.home.aster.pl 19.02.11, 10:50
                Dziękuję za odpowiedź! Z tym obiadkiem to jest różnie, czasem zje cały mały słoik, czasem pół, a jeszcze innym razem ponad pół dużego, oczywiście żółtko i mięsko wprowadzone, z glutenem czekamy do ukończenia 9 miesiąca, ze względu na infekcję jelitową w 5/6 miesiącu pediatra zaleciła wstrzymać się na razie.
          • mrs.t Re: kaszki - ilościowo 19.02.11, 11:00

> Dodam jeszcze, że bywa i tak, że między tymi konkretnymi posiłkami też jest cza
            > sem cycuś, bo np. bawiąc się położymy się na łóżku i synio "biegnie":)) do cycu
            > sia, a ja miękka jestem, więc dostaję do pociumkania:).

nie miekka, tylko dobre robisz, zwlaszcza ze piszesz o jakichs problemach. twoje mleko nei dosc ze dostarczy najwazniejszych skladnikow (wciaz) , to jeszcze sie przewodem "pokarmowym zaopiekuje " i ochroni. zawsze jest najlepsze dla dziecka.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka