Dodaj do ulubionych

schemat 9,5 miesiąca

IP: *.t-mont.net.pl 12.07.11, 23:04

witam,
mam ponownie kilka pytań odnośnie schematu synka /slabo przybiera na wadze ale okaz zdrowia i raczej chetnie je/. na razie jestesmy na etapie ekspozycji na gluten wiec dlatego tak go malo w diecie.

ok.7 rano - 180/210 mleka z dodatkiem kleiku ryzowego
ok.10.00 - sinlac /ewent owoce/
13/14.00 - 200 mln zupki z mieskiem + zółtko wg schematu
16/17.00 - 180 mln mleka z dodatkiem kaszki mannej
19/20.00 - kaszka ryzowa na mleku nastepnym

pytania:
1/ czy mogę łączyc sinlac z owocami - świeżymi lub ze sloiczka?
2/czesto proponuje się owoce do wieczornej kaszki - czy owoce na noc są dobre dla brzuszka dziecka? czy owoce wymieszane z mlekiem są też ok?
3/ powoli uczymy sie jesc dwa dania - czy 1 danie-zupka to ma być zmiksowana tzn plynna zupa gdzie warzywa miksuje razem z wodą w ktorej je gotowałam czy mam wyjąc te warzywa i miksowac bez wody?
4/a jeśli jemy dwa dania sloikowe to jeden słoiczek to mają byc same warzywka a drugi zupka z mięskiem, np.ryżem i żółtko? ile w sumie powinno tego byc?
5/ czy na drugie śniadanie wystarczylaby zamiennie sama porcja owoców biorąc pod uwagę przerwy miedzy posiłkami w naszym schemacie?

BARDZO DZIEKUJE

POZDRAWIAM
Obserwuj wątek
    • agnieszka.lelen Re: schemat 9,5 miesiąca 13.07.11, 00:50
      1.Tak
      2. To zalezy jak ten brzuszek to znosi. Mleko mozna podawac z dodatkiem owoców.
      3. Z wodą z gotowania warzyw. Konsystencja pokarmów powinna stymulowac naukę żucia i gryzienia.
      4. Tak, mięso ma byc 1x. Zarówno do obiadu jak i do zupy dodajemy składnik węglowodanowy (ziemniak/ kasza/ryż/kluski). Porcje zależą od możliwości dziecka ( docelowo po ok. 200g)
      5. Można spróbowac; tylko co z Sinlac? jeżeli dziecko słabo przybiera na wadze to może lepiej go nie wyłączac; sinlac może stanowic bazę do dań obiadowych, kolacji.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie
      • Gość: mama Re: schemat 9,5 miesiąca IP: *.play-internet.pl 19.07.11, 11:31
        A jesli gotuje na parze to jaką wodę mam dodać?? Bo przecież nie mam wtedy wody z gotowania warzyw...

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka