Dodaj do ulubionych

instynkt u dziecka

22.01.12, 14:21
moja mala od poczatku byla trudna do karmienia, motoryka jej jamy ustnej rozwija sie wolniej niz u przecietnego dziecka - co moze tez byc skutkiem karmienia sonda w szpitalu (jest wczesniakiem z wada serca).
Teraz ma skonczony rok i je 2-3 posilki dziennie lyzeczka -owoce, kaszke i obiad. Niestety czesto tez choruje i wtedy odmawia zupelnie jedzenia innego niz mleko z butelki. A jak wezmie do buzi lyzeczke stalego jedzenia, ma czesty odruch wymiotny.
I tu moje pytanie - czy roczne dziecko potrafi samo regulowac swoj apetyt i zapotrzebowanie na jedzenie? czy ona wie co jest dla nie dobre? czasami plakac mi sie chce jak moja nina po raz kolejny odmawia nawet sprobowania jedzenia....
Obserwuj wątek
    • mrs.t Re: instynkt u dziecka 23.01.12, 21:38
      Generalnie na instynkt mozemy powolywac sie u dzieci zdrowych 'zdrowe dziecko sie nie zaglodzi'

z drugiej strlny,normalne jest,ze chore dziecko ma nawrot do mleka. Znam niejednego dwu czy trzylatka,ktore kilka dni potrafia byc tylko 'na mleku' (co prawda naturalnym,z piersi), wiec samo preferowanie mleka nad stalymi posilkami,w chorobie,nie jest czyms nieszczegolnym,bo ono dostarcza lekkostrawnego,pelnowartosciowego posilku.
      Gorzej,i tu w zwiazku z motoryka jamy ustnej,ze corka pije mleko z butelki (rozumiem ze w czasie choroby robi to czesto i regularnie)-butelka u zdrowego roczniaka powinna uzywana byc w ilosciach sladowych,

tym bardziej u malucha u ktorego szczegolna uwage trzeba zwracac na prace miesni buzi.
      Jesli wiec pije mleko,niech choc pije z roznych kubeczkow (niekapki dzialaja podobnie jak butelka) -wiec np doidy,zwykla filizanka, kubeczek ze slomka (!)..i mam na mysli uzywanie wszystkich tych przyrzadow.

Podobnie,przed ukonczeniem roczku (czy jak najszybciej,bo im starsze dziecko,tym mnejsza chec probowania,zainteresowanie nowymi konsystencjami etc,) warto wprowadzac
      pokarmy podawane nie lyzeczka by stymulowac jame ustna -zucia,ruchy jezyka ,(przydatne beda dla ciebie zalozenia blw tnij.com/forumblw) nie dotyczy cie to w 100% ,ale moze przedstawi ci ciekawa perspektywe,.i cos zainspiruje..
      -
      • chocco79 Re: instynkt u dziecka 26.01.12, 10:15
        jak moja mala wydobrzala to wrocil jej apetyt:)
        Ale znowu stracila na wadze...brrr...
        A co do picia z butelki, to ja bym bardzo chciala zeby Nina juz jej nie uzywala...ale to jeszcze dla niej za wczesnie...kubeczki niekapki itp...sa dla niej czarna magia. A logopeda radzi zeby jej nie przestawiac na sile..po prostu musi sama dorosnac do rozstania ze ssaniem z butelki.
        • aniaurszula Re: instynkt u dziecka 26.01.12, 14:43
          moja cora wczesniak 14 mczna ale krotko karmiona sada woli pic z rurki niz z kupkow niekapkow, wiec takie jej kupilam, a ostatnio wyprobowalismy niekapek z rurka tez dobrze jej idzie, tylko nie wiem jak terurki sie maja do wady twojej malej. a pozatym nie wiem dlaczego tak strasznie boicie sie butelki, znam sporo dzieci pijacych mleko w wieku 2 lat z butelki , moja starsza ciagla do 3 lat inaczej nic nie wypila zanej herbatki ,kakao, mlodesza tez mleko tylko z butelki i narazie nie planuje tego zmieniac
    • agnieszka.lelen Re: instynkt u dziecka 26.01.12, 23:21
      Roczne zdrowe dziecko raczej potrafi. Ale dziecko z wadą serca już niekoniecznie. A w chorobie tym bardziej.
      Pozdrawiam. Agnieszka Leleń
      lekarz w Klinice Pediatrii i Żywienia IP Centrum Zdrowia Dziecka w Warszawie

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka